Foto: Publicitātes foto
Augusta beigās ar ''Saimniekballi'' Ungurmuižā noslēdzās pasākums ''Sakopta un videi draudzīga sēta Pārgaujas novadā 2016''. Konkursā, kas Pārgaujas novadā notika jau septīto reizi, noskaidrotas sakoptākās un videi draudzīgākās sētas, kuru vidū ir ne viens vien lepošanās vērts daiļdārzs.

Šogad konkursā bija izveidotas septiņas nominācijas: ''Ieguldījums mājas apkārtnes – novada skaistuma izveidē'', ''Radoša sēta'', ''Sakopta biznesa vide'', ''Skaista lauksaimnieku sēta'', ''Noskaņu māja'', ''ZAAO – vdei draudzīga sēta'' un ''Gada sēta 2016''. Vērtēšanas ietvaros no viena pagasta vienai nominācijai varēja tikt izvirzīti ne vairāk kā trīs objekti, turklāt vērtēšanas komisijas galvenokārt nominēja tās mājas, kuras iepriekšējos gadus nav saņēmušas nominācijas.

Foto: Publicitātes foto

Pavasarī tika izveidotas trīs vērtēšanas komisijas (katrā pagastā pa vienai), kuras no 27. jūnija līdz 5. augustam veica sētu vērtēšanu. Komisijas locekļi, kuri vērtēšanas komisijās bija piedalījušies arī iepriekš, atzina, ka ar katru gadu sētas paliek arvien vairāk sakoptas un videi draudzīgas – saimnieki ne tikai domā par atkritumu šķirošanu, bet to arī dara. To apliecināja arī izsniegto ielūgumu skaits – 525. Kopā tika apsekotas 1090 sētas: Raiskuma pagastā – 477, Stalbes pagastā – 293, Straupes pagastā – 320.

Lauku sētas ir tik dažādas un katra savā veidā skaista, ja tiek kopta. Sakārtotību vērtēšanas komisijas novērtēja. Tika izbraukāti visi novada ceļi, lai apsekotu situāciju – cik daudz ir pamestu un cik ir apdzīvotu sētu. Liels prieks, ka ar katru gadu pamesto māju paliek mazāk. Tajās par saimniekiem kļūst jauni un darboties griboši cilvēki. Tas rada pārliecību – Pārgaujas novads ir un būs apdzīvots, stāsta Pārgaujas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciāliste Elīna Astahovska.

Foto no lauku sētām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!