Foto: Laimonis Zaķis
Sarkanas, dzeltenas, raibas un svītrainas – tieši tik dažādas ir īrisu šķirnes, kuras apskatāmas selekcionāra Laimoņa Zaķa mājās Kandavas pagasta "Intēs". Ņemot vērā, ka šķirņu daudzums ir mainīgs lielums, konkrētu skaitu, kas aug viņa dārzā, arī pats selekcionārs nevar nosaukt. Neskatoties uz to, Zaķis ir pārliecināts, ka īrisu šķirņu skaits noteikti pārsniedz 500.

Laimonis Zaķis ir pieredzes bagāts īrisu un gladiolu selekcionārs ar vairāk nekā 30 gadu stāžu. No 11. jūnija viņš savā dārzā izsludinājis atvērto durvju dienas, aicinot īrisu skaistumu visā krāšņumā novērtēt ne tikai caur bildēm, bet arī dzīvē. Pirms došanās ciemos vēlams ar saimnieku sazvanīties, lai vienotos par apmeklējuma laiku. Interesenti var zvanīt pa tālruni +371 29286353. Šobrīd plānots, ka atvērto durvju dienas norisināsies līdz ziedēšanas beigām, un tas atkarīgs no laikapstākļiem.

Aktualitātēm selekcionāra dārzā vari sekot līdzi šeit. Tur arī regulāri vari apskatīt "svaigo" fotogrāfiju jaunpievedumu.

Fotopastaiga pa īrisu selkcijas dārzu:

Bet te, lūk, ieskats perpektīvajos hibrīdos:

Ja pēc skaisto foto apskates tevī mostas neremdināma vēlme arī savā dārzā redzēt īrisus, svarīgi saprast, kādā vidē tiem tīk dzīvot. "Īrisus vajadzētu stādīt saulainā vietā, irdenā un ūdens caurlaidīgā augsnē. Audzēšanai piemērota augsne ar neitrālu vai pat viegli sārmainu reakciju. Īrisi patērē augsnē esošo kalciju, tādēļ augsni pirms stādīšanas ieteicams kaļķot, lietot mēslojumu, kas neskābina augsni. Pelni saprātīgās devās īrisiem patīk," pieredzē dalās selekcionārs Zaķis.

Tāpat nevajadzētu arī aizrauties ar pārmērīgu īrisu mēslošanu. Nekādā gadījumā nedod mēslojumu ar augstu slāpekļa saturu pēc ziedēšanas, ja vien nevēlies piedzīvot problēmas ar īrisu pārziemošanu, panākot lielu zaļās masas pieaugumu un vāju ziedēšanu nākamajā gadā!

Īrisi jāpārstāda, kad cers sakuplojis, sāk veidot tukšu vidu, bet ziedēšana pavājinās. Augstie īrisi var augt vienā vietā 3-4 gadus, bet tas atkarīgs arī no to vairošanās.

Vairāk pa īrisu audzēšanu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!