Foto: DELFI
Pavasaris viennozīmīgi ir tas laiks, kad vairums steidz iegādāt stādus dārza apzaļumošanai, augļu dārza papildināšanai un dobju bagātināšanai. Ja lielās masas stādu tirdziņos mulsina un stādu bagātībā grūti koncentrēties, risinājums ir viesošanās stādaudzētavās, kur krietni mierīgākā gaisotnē izvēlēties nepieciešamo.

Katram noteikti ir sava iecienītā stādaudzētava, kur ik pēc pāris gadiem vai katru sezonu dodamies pēc jauniem dārza papildinājumiem, bet, iespējams, kāds tikai vēl meklē īsto vietu, kur meklēt stādus. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs organizēja izbraukumu uz trim Zemgales stādaudzētavām, iepazīstoties ar pašiem saimniekiem. Tā nu kādu pavasarīgu dienu pavadījām trīs ievērojamās stādaudzētavās, kas katra pavisam atšķirīga un ar savu specifiku. Iesākumā devāmies uz Jelgavas puses kokaudzētavu ''Zaļenieki'', pēc tam pavasara sajūtas tvert uz stādaudzētavu ''Liepas'' Dobelē, un dienu noslēdzām, staigājot pa plašajiem laukiem kokaudzētavā ''Bīlasti''.

Kokaudzētva ''Zaļenieki'' Jelgavas rajonā

Foto: DELFI

Lai arī pirmās stādaudzētavas apciemošanā laikapstākļi nebija no baudāmākajiem, tās saimnieks Imants mūs sagaidīja entuziasma pilns, un domas par lietus smidzināšanu un ne to siltāko laiku pēkšņi pazuda. Ja nu vienīgi tad, kad radās apjausma par nepiemērotu apavu izvēli, jo pēc dažiem soļiem tie prasījās pēc mazgāšanas kūres, diena nešķita tā piemērotākā pastaigai dabā, tomēr iespaidi par redzēto un dzirdēto omu tikai uzlaboja.

Saimnieks atklāja, ka šī ir viena no senākajām kokaudzētavām Latvijā, turklāt šeit savulaik bijusi aptieka. Tagad no tā vairs, protams, nav ne vēsts. Apkārtnē čakli rosās darbinieki, ik pa laikam piebrauc kāds stādu interesents, kamēr mēs izstaigājam kokaudzētavas takas. Ja sanāk aprunāties ar pašu saimnieku, silti iesaku – saņemsiet ne tikai noderīgus padomus, bet arī iedvesmu dārza labiekārtošanā.

Uz šo stādaudzētavu noteikti vērts braukt, ja nepieciešami lapu koki un krūmi vai skuju koki, jo kopumā audzētavā atrodami 975 kokaugu nosaukumi, no kuriem lielākā daļa ir lapainie augi. Saimnieks lepojas, ka Latvijā būs grūti atrast vēl kādu stādaudzētavu, kur būtu vairāk kā 50 kļavu dažādību, tāpat šeit ir plašs klāsts dekoratīvajām ābelēm. Kas nav mazsvarīgi, augi ir Latvijas klimatam piemēroti, tātad ziemcietīgi. Tāpat augi ir gādīgās rokās aprūpēti no pašas pirmās dienas, jo potējumi tiek audzēti kokaudzētavā. Čaklās rokas veic spraudeņu apsakņošanu no mātesaugiem, tad jaunstādi nonāk konteineros vai lielāka izmēra stādi realizācijai tiek piedāvāti ar atklātu sakņu sistēmu.

Šī kokaudzētava īpaša ar to, ka stādi nav vis salikti viens pie otra lielos laukumos, šeit ir vērts doties kaut vai dendrārija jeb iepazīšanās dārza dēļ, ko iecienījuši apmeklēt ekskursanti. Rūpīgi apstādītajā iepazīšanās dārzā var redzēt vairums to augu, kas gaida savu mājvietu, tādā veidā redzot, kā augs izskatās pēc laika, augot dabā.

Ciemošanās reizē devāmies izlūkos gan dārzā, gan stādu tirgus plačos, gan arī siltumnīcās, kur sparīgi aug mazie spraudeņi un ar čaklo dārzkopju rokām stādīti paaugušies stādi konteineros.

Vairāk par kokaudzētavu ''Zaļenieki'' un piedāvājumu uzzini šeit.

Foto no stādaudzētavas:

Stādaudzētava ''Liepas'' Dobelē

Foto: DELFI

Arī stādaudzētava ''Liepas'', kas atrodas Dobelē, var lepoties ar savu saimniecību. Kopš 2000. gada ne viens vien uz Dobeli steidz iegādāties dažādus augļu kokus, ogulājus un nelielos daudzumos arī rozes. Jāatzīst, šīs stādaudzētavas apmeklējums bija vispavasarīgākais, jo atšķirībā no kokaudzētavām, kur viss vēl pārsvarā iekrāsojies zaļos toņos, šeit jau varējām baudīt pavasarīgu krāsu paleti. Tā kā audzētava specializējas augļkoku audzēšanā, siltumnīcās varējām izbaudīt pirmo ābeļu plaukumu no konteineraugiem. Zem viena jumta iepazināmies teju ar visu ābeļu augšanas ciklu. Vietām redzējām pavisam nelielus stādiņus mazos podiņos, bet gar malām izkārtojušies jau prāvāki stādi ar pavasarīgu plaukumu zaros.

