Foto: LU Botāniskais dārzs

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza darbinieki pagājušajās brīvdienās beidzot sagaidījuši ilgi lolotās un iespaidīgās Viktorijas ūdensrozes jeb Krusa viktorijas (Victoria cruziana) ziedēšanu, kas zināma kā milzu ūdensroze, kura uz savām lielajām lapām noturēt pat mazu bērnu. Turklāt šonedēļ sagaidāms, ka ziedus raisīs vēl viens Viktorijas ūdensrozes zieds.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka iespaidīgais augs aug LU Botāniskā dārza Tropu siltumnīcas baseinā, un tā ziedēšana ir liels un ilgi gaidīts notikums. Krusa viktorijas ziedēšana ir netipiskāka kā citiem augiem, jo tā zied tikai mazu laika brīdi. Kad augs uzzied, tas ir baltā krāsā, bet nākamajā dienā zieds kļūst maigi rozā, aizveras pavisam un nogrimst ūdenī, lai briedinātu sēklas.

Kā vēsta LU Botāniskais dārza pārstāvji, sniegbaltais Viktorijas ūdensrozes zieds atvērās naktī no piektdienas uz sestdienu ap pulksten 2 naktī, un tas bija apskatāms līdz pat sestdienas, 15. jūnija pusdienlaikam. Savukārt otro reizi iespaidīgais zieds, kas bija iekrāsojies maigi rozā tonī, atvērās sestdienas vakarā ap pulksten 21. LU Botāniskais dārzs izsaka arī lielu pateicību LU Botāniskā darbiniecei Sandrai Eglītei, kura iemūžinājusi Viktorijas ziedēšanu baltā krāsā.

"Šobrīd pirmais Krusa viktorijas pirmais zieds jau ir noziedējis, taču tuvāko dienu laikā brīnumainais notikums būs vērojams atkal, jo šobrīd strauji briest auga otrais pumpurs," raksta LU Botāniskā dārza pārstāvji. Viņi arī norāda, ka darbinieki aktīvi seko līdzi auga pazīmēm, kas palīdz prognozēt zieda atvēršanās laiku.

Krusa viktorija ir viena no lielākajām ūdensrozēm pasaulē, auga lapas diametrs var sasniegt 2 metrus. Savvaļā Krusa viktorija sastopama lēni tekošos ūdeņos Argentīnā, Paragvajā un Bolīvijā.

Šī nav vienīgā Krusa viktorija, kas Latvijā ir raisījusi savus ziedus. "Tavs Dārzs" jau ziņoja, ka pērnā gada jūlijā savu skaisto ziedēšanu Nacionālajā botāniskajā dārzā piedzīvoja Krusa viktorija, tiesa, tad augu piemeklēja ķibele, kas īsti nav izskaidrojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!