Foto: Shutterstock
Lieliskai atpūtai pie dabas nemaz nav nepieciešamība doties ārpus valsts robežām, arī pie mums pašiem ir daudz skaista un vēl neizzināta, turklāt dārzi ir tikai vieni no ievērojamiem apskates objektiem, ko vērts izbaudīt. Lai neapmaldītos informācijas gūzmā, piedāvājam iepazīties ar ''Māja&Dārzs'' veidoto apkopojumu par desmit skaistiem un krāšņiem dārziem, kas noteikti būtu jāredz ikvienam, un, ja neizdodas to visu paspēt šajā vasarā, kādu galamērķi pavisam noteikti var pietaupīt arī nākamajam gadam.

Latvijas klasika – Rundāles pils dārzs

Foto: F64

Gribētos cerēt, ka ikviens no mums ir pabijis šajā neatkārtojami skaistajā pils dārzā, taču, ja nu tomēr kāds vēl nav paspējis novērtēt, vai arī bijis sen, ir laiks sev atgādināt par šo skaistumu, īpaši tāpēc, ka šovasar Rundāles rožu dārzam ir desmit gadu jubileja un tam par godu teritorija kļuvusi vēl iespaidīgāka.

Desmit gadu nudien nav mazs skaitlis, tāpēc rožu audzētāji Rundāles pilī guvuši vērā ņemamu praktisko pieredzi, kas arī tikusi izmantota, jo kopumā dārzā var apskatīt jau 8000 rožu stādu. Tomēr bez rozēm Rundāles pils ir īpaša ar vēsturiskajiem baroka dārziem, kas saglabājuši savu sākotnējo plānojumu bez būtiskām izmaiņām. Parka teritorijā apskates vērts noteikti ir desmit hektāru plašais franču dārzs, kuru ietver kanāls un kas ietver visus tipiskos baroka laika elementus – ornamentālos parterus, dzīvžogu ietvertus bosketus, zaļo teātri, lapeņu ejas un paviljonus. Lai iepazītu Rundāles pils teritoriju visā pilnībā, noteikti nepietiks ar stundu, tāpēc pat tad, ja kaut reizi tur jau būts, ir vērts šeit atgriezties, lai ieraudzītu to, kas vēl nav redzēts un novērtētu to, kas vēl nav novērtēts.

Vairāk informācija par Rundāles pili un parku meklē šeit.

Franču šarms ar lavandu laukiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nu jau piecus gadus Latvijā kāda ģimene piepildījusi savu ilgi loloto sapni par pašiem savu lavandu dārzu. Skaisti ziedošās un burvīgi smaržojošās lavandas uz lauka dažādu šķirņu piedāvājumā bauda ne tikai paši saimnieki, bet piedāvā to novērtēt arī apmeklētājiem, tāpēc ir vērts šo aristokrātisko augu iepazīt arī pašu maņām. Pirmie lavandu ceri tika iestādīti Limbažu novada Vainižu pagasta ''Mazķītās'', kur nu tagad plešas vairāki hektāri lavandu krāšņuma, taču Provansas reģionam Francijā raksturīgā ainava ieviesta arī Kurzemē, Saldus novadā, Jaunlutriņu pagastā, ''Ošenieki''.

Lavandu ziedēšanas laiks ir jūlijs, taču atkarībā no šķirnēm, kas šeit ir ne viena vien, var sagaidīt arī vēlāk un agrāk ziedošas lavandas. Interesanti iepazīt arī to, kā atšķiras lavanda ar ziedu krāsas niansēm, ziedu un ziedvārpu izmēru, stiebra blīvumu un lapojuma toņu intensitāti. To visu un vēl vairāk ir vērts izbaudīt pie mums pašiem un nebūt nav jātraucas uz Franciju, lai ieelpotu lavandas reibinošo smaržu. 

Vairāk informācija par lavandu dārziem meklē šeit.

