Augusta sākumā konkursa "Limbažu novada sakoptākā sēta 2017" vērtēšanas komisija devās aplūkot 10 konkursam pieteiktās sētas. Īpaši aktīvi šogad konkursā piedalījās Viļķenes pagasta sētas – šeit savu sakopto vidi parādīja četras saimniecības, ''Tavs Dārzs'' pastāstīja konkursa vērtēšanas komisijas pārstāve Dace Romberga, sniedzot ieskatu arī par pārējām apciemotajām Limbažu novada lauku sētām.

Pērno gadu sakoptākās lauku sētas Limbažu novadā var aplūkot un iepazīt šeit un šeit, bet zemāk iepazīsties ar šogad vērtētajiem īpašumiem.

Apskati konkursa komisija sākusi Astras Pažemeckas saimniecībā "Mauriņi" (skatīt attēlu zemāk). Kā stāstīja saimniece, pirms 75 gadiem vecāku celtajai mājai ir tikpat gadu kā pašai saimniecei, un lepojās par to, ka šogad izdevies māju atjaunot. Sarkano ķieģeļu māja bija ieguvusi jaunu verandu, logus un jumtu. Redzēta sakopta apkārtne, tai skaitā vecais augļu dārzs, ap māju rūpīgi nopļauts mauriņš. Lai gan šajā zemnieku saimniecībā agrāk turēti vairāki lopi, šobrīd netālu aplokā ganās govs un kūtī aug divi teliņi. Saimniece šeit dzīvo kopā ar audžudēlu un viņas ikdienā prieku ienes Melnais princis – nu jau stipri paaudzies kucēns.

Saimniecībā "Straumēni", kur saimnieko Ilze un Ivars Eglīši, jau piebraucamā ceļa malā ziedēja koša puķu dobe, redzams apzaļumots mājas uzraksts un visdažādākie stādījumi sētā. Vērtēšanas komisija sevišķi priecājās par iespaidīgo lavandas krūmu, kas pie mājas durvīm ziedēja un smaržoja tāpat kā lavandas lauki Provansā. Aiz mājas pavērās skats uz nogāzi un iekoptu dīķa apkārtni ar atpūtas vietu, kur pašiem un draugiem sanākt kopā.

Viļķenes pagasta "Aizupītes" atrodas pie Vitrupes, šeit dzīvo un par sakopto teritoriju rūpējas Millija Bērziņa. Saimniece savu dzīvesprieku uztur, rūpējoties par dārzu, un katru rītu viņas diena sākas ar pastaigu gar puķudobēm un gliemežu nolasīšanu, un vakarā diena noslēdzas, apskatot dārzu saules rietā. Nav iespējams pateikt, ka saimniecei rit jau astotais gadu desmits. Visur redzamas puķudobes ar daudzveidīgu augu kolekciju, pie mājas zied krāšņas rozes, piesaulē vieta atrasta arī tomātu stādiem.

Netālu no Āsteres ezera atrodas Lijas Grinbergas – Zaļkalnas un Agņa Grinberga sēta, uz māju ved pašu stādīta liepu aleja, dārza teritorija sākas pie akmens krāvuma sētas vārtiem. Aiz tiem paveras plašs zāliens, kur grezni zied neskaitāmi puķu un košumkrūmu grupējumi. Pie mājas komisija aicināta mājīgā, ar mežvīnu apaudzētā lapenītē, kur saimnieki stāstījuši par daiļdārza tapšanu. Visur izmantoti bijušo māju pamatu akmeņi, kas gaumīgi apaudzēti ar visdažādākajiem augiem. Komisiju priecējusi gan augu apaļo formu izvietojums pa visu teritoriju, gan īpaši gaumīgais krāsu salikums.

