Foto: DELFI

Igaunijā ir iedvesmojoši audzētāji un krāšņi dārzi, un viens no tiem ir arī Ristē (Risttee talu) saimniecības augu dārzs. Šis ir sens lauku sētas dārzs, kurā ir bagātīgs augu klāsts, skaisti atpūtas stūrīši, dīķis un arī iespaidīga "sausā" upe ar saulrieteņiem.

Īpašums atrodas apmēram 10 kilometrus dienvidu virzienā no Vīlandes, Lodi muižas parka un Lodi-Stāvkalna lapegļu senmeža tuvumā.

Daiļdārzu saimnieki sāka veidot 2000. gadā, bet ziņas par Ristē saimniecību ir krietni senākas – jau vismaz no 1932. gada. Pirms vairāk nekā 25 gadiem šeit nebija klasisks daiļdārzs ar krāšņām dobēm, bet šeit auga augļukoki. Kā atklāja dārza saimniece, dažas ābeles saglabātas līdz pat šai dienai. Sākumā viņa savā dārzā stādīja dekoratīvos kokus un krūmus, bet jau 2007. gadā saimniece ķērās klāt augu kolekcionēšanai un daudzgadīgo puķu stādījumu iekārtošanai. Mīlestība pret augiem augusi tikai plašumā, un nu viņa savus izaudzētos stādiņus labprāt pārdod arī citiem. Zināšanas par augiem viņa guvusi arī Lūa (Luua) Mežsaimniecības skolā, kur 2007. gadā apguva ainavu projektēšanu.

Foto: DELFI
Dārza saimniece pie saulrieteņu dobes sākuma.


Šajā dārzā krāšņas dobes ir ik uz stūra. 1,5 hektārus lielajā platībā ir vairāk nekā 1200 daudzgadīgo augu, 300 dažādi kokveidīgie augi, ogu krūmi un augļukoki utt. Mini dīķī aug ūdensrozes, kuras viņa atstāj pārziemot turpat. "Aug kā tādas nezāles!" tā saimniece. Dažās dobēs pie augiem saimniece salikusi birkas, lai neaizmirstu, kas tas ir par augu. Saimniece uzteic, ka 2008. gadā viņa sastādījusi pirmās Eiropas un Japānas hibrīda lapegles. Tāpat vēl viņa lepojas ar veco filadelfu (tautā zināmu kā jasmīnu), kurš dārzā tik ilgi, cik saimniece sevi atminas.

Foto: DELFI
Vai bildē vari pamanīt dīķi? To augi ieskauj no visām pusēm tā, ka knapi var ieraudzīt!


Viena no krāšņākajām dobēm dārzā ir saulrieteņu akmensdobe, kas izveidota kā līgana upe. Saimniece neslēpj – tieši šī ir tā dobe, kuras ravēšana aizņem vislielāko laiku.

Foto: DELFI
Saulrieteņu dobe ir savienota ar citu dobi.


Viņa arī pārdomājusi par atpūtas stūrīšiem dārzā, kuru ir ne mazums. Dārzā izvietoti galdiņi, soliņi, uzbūvēts par kamīns un omulīga lapenīte. Šajā lauku sētā ir arī vistiņas, kuras gan dobes neizkašā, jo tās dzīvo iežogojumā, kurā tām ir atvēlēta zaļā zona. Šo dārzu var apmeklēt arī individuāli un grupās, protams, iepriekš piesakoties. Par to, kādas ir izmaksas, viesojoties dārzā, vairāk var lasīt šeit.

Foto: DELFI
Krāšņas dobes ir arī ap saimniecības ēkām.

"Tavs Dārzs" Palusalu daiļdārzā pērnā gada jūnijā ciemojās Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta "Dārza pērles" ("Garden Pearls") ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt dārzu tūrisma attīstību Latvijā un Igaunijā, kā arī popularizēt Latviju un Igauniju kā vienotu dārzu tūrisma galamērķi. Projekts apvieno 76 krāšņus dārzus Latvijā un Igaunijā – ne tikai iespaidīgus kolekcijas dārzus, daiļdārzus, bet arī vēsturisko muižu parkus, dendroparkus, stādaudzētavas un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!