Iedvesmas vieta – Kalsnavas arborētums

Foto: DELFI

Kalsnavas arborētums varbūt nav visiem zināma vieta, taču tā noteikti būtu pelnījusi tāda kļūt, jo tā kalpojusi kā iedvesmas vieta ne vienam vien dārza entuziastam, lai papildinātu arī savu dārza krāšņumu. Tā kā šeit galvenokārt aplūkojama ļoti plaša koku un krūmu kolekcija, tad apmeklētāji to pat nodēvējuši par trešo botānisko dārzu Latvijā. 

Šī dabas nostūra valdzinājums ir skaists jebkurā gadalaikā un, ja neizdodas to apciemot vasarā, pavisam noteikti to vērts izdarīt arī kādā citā laikā. Kalsnavas arborētums ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot vairāk nekā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus, turklāt šeit esošais krāšņums uzrunā gan lielus, gan mazus un, ierodoties ekskursijā, šo krāšņumu var vērot un izzināt vienkārši pastaigājoties vai arī ar speciālista – gida pavadībā.

Vairāk informācija par Kalsnavas arborētumu meklē šeit.

Atjaunotais un iespaidīgais Nacionālais Botāniskais dārzs

Foto: DELFI

Ne visi zina, ka botāniskais dārzs ir ne tikai Rīgā, Pārdaugavā, bet arī Salaspilī, kur mīt viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām visā Ziemeļaustrumeiropā. Šeit 129 hektāru platībā tiek uzturēti vairāk nekā 13 tūkstoši augu taksoni (sugas, pasugas, šķirnes u.c.), tai skaitā vairāk nekā 3900 kokaugu dažādības. Bagātīgās kolekcijas un ekspozīcijas ir lielisks izziņas avots gan dabas pētniekiem, gan dārzkopjiem - profesionāļiem un amatieriem, taču aprīlī jaunatklāto oranžēriju pavisam noteikti ir jānovērtē ikkatram, pat tad, ja dārzniecība nav dzīves aizraušanās. Šeit patiesi ir ko redzēt, izbaudīt un atklāt, tāpēc Salaspils apciemojums noteikti jāiekļauj šīs vasaras galamērķī. Vērts pievērst uzmanību arī botāniskā dārza pasākumu programmai, jo vairākas reizes gadā šeit tiek rīkoti gadatirgi, bet ikdienā ikviens aicināts atpūsties dārzā, izbaudīt oranžērijas eksotiku un tuvāko apkārtni.

Apskati jaunatklāto oranžēriju un tās augu dažādību šeit.

Vairāk par Nacionālo botānisko dārzu un tur notiekošajām aktualitātēm lasi šeit.

Krāšņa rožu kolekcija audzētavā ‘’Rozītes’’

Foto: Shutterstock

Kolekcijas dārzu ''Rozītes'' Tukuma novada Sēmes pagastā Daila un Bruno Trubiņi sāka veidot 2008. gadā, taču apmeklētājiem dārzs vārtus vēra gan tikai 2012. gadā, un joprojām ik vasaru šeit dodas simtiem ļaužu, lai novērtētu rožu entuziastu veikumu. Plašajā rožu kolekcijā ir vairāk nekā 3000 rožu stādi no 300 rožu šķirnēm, turklāt tās stādītas grupās, kas veido lielus ziedu laukumus un rakstus - ne tikai skaistumam, bet arī lai pārbaudītu to izturību un piemērotību mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Dārzā ir apskatāma arī skujkoku un lapkoku kolekcija, kā arī ziemcietes un vasaras puķes. Šeit apmeklētājus priecē trīs dīķi, katrs ar savu pievilcību un zivīm. Apmeklētāji ir iecienījuši vērot zivis no terases pie dīķa. 

Dārzā regulāri notiek dažādi pasākumi, tāpēc ir vērts ielūkoties dārza saimnieku izveidotajā mājas lapā. Vasaras sezonā un rožu ziedēšanas laikā apmeklētājus šis dārzs uzņem ik dienas, rādot, cik krāšņas rozes var izaudzēt, ja tās aprūpē ar mīlestību un velta tām laiku un uzmanību. Kolekcijai tiek pārbaudītas un atlasītas tikai skaistākās un izturīgākās rožu šķirnes, kuras tiek iegādātas gan lielākajās Eiropas rožu stādaudzētavās, gan sadarbojoties ar labākajiem Latvijas rožkopjiem.

