Foto: Publicitātes foto
Bulduru Dārzkopības vidusskolā raitiem soļiem top digitālais dārzs, kas ir unikāls projekts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā, un nule kā noslēgusies šī projekta otrā kārta, Tavs Dārzs" informē skolas pārstāve Sanita Spure.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka projekta "i-Dārzs" mērķis ir izstrādāt un praktiski ieviest robotizētu, autonomu platformu, kas nodrošinās augu monitoringa un kopšanas funkciju, kā arī ražošanas procesu automatizāciju un digitalizāciju. Dārza tapšanā apvienojušies labākie nozares speciālisti un zinātnieki.

Jūnija sākumā noslēdzās projekta pirmā kārta – dārzā tika ierīkota autonomas digitālas laistīšanas sistēmas. Savukārt projekta otrajā kārtā tika pabeigta viedā dārza ("i-Dārzs") ierīkošana un augu stādīšana, lai nākampavasar dārza robots varētu sākt savu darbu. Skolas pārstāve atzīmē, ka šobrīd dārzā ir izveidots laikmetīgs celiņu tīkls, augi izkārtoti pēc to prasībām, grupēti, lai būtu iespējami zinātniski pētījumi. Tāpat tajā iestādītas vairāk nekā 250 augu šķirnes, un darbs vēl tiek turpināts.

Foto: Publicitātes foto

Viedā dārza otrās kārtas pabeigšanas svētki notika pagājušajā nedēļā. Pasākumā varēja aplūkot ne tikai pašu dārzu, bet arī varēja piedalīties skolā notiekošajās aktivitātēs – floristikas darbnīcā un mantoto kultūraugu izzināšanā un degustācijā. Svētkos piedalījās Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, kā arī Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. Starp viesiem un projekta līdzautoriem atradās Rīgas Tehniskās universitātes ģeomātikas katedras profesors Jānis Zvirgzds, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes prorektors Aigars Laizāns.

Kā uzsver Bulduru Dārzkopības pārstāve, viedais dārzs ir būtisks ieguldījums dārznieku, ainavu arhitektu kompetences paaugstināšanā, lai dekoratīvā dārzkopība kļūtu par eksportspējīgu nozari un Latvija ar cieņu nestu sakoptākās, daudzveidīgākās un zaļākās valsts vārdu pasaulē.

Foto ieskats digitālā dārza otrās kārtas atklāšanas pasākumā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!