Foto: DELFI

Pelēkā ainava aiz loga nudien nerosina pavasarīgas domas, lai arī gaiss ir jūtami siltāks, taču Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcās valda pavisam cita noskaņa un gadalaiks. Šeit jūtama pavasara smarža, acis žilbst no krāsām un gaisā virmo pavasara noskaņa, ko ļoti labprāt atrādām arī portāla TavsDārzs.lv lasītājiem.

Ja cilvēku sejās parādās neviltots prieks par to vien, ka ziedu veikalu vitrīnās parādās pirmie pavasara augi, tad, nonākot Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcās, sajūsmā no pavasarīgās atmosfēras var vairs nezināt, kur likties. Sparīgi plaukstošas hiacintes, saulainas narcises, prīmulas teju visās varavīksnes krāsās, sulīgi ziedošas acālijas, graciozas tulpes un citi ne mazāk pavasarīgi augi šeit sastopami kā no pārpilnības raga.

Foto: DELFI

Kā portālam TavsDārzs.lv pastāstīja Bulduru Dārzkopības vidusskolas mācību siltumnīcu vadītāja Ilze Briģe, šajā stiklotajā pilī - trīs siltumnīcu kompleksā - ik dienu rosās skolēni, kas apgūst visu dārzniekam nepieciešamo. Arī mums ir iespēja nedaudz ielūkoties mācību procesā, vērojot, cik cītīgi meitenes piķē nesen izdīgušos augus un centīgi aprūpē tos nākamajam augšanas ciklam.

Foto: DELFI

Siltumnīcu vadītāja skaidro, ka šeit skolēni apgūst visu, sākot ar sēšanu, stādīšanu, piķēšanu, beidzot ar podošanu un citiem ne mazāk svarīgiem procesiem šajā jomā. Ja gribas uzzināt, kā augi attīstās, šī ir īstā vieta, kur to arī pašu acīm skatīt, turklāt nebūt nav tā, dārzkopībā kaut kad beidzas sezona – Bulduru siltumnīcās aktīvs darbs rit katru dienu, neatkarīgi no sezonas. Audzēkņi apgūst augu ciklu, kā tie attīstās, pa sezonām nomaina viens otru, un kas katram gadalaikam raksturīgs, un tas ir interesanti ne tikai tiem, kas par to mācās.

Foto: DELFI

Staigājot pa siltumnīcas takām, vadītāja iepazīstina ar augiem, kas šeit dzīvo. Interesanti, ka līdzās pirmajām pavasara puķēm, ir arī Alpu vijolītes, kas skaitās kā ziemas augi un kā izrādās, to augšanas cikls esot deviņi mēneši, sākot no iesēšanas, taču, neskatoties uz to, ka šie augi plašā klāstā jau zied, tūdaļ tiks sētas jau jaunas sēklas, lai pēc gada atkal varētu priecēt skatienus ar šiem augiem.

Foto: DELFI

Kā atzīst Ilze, tad dārzkopja profesija vispār ir ļoti veselīga, jo darbs tiek pavadīts svaigā, veselīgā gaisā, daudz jākustas un siltumnīcās jau no marta var noķert saules siltumu un iesauļoties, tāpēc pasniedzēja jokojot saka, ka nav vajadzīga ne sporta zāle, ne solārijs!

Foto: DELFI

Bez pavasara puķēm, šeit ir iespēja aplūkot un arī iegādāties dažādus augus dārzam un telpām, piemēram, sukulentus, dracēnas, rozes, atraitnītes, kas jau krāšņi izslējušās, tāpat arī dažādus nokarenos augus.

Foto: DELFI

Kā stāsta dārzkopības speciāliste, tad augi nespēj pielāgoties mūsu videi, mums ir jāpielāgojas augiem, tāpat kā nav nepiemērotu augu, ir tikai neatbilstoši apstākļi. Un neviens augs neaugs tik labi, kā tie, kas audzēti jau šejienes klimatiskajos apstākļos un kas nav piedzīvojuši stresu ar krasajām temperatūru svārstībām un dažādo vidi. To der atcerēties vienmēr, kad iegādājies kādu augu, cerībā, ka šis beidzot būs ilgdzīvotājs, rezumē speciāliste.

Foto no Bulduru Dārzkopības vidusskolas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!