Foto: Publicitātes foto
Lai jau šobrīd varētu sākt plānot, kā nākamgad labiekārtot un uzlabot sava dārza skatu, kļūstot par sakoptākās sētas īpašnieku savā novadā, piedāvājam ielūkoties šī gada Rundāles puses skaistākajos īpašumos, kur interesantu ideju netrūkst.

Konkursa "Rundāles novada sakoptākā sēta" pirmās kārtas vērtēšana notika laika posmā no 1. jūlija līdz 31. jūlijam. Konkursā tika vērtētas Rundāles, Svitenes un Viesturu pagastu sētas divās grupās: "Lauku sētas ārpus apdzīvotām vietām" un "Ģimenes mājas apdzīvotās vietās". Konkursa vērtēšanas otrajai kārtai izvirzītas piecas sakoptākās sētas katrā vērtēšanas grupā.

2. kārtā komisija izvērtēja sakoptākās sētas un noteica galveno balvu un trīs nomināciju ieguvējus katrā vērtēšanas grupā. Uzvarētāju apbalvošana notiks novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svinībās Rundāles pilī.

Izvērtējot izvirzītās sētas, komisija konstatēja, ka jaunā koronavīrusa izplatība pasaulē un Latvijā nav būtiski ietekmējusi lauku cilvēku ikdienu. Lauku sētās vienmēr ir ko darīt, attīstīt, uzlabot un pārveidot. Netika sastapti cilvēki, kuri īgņotos par ceļojumu, sporta pasākumu, kultūras pasākumu ierobežojumiem, bet tieši otrādi – izturas saprotoši un optimistiski ar domu, ka gan jau viss būs labi. Visi darbi prasa ne mazums laika un spēka, un komisija redzēja to, ka daudzi ir pamatīgi pastrādājuši savas sētas labiekārtošanā.

Lielu akcentu saimnieki likuši apstādījumu veidošanai un esošo kopšanai – acīm paveras simtgadīgu koku, dižkoku, jaunu koku un krūmu stādījumi, krāšņi ziedošas puķu dobes, kas ar katru gadu top arvien plašākas un daudzveidīgākas, spirālveida puķu dobe u.c.

Foto: Publicitātes foto

"Sētu īpašnieki un to ģimenes locekļi parasti saka, ka pie viņiem jau nekā īpaša nav, ko skatīties un novērtēt, bet tieši tur atklājas dažādas odziņas, jo, lūk, pandēmijas laikā ir izbūvēta pirtiņa un izgatavoti dažādi piederumi ar īstu izgudrotāja un amatnieka vērienu," portālam "Tavs Dārzs" sacījusi Rundāles novada Uzņēmējdarbības un kompetenču attīstības centra vadītāja Santa Švāģere.

Švāģere stāsta, ka dažu apsekoto sētu īpašnieki ir nesen uzsākuši labiekārtošanas darbus, jo ir iegādājušies īpašumu laukos, uzbūvējuši māju vai sāk darboties senču īpašumā. "Redzams, ka vēl daudz darba un pūļu ir jāiegulda, bet apsveicama ir uzņēmība un drosme to darīt. Pozitīvas darbības jau iezīmējas," viņa stāta.

"Kādā sētā iepazināmies ar pāri gados, kuri ir milzīgu darbu ieguldījuši savas sētas sakopšanā un pilnveidošanā. Tajā ir padomāts par visu – par parādes ieeju un iebraucamo ceļu, kuru rotāja skaisti, mazi ziediņi, par dekoratīviem stādījumiem un to gaumīgu izvietošanu, par nelielu, bet omulīgu atpūtas vietu, par tehnikas novietni, par skaistu dārzu. Šajā sētā ir redzams, ka tur ieguldīts liels darbs vairāku gadu garumā," pārdomās par redzēto dalās Švāģere.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat viņa stāsta, ka sētā, kurā ciemojušies aizpagājušajā gadā, pamanīti ļoti daudz jauninājumu un uzlabojumu. "Divu gadu laikā ir ieguldīts liels darbs un laiks. Sētā ir palicis klasiskais vienkāršums, bet ar ainaviskiem elementiem un apstādījumiem, kas rada ļoti elegantu kopējo ainavu. Izveidots interesants un daudzveidīgs bērnu atpūtas laukums. Saimniecības ēka ir nodalīta no mājas un atpūtas teritorijas," norāda Švāģere.

"Savukārt atkal kādā citā sētā, kurā bijām pirmoreiz, ieraudzījām, cik radoši spēj būt sētu īpašnieki. Saimnieks noteikti ir, kā tautā saka – ar zelta rokām. Sētā atradās pašu veidotas trīs lielas šūpoles, kas veidoja trīsstūri, lai ģimenes locekļi varētu sasēsties tajās, šūpoties un baudīt sarunas viens otram pretī. Nedaudz tālāk atradās pašu rokām izveidota āra duša vasaras laikam. Protams, neatņemama sastāvdaļa ir pašu veidots spēļu laukumiņš un smilšu kaste mazbērniem," informē konkursa pārstāve. Švāģere norāda, ka uzmanība tiek pievērsta ne tikai dārzam, bet arī visa pagalma sakoptībai – kāds un kur novietots mājas nosaukums, kā mauriņš tiek kopts, vai ir iebraucamais ceļš, kā arī kopskats un viss sētas plānojums.

Šī gada konkursa uzvarētāju sēta ir pārsteidzošu daudzveidību un tajā pašā laikā ar pamatīgu kārtību, stāsta Švāģere. "Radās sajūta, un noteikti, ka tā arī ir, – saimniece ir sīki un smalki pārdomājusi un plānojusi katru savas sētas stūrīti. Sēta ļoti liela, un ļoti parocīgi sadalīta pa zonām – atpūtas vietas, dārzs, parādes ieeja, šķūnis un greznās dobes, kas vērojamas no atpūtas vietām. Mauriņš perfekti pļauts, nobirušie āboli salasīti un rozes krāšņi zied katrā dobē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!