Foto: LETA
Dienliliju daudzveidību un toņu bagātību šajās dienās var novērtēt Latvijas Dabas muzejā, kur eksponētas vairāk nekā 300 dienliliju šķirnes. Turklāt – katru dienu kolekcionāri sola pārsteigt ar jauniem, tikko kā no dārza plaukušiem un grieztiem ziediem.

Kā "Tavs Dārzs" informēja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe, izstādi "Dienlilijas 2019" organizē SIA "Hedera Pluss" un Latvijas dienliliju kolekcionāri, kuri ne tikai izrāda savus lolojumus, bet arī atbild uz interesentu jautājumiem par dienliliju audzēšanu. Ziedu daudzveidību izstādē varēs aplūkot līdz 3. augustam. Tajā var apskatīt dažādu krāsu un arī atšķirīgu formu dienlilijas, kurām ir ne tikai krokotas un zobainas ziedlapu apmalītes, bet arī klasiskas apmalītes, proti, bez cakām.

Dienlilijas ir ļoti daudzu dārzkopju iecienīti augi, un ne velti, jo šie augi ir izturīgi un teju neiznīcināmi. Daži pat tās mēdz piedēvēt nezālēm, jo tās ir ļoti izturīgas un ar katru gadu sakuplo arvien vairāk. Dienlilijas (Hemerocallis) tiek dēvētas arī par dienziedēm, viendienītēm un skaistziedēm. Tās komfortabli jutīsies ne tikai pusēnā, bet arī šie augi var plaukt tiešos saules staros. Šajā rakstā vari izlasīt plašāku informāciju par Austrumu princesēm Eiropas dārzos – dienziedēm, bet te varēsi aplūkot interesantākās dienliliju šķirnes.

"Dienlilijas ziedēs līdz pat diviem mēnešiem ilgi, ik dienas atverot aizvien jaunus pumpurus, turklāt jaunais zieds atvērsies pat pēc pārciesta sausuma, stipra lietus vai vēja, pat krusas," stāsta dienziežu ilggadējs audzētājs un SIA "Hedera Pluss" direktors Raimonds Petrovskis. Tā kā šie ziedi nav prasīgi, Petrovskis iesaka, ka, plānojot to novietojumu dārzā, īpašu uzmanību var pievērst tieši zieda krāsai, proti, gaišāko toņu viendienītes, piemēram, baltās, dzeltenās, lašrozā un pasteļkrāsas labi iederēsies arī daļēji noēnotā vietā, jo tās palīdzēs izcelt maigo krāsu. Savukārt tumšākas krāsas ziedi, piemēram, sarkanie, violetie un purpura – labāk izcelsies saulē.

Kā informē Latvijas Dabas muzeja pārstāve, izstādes laikā apmeklētāji varēs iegādāties arī dienliliju šķirnes.

Izstādes darba laiks:

  • 31. jūlijā no pulksten 13 līdz pulksten 17;
  • 1. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 19;
  • 2. un 3. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 17.


Foto ieskats dienliliju izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!