Foto: DELFI
Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā no 25. aprīļa līdz 4. maijam apskatāma kaktusu izstāde. Tajā būs kaktusi gan no privātajām kolekcijām, gan arī LU Botāniskā dārza kolekcijā esošie, tāpēc būs gana interesants un dažāds piedāvājums. Interesenti varēs saņemt konsultācijas no pieredzējušiem audzētājiem un piedalīties praktiskā nodarbībā kaktusu un litopšu pārstādīšanā.

Palmu mājas vestibilā būs skatāmi dažādi kaktusi un sukulentie augi no Kaktusu un citu sukulentu biedrības entuziastu privātajām kolekcijām. Biedrības izvirzītais gada kaktuss šoreiz ir mamilārija. Pasaulē ir apmēram 200 sugu, kas pieder Mammillaria ģintij. Savvaļā tās visas sastopamas Amerikā, lielākoties – Meksikā. Mamilārijas ir viens no iecienītākajiem telpaugiem: ir gan tādas, kuru audzēšana ir salīdzinoši vienkārša, gan arī prasīgākas – tādas, kuras var audzēt tikai pieredzējuši audzētāji, ja ir sagatavoti piemēroti apstākļi. Kā izrādās, LU Botāniskajā dārzā par pavasara sākumu vēsta kaktusu un citu tuksnešu un pustuksnešu augu ziedēšana, jo pamazām plaukst mamilārijas, astrofīti, ehinofosulokaktusi, kā arī citi sukulentie augi – mirdzošajai eiforbiji, gastērija, kalanhojas u.c. Pavisam kolekcijā ir apmēram 900 dažādu nosaukumu sausumu mīloši augi, no kuriem aptuveni 400 ir kaktusi.

Izstādes laikā paredzētas dažādas aktivitātes: 3. maijā plkst. 12.00 notiks praktiska nodarbība kaktusu un litopšu pārstādīšanā, bet visas izstādes laikā pieredzējuši kaktusu audzētāji labprāt atbildēs uz interesentu jautājumiem un dalīsies savā pieredzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!