Foto: Publicitātes foto
Pagājušā gada septembrī Getliņu siltumnīcās tika iestādīti 24 500 tomātu stādi, kas nodrošina ražu no novembra līdz pat šī gada augusta nogalei. Šogad bez jau mums labi zināmajām šķirnēm, siltumnīcās sparīgi aug vēl četras jaunas tomātu šķirnes.

Šajā sezonā "Getliņi" turpina audzēt jau iecienīto dzelteno tomātu šķirni 'Beorange', kas jau ir kļuvusi par "Getliņi" atpazīstamības zīmi. Tāpat arī rozā tomātu šķirni 'Haiku', ar kuru uzņēmums iepazīstināja pērnā sezonā un kurai raksturīga aveņu jeb rozā krāsa, kā arī atsvaidzinoši salda garša.

Kā atklāj saimniecības pārstāve Linda Vītola-Barānova, agronoms šosezon ir izvēlējies četras jaunas tomātu šķirnes. Viena no tām ir lielo tomātu šķirne 'Vērša sirds', kas tiek raksturota kā tipiska sviestmaižu tomātu šķirne. Sarkano tomātu šķirne 'Amorosa' dod vidēji lielus tomātus, 30-40 gramus smagus. Klāstu papildina arī sarkano tomātu šķirnes 'Managua' un 'Foronte'.

Foto: Publicitātes foto

Šķirņu apraksts:

  • 'Beorange F1' ir dzeltenoranžu lielaugļu tomātu šķirne ar izcilu saldskābu garšu. Augļi ir stingri, bet nav cieti, ar plānu miziņu, sulīgi. Iecienīti, slavēti!
  • 'Haiku' ir aveņkrāsas ķekartomāti ar atsvaidzinošu, saldu garšu, sulīgi. Ir izturīgi un stingri.
  • 'Managua RZ' ir sarkani, lieli, apaļi tomāti ar augstu ražību un sabalansētu garšu.
  • 'Vērša sirds' – augļi gaļīgi, miltaini, sirds formas ar aveņu nokrāsu. Apetīti rosinoši!
  • 'Amorozo' – augstvērtīgi kokteiļtomāti ar spilgti sarkaniem augļiem, ir patīkams līdzsvars starp saldu un skābu garšu.
  • 'Rozā plūme' – aromātiski, sulīgi tomāti ar labi sabalansētu garšu. Bauda acīm un vēderam!

Uzņēmums plāno, ka šajā sezonā tiks novākti ap 390 tonnām tomātu, nedēļā pircējiem piedāvājot ap 16-18 tonnām tomātu.

Par Geltiņu siltumnīcām

Poligona teritorijā uzbūvētas 5,5 metru augstas siltumnīcas, kuru kopējā platība sasniedz 10 512 m2, un kas nodrošina ar 500 tonnu tomātu ražu gadā.

Siltumnīcu izveide un tomātu audzēšana ir Latvijā unikāls piemērs ekoloģiski saderīgu darbības virzienu ieviešanai. Energobloka saražotais siltums tiek izmantots "Getliņi Eko" siltumnīcu apsildei, nodrošinot ideālu vidi lauksaimnieciskajai ražošanai gada aukstajos mēnešos. Siltumnīcu izveide poligona teritorijā, kur elektrības ražošanas rezultātā rodas siltums, ir reti izplatīta, bet pārbaudīta videi draudzīga pieredze citos Eiropas poligonos. To īsteno tādas valstis kā Holande un Zviedrija.

Foto: Publicitātes foto

Siltumnīcas aprīkotas ar klimata kontroles vadības iekārtām, kuras pēc tehnologa nosacītiem parametriem nodrošina augu audzēšanai nepieciešamo vidi. Tomātus audzē minerālvatē, iekārtās dobēs, kuras atrodas 70 centimetrus no zemes virsmas. Augu barošanai tiek izmantota datorizēta mēslojuma jaukšanas un padeves programma, kura, izmantojot atsevišķus minerālmēslus un dziļurbuma ūdeni, nodrošina augus ar nepieciešamajām barības vielām. Arī ūdens augiem tiek pievadīts ar īpašu sistēmu, savukārt tomātu ziedu apputeksnēšanos nodrošina kameņu saimes, kuras šeit dzīvo līdz ar pirmā ziedķekara izplaukšanu.

Ja vēlies vairāk uzzināt par ''Getliņi'' saimniecību un tomātu audzēšanu, noskaties video šeit.

Foto no saimniecības:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!