Foto: EPA/Scanpix/LETA

Japānā šogad rekordagri sākuši ziedēt ķiršu koki, kā rezultātā šī agrā ziedēšana pārspējusi pat rekordus – pēdējo reizi ķirši tik agri plaukuši pirms 1200 gadiem. Turklāt šī nav vienīgā valsts pasaulē, kurā ķirši saplaukuši agrāk – tas noticis arī ASV galvaspilsētā Vašingtonā, ziņo CNN.

Kā raksta medijs, slavenie ķiršu koki, kurus mēdz saukt arī par sakurām, Tokijā saplaukuši ļoti laicīgi – jau 22. martā. Osakas perfektūras universitātes pētnieki, atsaucoties uz vēsturiskajiem dokumentiem, arī apliecinājuši, ka tik agra ziedēšana pēdējo reizi novērota pirms 1200 gadiem, turklāt 26. martā. CNN, atsaucoties uz zinātnieku sacīto, norāda, ka tik agra ziedēšana ir arī kā brīdinājums par klimata krīzi, kas apdraud visas ekosistēmas.

Medijs atgādina, ka skaistais ziedēšanas laiks katru gadu atšķiras, un tas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tajā skaitā arī laikapstākļiem. Tomēr tendence liecina, ka katru gadu ķiršu ziedēšana notiek arvien ātrāk.

Ķiršu ziedēšana Tokijā:

Arī Vašingtonā ķirši uzziedējuši ātrāk nekā cerēts. Sākotnēji tika prognozēts, ka tie ziedus raisīs ap 5. aprīli, bet ziedēšana novirzījās par nedēļu – jau 31. martā Vašingtonā sāka ziedēt skaistie ķiršu koki, raksta CNN. Vašingtonai ķiršu kokus 1912. gadā uzdāvināja Tokijas pilsētas mērs, un to ziedēšana ir kļuvusi par gaidītāko pavasara notikumu ASV galvaspilsētā.

Portāls "Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka ķiršu ziedēšana ir gaidītākais pavasara notikums Japānā un arī Vašingtonā. Parki un dārzi gan dienā, gan naktī ir pārpildīti ar cilvēku pūļiem, kas iemūžina ziedošo skaistumu. Tāpat tajos pulcējas ģimenes un draugu kompānijas, kas pie ziedošajiem kokiem ietur maltītes. Savukārt citi skaistumu bauda no laivām, pieairējoties ļoti tuvu klāt ziedošo koku kupenām.

Ķiršu ziedēšana Vašingtonā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!