Vairāk informācija par rožu dārzu ''Rozītes'' meklē šeit.

Japāņu miera un harmonija – ‘’Bonsai dārzs''

Foto: DELFI

Šis dārzs pavisam noteiktu uz visu pārējo fona ir kaut kas pavisam citādāks un atšķirīgāks, kaut vai tāpēc vien, ka ''Baltic Bonsai Park'' ir vienīgais šāda veida parks Latvijā, kur var izbaudīt mieru, harmoniju un sajust Japānas elpu, iepazīstoties ar Bonsai kociņiem, Koi karpām, strautiņiem un, nesteidzīgi malkojot Japānas tēju parka tējnīcā. Bonsai ir miniatūri kociņi, kas tiek veidoti no normāla auga, tāpēc vēl jo vairāk interesanti ir iepazīt to, cik neparastu rezultātu var iegūt ar īpašām prasmēm audzēšanā un tas nudien nav kaut kas ikdienā novērojams mūsu platuma grādos. 

Bonsai dārza saimnieks Valdis Valters ir ne tikai šo augu entuziasts un profesionāls šī amata meistars, bet arī aizrautīgs stāstītājs, tāpēc ikvienam būs interesanti ieklausīties viņa stāstos un zināšanās par Japāņu dārzu kultūru un to, ko šeit var pašu acīm izbaudīt.

Vairāk par Bonsai dārzu un iespējām šeit viesoties lasi šeit.

Ūdensaugu paradīze stādaudzētavā ‘’Dimzas’’

Foto: DELFI

Arī ūdensaugu dārzi nav tie biežāk sastopamie Latvijā, tāpēc šajā vasarā patiesi būtu vērts doties un pilnvērtīgi izbaudīt šo augu dažādību un, kas to lai zina, varbūt pat pēc apciemojuma ieviest arī pašu dārza teritorijā. Apmeklējot ūdensaugu stādaudzētavu ''Dimzas'', šāda vēlme patiesi varētu rasties, jo piedāvājums ir ļoti dažāds, turklāt ir interesanti iepazīt šos augus tāpat vien, lai redzesloks dārzniecībā būtu vēl plašāks. Teorētiskas zināšanas ir viens, bet praktiski redzēt, kā šie ūdensaugi aug, kā tos kopt un stādīt ir pavisam kas cits, tāpēc ''Dimzas'' ar lielu prieku organizē ekskursijas pa pašu stādaudzētavu, lai arvien vairāk cilvēki iepazītu šo dārza sastāvdaļu, kas tik ļoti piestāv Latvijai. 

Interesanti, ka stādaudzētava ''Dimzas'' pastāv jau no pagājušā gadsimta, un savu nosaukumu tā ieguva jau tālajā 1959. gadā. Savas pastāvēšanas laikā tā ir ieguvusi zināmu atpazīstamību gan speciālistu, gan interesentu vidū, tāpēc ne velti šejienes devīze ir "Prestižu par naudu nenopirksi!", jo audzētavā var iegādāties tikai Latvijā audzētus augus, pie tam tie audzēti, neizmantojot intensīvās tehnoloģijas. Izbaudīt burvīgās ūdensrozes, aplūkot, kādi vēl interesanti ūdensaugi ir pieejami, piemēram, niedres, kalmes, cūkauši un skalbes, ir tikai neliela daļa no tā, kāpēc būtu vērts šajā vasarā apciemot šo vietu.

Uzzini vairāk par stādaudzētavu ''Dimzas'' šeit.

