Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā zem stiklotā jumta paveras īsta paradīze jebkurā gadalaikā, un tas viss rodas no bagātīgā augu klāsta. Šoreiz portālā TavsDārzs.lv ir ekskluzīva iespēja ielūkoties zālē, kur apmeklētājiem nav ļauts doties – savvaļas sīpolaugu audzēšanas zālē.

Salaspils botāniskā dārza oranžēriju veido divas daļas – vienmēr zaļojošā subtropu un tropu, kur ir iespējams izstaigāt, klātienē apskatot tikko nogatavojušos citronu, papaiju jauno ražu, košās strelīcijas un citus eksotiskus augus. Tomēr tā ir tikai daļa no oranžērijas pasaules. Atšķirībā no vecajām oranžērijām, aiz stikla tagad iespējams vērot citu zinātnisko kolekciju uzturētāju darbu. Šīs zāles apmeklētājiem ir slēgtas, taču TavsDārzs.lv lasītājiem ir lieliska iespēja ar bilžu starpniecību aplūkot šeit sastopamo skaistumu.

Strauji tuvojoties pavasarim, ielūkojamies savvaļas sīpolaugu zālē - te jau pavasara krāsās iekrāsojas sīpolaugu sugu kolekcija. Vien retais zinās, ka kolekcijai piemīt īpaša zinātniskā vērtība un tā ierindojas starp lielākajām pasaulē – to veido vairāk nekā 1800 paraugu, stāsta botāniskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja Lāsma Semerova.

Lai arī cik tas neparasti izklausītos, šī ir arī viena no eksotiskākajām kolekcijām. Tās veidotājs bioloģijas doktors Arnis Seisums apmēram 90 procentus no kolekcijas augiem ir ieguvis ekspedīcijās uz tālajām zemēm, tostarp no tādiem pasaules karstajiem punktiem kā Irāna, Irāka vai Sīrija. Vairākas sugas ir jaunatklātas un aprakstītas tieši šajā kolekcijā.

Šeit ieraugāmi daudzu mums zināmo sīpolpuķu savvaļas radinieki. Kamēr Latvijā līdz pirmajām narcisēm vēl jāpaciešas, šeit jau februārī ir uzziedējusi dzeltenā savvaļas narcise no Marokas, kas izskata ziņā tikai attāli līdzinās mūsdienu dārzos sastopamajai. Tikpat interesanta ir narcise ar trīs vienlaicīgi uzziedējušiem ziediem.

Parādoties pirmajiem pavasara saules stariem, drīz ziedēs arī krokusi. Jau no februāra sākuma zied arī sniegpulkstenīši, un galerijā redzamais paraugs atceļojis no Sīrijas! Daudzveidīga un plaša ir muskaru kolekcija, kopā ar zilsniedzītēm tās veido īstu zilo toņu paleti. Starp citu, šī arī lielākā muskaru kolekcija pasaulē!

Aiz stikla sienas kuplo arī filigrāna zaļā krese, kas atvesta no tālās Dienvidamerikas. Pirmos ziedus pamazām atrāda arī tulpes, redzami jau baltie ziedi ar saules dzelteniem vidiem. Pavisam nemanāma un amizanta zied savdabīgā miersija, to pamanīt iespējams tikai tuvplānā. Uzziedējušas arī savvaļas ciklamenas, interesantākie eksemplāri atceļojuši pat no tālās Libānas.

Foto no Savvaļas sīpolaugu zāles:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!