Foto: Publicitātes foto

Šovasar dažādos Latvijas novados aizritējuši konkursi par sakoptākajām lauku sētām un dārziem, izņēmums nav arī Tērvetes novads. ''Tavs Dārzs'' lasītājiem ir iespēja ielūkoties lauku sētās, kas tika vērtētas šogad.

Kā informē Tērvetes novada lauku attīstības konsultante Monta Mantrova, šogad komisijas sastāvā bija domes priekšsēdētāja Dace Reinika, kura pateicās saimniekiem par atļauju ielūkoties viņu īpašumā, kā arī visu triju pagastu vides labiekārtotājas Antra Priede, Antra Lāce un Aina Pettete, kā arī pati Monta. Čaklajiem saimniekiem savā sētā darba pietiek katrai dienai no rīta līdz vēlam vakaram. Tomēr tas atsver mirdzumu acīs un prieku par skaistu un sakoptu sētu un novadu, secina žūrijas komisija pēc lauku sētu apciemojuma.

Vērtētās lauku sētas

Bukaišu pagastā iepazīšanās sākās ar pirms pāris gadiem pagasta centrā izveidoto Melnā stārķa parku (skatīt attēlu zemāk). Daiļdārznieces Antras Lāces vadībā darbi tika veikti pašu iedzīvotāju spēkiem. Viņa parkā dalījās pieredzē ar to, kā norit ikdienas uzturēšanas darbi, un labprāt atbildēja uz kolēģu jautājumiem par dažādiem augiem un košumkrūmiem.

Foto: Publicitātes foto

Augstkalnes vidusskolas struktūrvienībā "Bukaišu skola" priekšā krāšņi ziedēja flokši, kas savulaik, kad tos noēnoja lielā papele, esot ziedējuši vēlāk. Tā kā dobē sastopamas vēl dažādas citas puķes, Skaidrīte Urbāne sacīja, ka tas nodrošina iespēju skolēniem mācīties botāniku dabā. Bukaišu skolas priekšā atrodas 1968. gadā izveidota rožu dobe, turklāt viena roze ir saglabājusies no tā gada stādījuma. Kā jau pie skolas ierasts, daudz apstādījumu ap to ir veikuši bijušie audzēkņi.

Foto: Publicitātes foto

Pāri ceļam tieši pretim izglītības iestādei esošajās "Mazveirokās" saimnieko Milda Bērtule ar savu kaimiņu. Neskatoties uz cienījamo gadu nastu, šī kundze var lepoties ar savu dārzu, kas ir tīri izravēts. Pagalmā iekārtots arī atpūtas stūrītis, kur atvilkt elpu un paslēpties ēnā no karstajiem saules stariem.

Foto: Publicitātes foto

Bukaišu pagasta "Biteniekos" saimnieko Alla un Andris Ozoli. Mājas ceļa galā par to liecina norāde ar kokā veidotu ozola zīli. Īpašums atrodas skaistā vietā – vairākus desmitus gadu veco namu ieskauj lieli koki. Tie dod pavēni karstā laikā, tomēr sagādā ne mazums rūpju, kad ir jāgrābj kritušās lapas. Pagalmā daudzviet krāšņi zied saimnieces stādītās puķes, ir iestādīti dažādi košumkrūmi, skatu piesaista interesantā namiņā noslēptā aka.

Foto: Publicitātes foto

Atkārtoti pēc pāris gadiem iegriežoties "Migliņu" sētā, komisiju sagaida daudz pārsteigumu. Saimniece Velta Kince un pārvaldnieks Andris Kleinbergs, kuriem ir milzumdaudz stāstu par saviem lolojumiem, ar lepnumu izrādījuši savu valstību. Pagalmā aug gan jau visiem zināmi koki, gan arī neparastāki, piemēram, parūkkoks. Paši saimnieki atzīst, ka šajā vietā esot "Dieva dārzs", jo dažkārt augi paši mēdzot izvēlēties kādu vietu un tajā ieaugt. "Migliņu" iemītnieki ne tikai ik dienas čakli rosās, pļaujot plašo zālāja teritoriju un rosoties pa dobēm, kurās zied visdažādākās puķes, bet arī apkopj sakņu dārzu un vairākas siltumnīcas.

Foto: Publicitātes foto

Tērvetes pagastā lielākā daudzdzīvokļu nama "Labrenči" liela daļa dzīvokļu pieder pašvaldībai. Pēc renovācijas ēka ir ieguvusi jaunu veidolu, tā ir gaiša un vizuāli pievilcīga. Namu apsaimnieko biedrība, kas aktīvi raksta projektus, labiekārto tā apkaimi, gādā par to, lai pagalmā būtu dažādas rotaļu iespējas bērniem.

Foto: Publicitātes foto

Kroņauces centrā ģimenes mājas "Brīviņi" saimnieks Indulis Eglītis iebilda, ka viņu mulsina konkursa nosaukums "Sakoptā sēta". Kā jau īsts saimnieks, viņš par savu īpašumu gādā tā, lai tajā ir viegli un brīvi dzīvot. Šajā namā viss ir ļoti pārdomāts, lai būtu patīkami gan vizuāli, gan funkcionāli. Pagalms izklāts ar bruģi, lai ģimenes automašīnas var ērti iebraukt un izvietot. Pagalma vienā daļā ir iekārtota ērta atpūtas zona ar vietu ugunskuram, mazbērnu rotaļām, kā arī lapeni. Pēc viena no dēla ierosinājuma, šogad pie mājas iestādīta rožu dobe. Savukārt zālājā, vērīgi ieskatoties, var ieraudzīt sirsniņu, kas tur, saimniekam īpaši apstrādājot zālāju, tiek veidota un uzturēta.

Foto: Publicitātes foto

Pirmo gadu Tērvetes pagasta "Viestardos" saimnieko Kristīne un Gundars Lāči. Ilgu laiku šis īpašums nebija apsaimniekots, tāpēc apkārtnes labiekārtošana no saimniekiem prasījis milzu darbu. Neskatoties uz to, arī šī gada maijā tika rīkoti tradicionālie ''Tulpju svētki'', kas iepriekš notika "Dzintarlāčos". Dārznieks Gundars Lācis lepojas ar savu aptuveni 400 tulpju kolekciju, ko svētku laikā un arī vēlāk interesenti varēja aplūkot, pasūtīt un rudens pusē iegādājoties to sīpolus. Blakus tulpēm un ikdienā nepieciešamajiem vasaras sējumiem un stādījumiem, saimnieki īpašuma teritorijā ir iestādījuši dažādus neparastākus augus – tulpju koku, kivi, aktinīdiju un citus ne mazāk eksotiskus augus.

Foto: Publicitātes foto

Tērvetes novada svētku laikā pateicības vārdi par peonija dārza izveidi lauku sētā "Galdnieki" tika sacīti Andrim Berkinam. Peoniju kolekcionārs pavasaros ne tikai atver savu dārzu apmeklētajiem, bet arī popularizē un daudzina Tērvetes vārdu, nesot skaistos ziedu stāstus pasaulē, piedāvājot stādus iegādāties interesentiem arī sava dārza skaistumam.

Foto: Publicitātes foto

Foto no saimniecībām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!