Dārzs ‘’hameleons’’ jeb kokaudzētava ‘’Baltezers’’

Foto: Shutterstock

Varētu domāt, ka stādaudzētavā, šajā gadījumā kokaudzētavā, var redzēt vien izkārtotus augu stādus, tomēr šī vieta ir atšķirīga, jo šeit visu to, kas ir piedāvājumā pircējiem, var redzēt arī augam dārzā. Kokaudzētavā ''Baltezers'' var novērot to, kā mainās daba un kā augi tai pielāgojas, tāpēc šeit pavisam noteikti vērts doties pat tad, ja nav vēlme iegūt stādus, jo skaisti iekārtotie dīķi, dārza kompozīcijas, augu dažādība un prasmīgo dārzkopju veikums iedvesmos, ļaus iepazīt dabas daudzveidību un paraudzīties uz dārza skaistumu caur citu skata prizmu. 

Ir vērts iepazīties ar šīs vietas veidotajiem pasākumiem, jo šeit tiek rīkotas atvērto durvju dienas, īpašas dienas veltītas konkrētiem augiem un svētki, tāpēc ekskursiju var apvienot arī ar sevis izglītošanu.

Vairāk par kokaudzētavas ''Baltezers'' piedāvājumu, notiekošajiem pasākumiem lasi šeit.

Šarmantie vīnogu dārzi

Vīna dārzi ir tūristu iecienīta apskates vieta ne tikai ārpus mūsu valsts robežām, bet arvien vairāk arī Latvijā parādās šādas vietas, kur vīnogas tiek audzētas ne tikai skaistumam, bet arī vīna ražošanai. Jau izsenis Latvijā par vīnogu pilsētu tiek dēvēta Sabile un šeit tik tiešām ir ko redzēt un ir ko izbaudīt, tāpēc šī nelielā pilsēta būtu pelnījusi apciemojumu. Sabiles Vīna kalns ir unikāls ar to, ka tas pat ticis ierakstīts Pasaules Ginesa Rekordu grāmatā, kā vistālāk uz ziemeļiem esošais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas, tāpēc šo dabas fenomenu ir jānovērtē arī pašu acīm. 

Vairāk par Sabiles Vīna kalnu lasi šeit.

Vīnogu dārzu sakarā noteikti jāpiemin arī Abavas vīna dārzs, kur vasaras sezonā tiek aicināti apmeklētāji iepazīt vīnotavu un burvīgo skatu uz Abavas ieleju caur vīnogu stādiem. Viesi labprāt tiks iepazīstināti ar vīnogu dārza audzēšanas pieredzi un pat palutināti ar sezonas vīnu degustēšanu. 

Vairāk par Abavas vīna dārzu lasi šeit.

Skaisto un praktisko ideju dārzs Dobelē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Līgas un Aivara Beņķu dārzs kalpojis kā iedvesmas un praktisku ideju vācelīte, tāpēc arī šāds nosaukums ir ieviesies, ar ko saimnieku patiesi var lepoties. Puķu krāsainie stādījumi un daudzveidīgā skujeņu kolekcija priecē acis no agra pavasara līdz vēlam rudenim, tāpēc vasara ir tikai viena no sezonām, kad šeit ir vērts doties. Aiz mājas iekārtota saimnieciskā zona – sakņu dārzs, siltumnīcas un pat gaļas kūpinātava, tāpēc arī saimnieciskajiem vīriešiem būs idejas savas mājas apsaimniekošanā. Apbrīnas vērts ir oriģinālais grils, kas var kalpot arī kā kamīns un tieši šo ideju aizņēmušies ne viens vien entuziasts. Savdabīga ir saimniecības ēkā ierīkotā āra virtuve, kur saimniece konservē un marinē, tā kā arī kādu gardu recepti pavisam iespējams varēs aizlienēt.

Dārza īpašnieki savu vērtīgo pieredzi un padomus praktiska un skaista pilsētas dārza iekārtošanā neliedz arī apmeklētājiem, tāpēc ikviens aicināts iepriekš pieteikt savu apciemojumu un doties uz Dobeles pusi.

Vairāk par šo iedvesmas dārzu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!