Klāt marts, pirmais pavasara mēnesis! Pavasara ziedēšanas trakumam gatavojas arī pasaulē lielākajā sīpolpuķu dārzā - Kēkenhofas ziedu parkā, kas atrodas nelielā Nīderlandes pilsētiņā Lissē. Kēkenhofas ziedu parkā, kas tiek dēvēts arī par Eiropas dārzu, ik pavasari uzzied tulpes, narcises, hiacintes un citas sīpolpuķes no septiņiem miljoniem sīpolu.

Krāšņais Eiropas dārzs izveidots 15.gadsimta medību laukos, to ieskauj leknas pļavas, kurās savulaik tika audzēti garšaugi un dārzeņi netālās pils virtuves vajadzībām. Tā arī cēlies Kēkenhofas nosaukums, kas burtiskā tulkojumā nozīmē - virtuves dārzs.

Laika gaitā dārzam mainījušies vairāki īpašnieki, no medību laukiem un garšaugu dārza 19.gadsimtā tas pārtapa par ainavisku angļu dārzu ap pili, bet 1949.gadā kāda sīpolpuķu audzētāju un eksportētāju grupa izdomāja, ka te varētu rīkot brīvdabas sīpolpuķu izstādi, kurā parādīt holandiešu sasniegumus tulpju audzēšanā. Jau pirmajā gadā izstādei bija kupls atbalstītāju un interesentu pulks, ideja patika arī Nīderlandes karaļnamam, un ar katru gadu šī interese tikai palielinās. Nu Kēkenhofa kļuvusi par ietekmīgu un prestižu puķkopības izstāžu centru, ko ik gadu apmeklē vairāk kā 900 tūkstoši viesu. Šogad izstāde notiks jau 65. reizi.

Ik gadu parks ir citāds, tiek mainītas dobju konfigurācijas, ziedu kompozīcijas. Patiesībā parks izskatās citādi pat katru nedēļu - sīpolpuķes tiek stādītas vairākos līmeņos, tuvāk augsnei - krokusi un zemās sīpolpuķes, tad - dažādos laikos ziedošās tulpes. Noziedējušo puķu grupas nomaina nākamās ziedētājas, neatstājot parkā tukšus un neinteresantus klājumus. Ziedēšanas kulminācija Kēkenhofā tiek sasniegta aprīļa vidū, kad zied gandrīz visas tulpes, japāņu sakuras ķirši un rododendri, turklāt arī kokiem ir raisījušās lapas.

Kēkenhofas parkā ir vairāki tematiskie dārzi - vēsturiskais, muzikālais, dabas un japāņu dārzs. Vēsturiskā dārza daļa veidota angļu stilā. Lai gan nav pārāk plašs, angļu dārzs vizuāli ir ļoti iespaidīgs - miniatūrajā "mežā" ir ūdenstilpne, ko ieskauj akurāti "aizaudzis" krasts un ainaviskas pļavas. Brīnišķīgo ainavu varētu uztvert kā dabas brīnumu, kas tapis bez cilvēka iejaukšanās, tomēr ziedu kompozīcijas nodod skaistuma izcelsmi. Muzikālajā dārzā apmeklētāji var baudīt ziedošo daili skaistas mūzikas pavadījumā. Dabas parks ieved veca meža atmosfērā, kur līdzās harmoniski pastāv mūžseni koki, krūmi, sīpolpuķes un ūdenstilpnes, kurās spoguļojas zilās debesis, radot maksimāli dabisku noskaņu. Japāņu dārzs atbilst visām Japānas kultūras paražām - mierinošā ūdens urdzēšana ļauj ieslīgt austrumu filosofijas skavās.

32 hektārus plašajā parka teritorijā ir neskaitāmi gājēju un velobraucēju celiņi, kas ved pie krāšņām dārza kompozīcijām. Bez daudzskaitlīgajām pļaviņām un klajumiem, ko klāj krāšņi tulpju paklāji, Kēkenhofā ir arī trīs oranžērijas, kurās aug ceriņi, zeltainas narcises, majestātiskas rozes, izsmalcinātas orhidejas un citi ziedoši augi. Ikdienā pie ziedošā brīnuma veidošanas strādā 24 dārznieki.

Izstāžu paviljonos dažādos laikos notiek ap 30 dažādām ziedu un augu izstādēm - apmeklētāji var apbrīnot frēzijas, gerberas, tulpes, īrisus, krizantēmas, neļķes, kallas, rozes, lilijas. Tāpat te var izglītoties par jaunākajām dārzkopības tendencēm, uzzināt, kas jauns puķu modē, un smelties iedvesmu sava dārza iekārtošanai.

Apmeklētājiem Kēkenhofas dārzs pieejams vien divus mēnešus gadā. Šogad - no 20.marta līdz 18.maijam. Šajā laikā tas strādā bez brīvdienām no plkst. 8 līdz 19.30. Plašāka informācija par parku: www.keukenhof.nl

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!