Foto: VDU Botanikos sodo nuotr.

Vēl pirms aptuveni divām nedēļām priecīga vēsts bija no Latvijas Universitātes Botāniskā dārza, kur uzziedēja pundurpalmas, bet tagad pavasaris ir atnācis ar palmas ziedēšanu arī kaimiņzemē Lietuvā, kur uzziedējusi Lietuvas augstākā palma, kuras garums ir aptuveni 12 metri.

Kā ziņo "Delfi.lt", 12 metrus garā palma (Sabal palmetto (Walt) Lodd.), kas ir ne tikai augstākā visā Lietuvā, bet arī vecākā, uzziedējusi oranžērijā.

Tā 1949. gadā atvesta no Botāniskā dārza Modenā. Šīs palmas dzimtene ir ASV dienvidaustrumu teritorijas, jo īpaši Kuba un Bahamu salas, atsaucoties uz preses relīzē teikto, vēsta "Delfi.lt". Turklāt palmām ir arī simboliska Dienvidkarolīnā un Floridā - Dienvidkarolīnai tā attēlota pat uz karoga.

Vītauta Dižā Universitātes Kauņas botāniskais dārza darbiniece Renata Čanoviene uzskata, ka palmas ir visnotaļ izturīgi augi, jo tās iztur dažādus klimatiskos apstākļus, proti, ne tikai spēcīgus vējus okeāna piekrastē, bet arī tās pacieš ūdens trūkumu. Savukārt ziemā tās var izturēt pat -13 grādu salu. Lai palma augtu labi, tai nepieciešama karsta un mitra vasara.

Šī palma var sasniegt 20 metru augstumu, bet tās lapas var būt pat trīs metrus garas. Ar savu krāšņo ziedēšanu tā priecē vismaz mēnesi. Ziediņi ir mazi, krēmbalti, kopumā izplešoties 1,5 līdz 2,5 metru platumā uz visām pusēm. No ziediem izveidojas arī aptuveni 1 centimetru mazas ogas, kurām iekšā ir sēklas. Tās pēc tam izbirst un izsējas ap apkārtni, ka nereti palmu koks tiek uzskatīts pat par nezāli, vēsta medijs.

Foto ieskats, kā zied Lietuvā garākā palma:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!