Katvaru pagastā apskatīta Oksanas un Daiņa Ludboržu sētu "Jaunjsamīni". Māja celta pirms 12 gadiem vietā, kur bijis izcirtums. Ieguldīts ir milzum daudz darba, jo šobrīd šeit paveras plašs, iekopts zāliens, kurā izvietotas stādījumu grupas, dīķis mežmalā, rotaļu ierīces un sporta laukums bērnu aktivitātēm. Kalna galā atrodas jaunuzceltā māja, pie kuras izveidota apstādījumiem bagāta terase. Mājas saimniece ikdienas dārza darbus uzskata par atpūtu no pamatdarba un izkustēšanos, tādēļ visa apkārtne ir ideāli sakopta.

Aivara Stafecka zemnieku saimniecībā "Juriņi" Katvaru pagastā nodarbojas ar augkopību un transporta pakalpojumu sniegšanu. Plašajā teritorijā redzamas profesionāli un gaumīgi ierīkotas stādījumu grupas, kas ieskauj abas mājas – pirms vairākiem gadiem blakus vecajai mājai tapusī jauna guļbaļķu dzīvojamā māja. Īpašu noskaņu sētai piedod vecie, varenie ozoli, kas aug aiz mājas, pa ceļam uz vairākiem plašiem dīķiem. Ap ozoliem zied košas viengadīgās puķes.

Komisija apciemoja arī Ligitas un Māra Bonfeldu piemājas dārzu Liepu ielā, Limbažu pagastā, Ozolainē. Šeit bija redzams visu garāmgājēju skatam atvērts dārzs, jo atšķirībā no citām ciemata apbūves teritorijām, šim dārzam nebija norobežojošas sētas. Komisija varēja apskatīt visplašāko augu kolekciju un apgūt arī neredzētāko košumkrūmu un ziemciešu šķirņu nosaukumus, jo saimniece jebkuru augu dārzā varēja nosaukt vārdā. Komisiju priecēja augu apdobju dabiskās līnijas un krāsu bagātība.

Starp vērtētajām lauku sētām ierindojas arī Vidrižu pagasta zemnieku saimniecība "Strēlnieki – 2", kur saimnieko Andis un Anita Bērziņi. Saimniecība atrodas gandrīz pašā Vidrižu ciemata centrā, netālu no daudzdzīvokļu mājām, tomēr plašā, sakārtotā teritorija rada lauku klusuma un miera sajūtu. Pavisam netālu no mājas atrodas kūts ar vairāk nekā 20 slaucamām govīm un saimniecības ēkas, taču pagalms ir tik labi uzturēts kārtībā, ka kūts klātbūtne nav jūtama. Visur paveras perfekti iekārtots zāliens un vairākas, krāsainas stādījumu grupas.

Skultes pagastā novērtēts Ernesta Rupeika īpašums Centrālā ielā, Vārzās. Šeit skatīts mazākais apbūves gabals šajā konkursā, jo māja atrodas dārzkopības kooperatīva teritorijā. Kopā ar kundzi Līgu šeit iekopts neliels, bet košs dārzs. Lielāko teritorijas daļu aizņem paša saimnieka būvētā dzīvojamā un saimniecības ēkas, kā arī interesanti izveidotā aka. Dārzā redzams arī pavisam neliels dīķis, kurā zied ūdensrozes. Ļoti pamatīga ir akmenī mūrētā dārza sēta, kas savienota ar tiltiņu, jo ārpusē gar sētu, ielas malā atrodas novadgrāvis. Tilta veids attēlo saimnieka dzimtās vietas Kuldīgas tiltu.

Gundas un Jura Ozolu sētu Limbažos, Pīlādžu ielā vērtēšanai pieteica kaimiņi, jo sakoptā teritorija ir atklāta un priecē apkārtējos. Šeit atrodas jaunuzcelta māja, bet pēc saimnieces teiktā, teritorija vēl tikai tiek veidota. Tomēr pamats ir tapis – ir iekopts skaists zāliens, tajā ierīkotas vairākas stādījumu grupas un novietoti puķu podi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!