Sīkie, vizuāli nekaitīgie, zaļie kukainīši dārzā var veikt īstus postījumus, piemēram, pilnībā iznīcināt gurķu dobes. Jūlijā un augustā laputis vairojas neticamos ātrumos un, ja ar tām necīnās, drīzumā gan lapas, gan stīgas ir apsēdušas milzu kolonijas. Ziedi novīst, gurķu aizmetņi dzeltē un nobirst, lapas sačokurojas... Ar steigu jāmetas cīņā, lai nezaudētu visu gurķu ražu!

Laputīm nepatīk kodīgas vielas, tādēļ gurķu dobēs var izkaisīt tabakas pelnus, kas sajaukti ar sarkanajiem pipariem. Tā kā gurķi ir regulāri jālaista, tad drīzumā izkaisītie pelni tiks noskaloti - kopā ar laputīm.

Gurķu lapas var apsmidzināt ar pelnu uzlējumu, kam pievienotas saimniecības ziepes. Uz spaini ūdens jāņem divas glāzes pelnu un 70 grami ziepju, kas izšķīdinātas karstā ūdenī. Uzlējumam ļauj 10-12 stundas nostāvēties un pēc tam ar to var apsmidzināt lapušu apsēstās dobes.

Cīņā ar laputīm lieti noder struteņu uzlējums. Strutenes ir ļoti izplatītas nezāles, tās var savākt praktiski jebkur. Vienu kilogramu struteņu (ar visām saknēm) aplej ar 5 litriem verdoša ūdens, ļauj nostāvēties un atšķaida ar tīru ūdeni (1:1). Iegūto uzlējumi izsmidzina uz augiem.

Sakapā 1 kg kartupeļu vai, vēl labāk, tomātu lakstus, aplej ar 10 litriem ūdeni un ļauj uzlējumam ievilkties. Rezultātā tiks iegūts ļoti kodīgs šķīdums, kurš liks laputīm atkāpties no dārzeņu dobēm.

Svarīgi zināt!

Darbojoties ar strutenēm, jāievēro piesardzība - nezālei ir indīga, dzeltena piensula. Darbus labāk veikt ar cimdiem un aizsargmaskā. Ja pastāv alerģijas risks, palūdziet, lai kaitēkļu indēšanu veic kāds cits palīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!