Jāatzīst, ka dārzu īpašniekiem šīs stādaudzētavas apmeklējums ir bīstams maciņa biezumam, jo grūti aizbraukt ar vienu iegādātu kociņu – gribas taču vēl kādu ogu krūmu, skaistas rozes, un varbūt mājas galā arī prasās pēc kāda dekoratīva koka? Šādas pārdomas varētu rasties ne vienam vien, jo piedāvājums ir ļoti plašs – plūmes, ķirši, bumbieri, persiki, aprikozes, zilenes un dažnedažādi ogulāji. Stādaudzētavas lielākais trumpis – stādus var iegādāties visos veģetatīvajos laikos, turklāt plašā šķirņu izvēle neliks vilties.

Stādaudzētavas pārzine atklāja, ka nupat iesākusies aktīvā darba sezona, kad neatkarīgi no dienas, pulcējas interesenti pēc stādiem. Speciāliste arī informēja konteinerstādus drīkst stādīt visu sezonu, arī vasaras vidū, bet kailsakņu stādīšanas laiks ir pavasarī, pirms pumpuru plaukšanas (aprīlis, maija sākums) un rudenī, kad koki jau nobrieduši (septembra beigas, oktobris).

Stādaudzētavā ir iespējams iepazīties un uzzināt plašāku informāciju par to, kā izaug jaunie augļu kociņi. Dobeles stādaudzētavā aplūkojams arī iepazīšanās dārzs ar dažādu šķirņu ābeļu, plūmju, ķiršu, persiku, aprikožu un ogulāju stādījumiem, kā arī rožu dobēm.

Vairāk par stādaudzētavu ''Liepas'' un piedāvājumu uzzini šeit.

Foto no stādaudzētavas:

Dobeles kokaudzētava ''Bīlasti''

Foto: DELFI

Lai arī iespaidus un iedvesmu par dārzkopību smēlušies aumaļām, nelielo stādaudzētavu tūri noslēdzām Dobeles kokaudzētavā ''Bīlasti'', kas patiesībā ir visai netālu no iepriekšējās stādaudzētavas un blakus visiem pazīstamajam P.Upīša ceriņu dārzam.

Šeit mūs sagaidīja pats namatēvs Māris. Šķita nedaudz ironiski, ka saimnieks kautrīgi noteica – šeit jau nekas dižs nav, mēs jau esam maza audzētava un te nav ko daudz redzēt, taču pārkāpjot ieejas slieksnim un apjaušot, ka redzeslokā nav pat lielākā daļa no kopējās teritorijas, gribējās saimnieku pārliecināt par pretējo. Šiem izteikumiem gan ir pamats, jo šī kokaudzētava neesot no plašāk pazīstamajām, tāpat, lai arī mums tā šķita neaptverami plaša, Latvijā ir vēl daudz krietni lielāku kokaudzētavu.

Saimnieks pastāstīja, ka šeit kopumā ir 25 hektāri, bet, lai rastos lielāks priekšstats par stādu apjomu, Māris teica, ka uz vienu hektāru ir aptuveni 14-16 tūkstoši stādu. Iespaidīgi! Apstādīti gan esot pagaidām 16 hektāri, taču arī šis cipars ir iespaidīgs, lai rastos jautājums – cik cilvēki šeit ikdienā pie tā strādā? Un te nu visi klātesošie pie sevis beidz sūkstīties par iespējamām savām problēmām, jo ar to visu, ko redzējām savām acīm, ikdienā tiekot galā nieka trīs cilvēki. It īpaši tāpēc, ka lielākoties viss ir roku darbs, ir ko noņemties, taču saimnieks nežēlojas un saka – neko citu jau es labāk darīt neprotu!

Ja kāro pēc tūju apstādījumiem vai dekoratīviem augiem dzīvžogam, šī ir īstā vieta, kurp doties, jo kokaudzētava ''Bīlasti'' specializējas dekoratīvo skujkoku audzēšanā – tūjas, kadiķi, egles, priedes un pacipreses ir tikai daļa no plašā piedāvājuma. Pieejami arī dažādi augstcelma potējumi – nokarenās lapegles, pūpoli, kā arī dažādu formu kadiķu un baltegļu formas, nelielos daudzumos tiek audzēti arī lapu koki un krūmi. Augi tiek audzēti konteineros un atklātā laukā, tomēr lai nodrošinātu klientiem iespēju augus stādīt arī vasaras karstajos periodos, kokaudzētava pievērš lielāku uzmanību stādu audzēšanai tieši konteineros.

Pēc šīs kokaudzētavas apmeklējuma, šķiet, katrs apmeklētājs augu novērtē pavisam citādāk, ne tikai uzzinot, kā par tiem dārzkopji rūpējušies, bet arī tāpēc, ka to augšanas cikls līdz pārdošanai ir septiņi gadi. Aptverot, ka tikai pēc septiņiem gadiem tikko ieauguši spraudeņi nonāks kāda dārzā, radās vēlme izrādīt cieņu katram šejienes augam. Labākais, ko varējām darīt – izdarīt kādu labu darbu, tāpēc saimnieks ļāva katram iestādīt mazajā konteinerā pa kadiķa spraudenītim, kurš, iespējams, pēc septiņiem gadiem augs mūsu pašu vai kādu citu dārzā.

Vairāk par kokaudzētavu ''Bīlasti'' un piedāvājumu uzzini šeit.

Foto no stādaudzētavas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!