Foto: DELFI

Igaunija ir bagāta ar krāšņiem dārziem un iedvesmojošiem audzētājiem, un viens no šādiem dārziem atrodas pie Repinas (Räpina). Tas ir Palusalu ģimenes daiļdārzs angļu stilā, kur ziedu upes vijas cauri divus hektārus plašajai teritorijai.

Ģimene darbu pie dārza veidošanas sāka 2004. gadā. Dārzs izveidots angļu stilā – tajā ir iespaidīgs daudzgadīgo augu klāsts, bagātīgi un blīvi stādījumi, kā arī skaistas krāsu kombinācijas. Vasaras sākumā, kad dārzā ciemojās arī portāls "Tavs Dārzs", dobes bija iekrāsojušās baltos, zilos un violetos toņos, bet uz rudens pusi dobes krāšņojas dzeltenos, oranžos un sarkanos toņos – gluži kā kļavu lapas. Dārzs veidots tā, lai tas visos gadalaikos izskatās skaisti.

Kopumā ainaviskajā dārzā ir ap 2000 dažādu augu sugu un šķirņu.

Kā stāstīja dārza īpašniece Rēta Palusalu, kas, kā izrādās, ir pasniedzēja slavenajā Repinas dārzkopības skolā (gluži kā mūsu vietējā Bulduru Dārzkopības vidusskola), sākumā šajā dārzā bija nezāles līdz pat pleciem.

Foto: DELFI

Ģimenei nācās pielikt lielas pūles, lai šo dārzu iekārtotu tādu, kāds tas ir pašlaik. "Dārzs – tas nav viena gada projekts," atgādināja dārza autore, kura izveidojusi sev tādu dārzu, kurā "nav jāstrādā 24/7".

Foto: DELFI
Dzīvojamā māja izskatās kā no kādas pasaku grāmatas!

Uz šo dārzu ciemos brauc arī viņas audzēkņi, kuri var praktizēties viņas dārzā. Tā dārzā norit dažādi eksperimenti, piemēram, tiek izmēģinātas metodes, lai dārzs būtu vieglāk kopjams, tai skaitā tiek pārbaudītas dažādas ravēšanas metodes un veidi, kā labāk izveidot apdobes. Tāpat reizi mēnesī saimniece rīko atvērto durvju dienas, kuru laikā viņa visus interesentus iepazīstina ar savu dārzu. Viņas dārzu var apmeklēt arī individuāli, protams, iepriekš piesakoties. Saimniece un viņas meita Maria pārvalda igauņu, angļu, krievu un vācu valodas. Par to, kādas ir izmaksas, viesojoties dārzā, vairāk var lasīt šeit. Saimniece savās zināšanās dalās arī tiešsaistes lekcijās, kurās var uzzināt noderīgu informāciju par dārza iekopšanu.

Foto: DELFI
Vecie akmens pamati, kas vietām apauguši ar sūnu "cepurēm", ir kā "gulta" puķu stādījumiem.

Ģimenē dārzkopība ir īsta sirdslieta – Maria pabeigusi ainavu arhitektūras studijas Tartu, bet pēc tam mācījusies Vīnē. Vēl viņa vairākus gadus strādājusi arī vīratēva dārzkopības uzņēmumā Vācijā, kur guvusi neatņemamu pieredzi dārzkopībā. Arī Marias vīrs labprāt iesaistās dārza darbos, palīdzot sievasmātei. Viņi kopā frizē Bonsai kociņus, apgriež dārzā esošos skujeņus un citus kokus. Kā saka Rēta – dārzu viņi sāk frizēt septembrī, bet pabeidz aprīlī. Viņa gan atgādina, ka ir augi, kurus rudenī nevar griezt, piemēram, graudzāles.

Foto: DELFI
Jūnija vidū dobēm košumu piešķir tā sauktie dekoratīvie sīpoli, kuri pat pēc noziedēšanas dārzā skaisti izskatās. Tie arī ļoti patīk bitēm.

Ciemošanās laikā viņa ne tikai izved pa visu plašo dārza teritoriju, iepazīstinot ar augiem savā dārzā, bet viņa arī sniedz paraugdemonstrējumu apdobju veidošanā un dārza ravēšanā. Tam viņa ir iegādājusies vairākus instrumentus, kas ātri vien palīdz atbrīvoties no nezālēm.

Foto: DELFI
Dārza darbos palīdzēt grib visi! Pat dārza saimnieces mazbērni labprāt ķeras klāt instrumentiem. Starp citu ciemošanās laikā mazie ķipari mūs cienāja ar pašlasītām zemenēm.

Dārza lielākais pluss ir tas, ka saimniekiem augi ir sastādīti blīvi, kā rezultātā pat nezālītei nav vietas, kur izspraukties. Tikai ik pa laikam jāuzpasē apdobes.

Foto: DELFI
Maria ar Rētu vienā no savām skaistajām dobēm.

Zemāk vari aplūkot, kā Palusalu ģimenes dārzs izskatās jūnija vidū:

Dienā, kad viesojāmies ģimenes daiļdārzā, termometra stabiņš pārsniedza +30 grādu atzīmi. Lūk, lielisks risinājums karstās dienās – patverties zem egļu zariem, kuros iekārts šūpuļtīkls.

Foto: DELFI

Reizēm akmens krāvumus dārzā nevajag likvidēt, jo no tiem var izveidot skaistas dobes! Tā tas ir arī šajā gadījumā – pie dārza iebraucamā ceļa izveidots garens akmensdārzs. Savukārt pie tā aug iespaidīga liepa, kas augiem dod ēnu svelmainās dienās.

Foto: DELFI

Kurš gan būtu teicis, ka dārzā visām skujeņu bumbām jābūt vienādām? Lūk, dažādu izmēru bumbas, kas tā vien "piesien aci" dobes virzienā.

Foto: DELFI

Padomāts arī par vīteņaugiem! Lai tie nevītos pa mājas fasādi, izveidoti balsti.

Foto: DELFI

Baltā ziedu pļava augļukoku dārzā – izskatās skaisti, vai ne?

Foto: DELFI
Vieta, kur baudīt darba augļus! Aiz dzīvojamās ēkas nolikti arī divi krēsliņi, lai no tiem var lūkoties uz ainavisko dārzu. Tā kā dārzs atrodas uzkalniņā – to var pārredzēt diezgan labi.
Foto: DELFI

"Tavs Dārzs" Palusalu daiļdārzā pērnā gada jūnijā ciemojās Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta "Dārza pērles" ("Garden Pearls") ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt dārzu tūrisma attīstību Latvijā un Igaunijā, kā arī popularizēt Latviju un Igauniju kā vienotu dārzu tūrisma galamērķi. Projekts apvieno 76 krāšņus dārzus Latvijā un Igaunijā – ne tikai iespaidīgus kolekcijas dārzus, daiļdārzus, bet arī vēsturisko muižu parkus, dendroparkus, stādaudzētavas un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!