Foto: ZS Kliģeni
Pēc ziemas drēgnuma nekas neiepriecina tā, kā pirmās sniegpulkstenītes, kas stalti izslejas pret pavasara sauli, un drīz pēc tam košās krāsās apkārtni iekrāso arī tulpes un narcises. Kamēr aiz loga ziema vēl neatkāpjas, liekot mums pacietīgi gaidīt pirmo ziedēšanas trakumu savos pagalmos, zemnieku saimniecības "Kliģeni" siltumnīcās Cēsīs jau valda kārtīgs pavasaris.

Siltumnīcās izaudzēts plašs klāsts ar pavasara puķēm. Kā "Māja&Dārzs" pastāsta saimniecības pārstāve Ieva Ārberga, par godu Starptautiskajai sieviešu dienai, kas jau ir tepat aiz stūra – 8. martā –, siltumnīcās izaudzēti aptuveni 100 tūkstoši tulpju dažādās krāsu un formu variācijās, kā arī aptuveni 25 tūkstoši narcises.

"Kliģenos" šogad izaudzētas arī aptuveni 50 tūkstoši prīmulas, kuras var dēvēt par pavasara vēstnesēm ziemas laikā. Arī atraitnītes gaida savu kārtu – kad sniegs nokusīs un gaisa temperatūra būs ne zemāka par mīnuss 5 grādiem pēc Celsija. Tāpat dārzniecībā pieejamas hiacintes, narcises, tulpes, muskares, krokusi un Āzijas gundegas jeb anemones podiņos.

Kā skaidro Ārberga, visām pavasara puķēm, novietojot tās telpās, vislabāk patiks vēsa temperatūra – siltumā tās ātrāk izstīdzēs un noziedēs. Turklāt teju visas pavasara puķes, kas iegādātas podiņos, pēc noziedēšanas ir saglabājamas un stādāmas āra puķudobēs. Narcises, tulpes, muskares, krokusi un hiacintes ziemu pārdzīvos, tikai jāņem vērā, ka to ziedi nākamajā pavasarī var nebūt tik spēcīgi un izmēra ziņā augsti, kā siltumnīcās audzēto. Visu nosaka apstākļi un rūpes, skaidro Ārberga. Ja augsne ir iekopta, sīpols tiek laikus mēslots, tad arī labāk tas ziedēs. Galvenais, ko atcerēties – sīpolpuķes vislabāk stādīt speciālajos puķudobēm paredzētajos grozos, kas tos pasargās no grauzējiem.

Lūk, foto ieskats "Kliģenu" siltumnīcās valdošajā pavasarī:

Savukārt rakstos turpinājumā vari iepazīties ar pavasara puķu kopšanas un stādīšanas gudrībām, kā arī – padomus, kā skaistos ziedus ilgāk saglabāt svaigus vāzē, kas lieti noderēs, ja pušķis saņemts dāvanā no mīļajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!