Foto: DELFI
Latvijas Nacionālajā dabas muzejā vasarā norit dažādas krāšņas ziedu izstādes, un viena no tām ir arī dienliliju izstāde. No 22. līdz 24. jūlijam muzeja telpās vienkopus var aplūkot vairākus simtus dienliliju šķirņu.

Dienlilijas zieda mūžs ir īss, bet bagāts – tās zied ne ilgāk par 24 stundām un jaunus ziedpumpurus atver ik dienu. Šī iemesla dēļ izstādes organizatoriem dienziedes liek īpaši nopūlēties, jo augi katru rītu jānomaina. Izstādes laikā katru dienu apmeklētāji var baudīt jaunus, tikko plaukušus un grieztus ziedus.

Kā "Tavs Dārzs" informēja Latvijas Nacionālajā dabas muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe, izstādē ar pašaudzētiem ziediem piedalās dienliliju kolekcionāri un oriģinatori Dainis Plūme, Baiba Maurāne, Ingrīda Otlāne, Raimonds Petrovskis. Ir apskatāmas arī Latvijas pirmā dienliliju oriģinatora Jāņa Vasarieša, lielākā dienliliju dārza Latvijā izveidotāja Vara Baņģiera un Nacionālā Botāniskā dārza augu eksperta Agra Šiliņa izveidotās šķirnes. Kopumā izstādē ir eksponēti vairāki simti dienliliju šķirņu, tostarp Latvijas oriģinatoru veidotās šķirnes un arī jaunumi no citām valstīm.

Dienlilijas tiek dēvētas ne tikai par dienziedēm, bet arī par skaistziedēm un viendienītēm. Augs ir lieliski piemērotas aizņemtiem cilvēkiem, jo neprasa īpašu aprūpi – dienlilijas spēj paciest sausumu, augt dažādās vidēs, plaukt tiešos saules staros vai pusēnā. Dienziežu krāšņumu neietekmēs nedz krusa, nedz stiprs lietus un vējš, jo nākamajā rītā atkal būs izplaucis jauns zieds!

Izstādes laikā apmeklētāji var ne tikai kolekcionāriem uzdot jautājumus par augiem, bet arī iegādāties dienliliju stādus.
Foto: DELFI

Latvijas Dabas muzeja pārstāve atgādina, ka izstādē vienlaicīgi drīkstēs atrasties seši cilvēki. Šāds cilvēku skaits noteikts, lai rūpētos par apmeklētāju drošību un ievērotu valstī spēkā esošos noteikumus par pulcēšanos un publiskajiem pasākumiem. Izstādes apmeklētājiem jālieto sejas maskas, jāievēro divu metru distance, kā arī jāseko muzeja darbinieku un telpās izvietotajiem norādījumiem. Izstādes apmeklējums bez pieteikšanās.

Foto: DELFI

Izstādes darba laiks:

  • 23. un 24. jūlijā no pulksten 12 līdz pulksten 17.

Plašāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.

Foto ieskats krāšņajā izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!