Foto: Shutterstock

Kāposti mums nav nekas svešs – zinām gan to, kā prāvās kāpostgalvas aug dārza vagās, gan kā no tiem pēc tam pagatavot gardus tīteņus. Bet kā aug parasto kāpostu mazie brāļi – Briseles kāposti (Brassica gemenisifera)? Labi zinām, kā tie izskatās, mēģinām iedraudzēties arī ar tiem virtuvē. Taču ir vērts arī apskatīt, kā mazie kāpostiņi izskatās, pirms tie tiek izcelti no dobēm.

Par Briseles kāpostu dzimteni tiek uzskatīta Eiropa – ne velti tie savu nosaukumu ieguvuši, pateicoties Beļģijas galvaspilsētai. Tos mēdz dēvēt arī par rožkāpostiem. Eiropā tos audzē jau kopš viduslaikiem, un vienas no lielākajām audzētājvalstīm ir Nīderlande, Vācija, Lielbritānija, kā arī Beļģija. Tā kā šis krustziežu dzimtas kultūraugs izlolots mērenajos klimatiskajos apstākļos, Briseles kāposti izaugtu arī pie mums Latvijā.

Lai Briseles kāposti pilnībā izaugtu, tiem vajadzīgas 90 līdz 180 dienas pēc iesēšanas, atkarībā no tā, cik silts un saulains ir vietā, kur tie tiek audzēti. Mazie, ēdamie kāposti parasti ir 2,5 līdz 4 centimetrus lieli un tie aug pie gariem kāpostu kātiem. Briseles kāpostu kāti izaug no 60 līdz 120 centimetru garumam.

Ja esam raduši, ka iesējot kāpostus, tiksim pie prāvas kāpostgalvas ražas sezonā, tad ar Briseles kāpostiem ir mazliet citādāk. Viens Briseles kāposta augs saražo aptuveni 1,2 kilogramus mazajo kāpostgalviņu. Tos parasti sāk novākt septembrī, bet, tā kā tie ir aukstumizturīgi, Briseles kāpostus var novākt pat martā. Te visgardākie ir tieši ziemā un ir pilni ar C vitamīnu, kā arī bēta karotīnu.

Savvaļas rīsu un Briseles kāpostu supersalāti

Britu pavārmākslas un veselīga dzīvesveida entuziasts Džeimijs Olivers iesaka uzturā iekļaut bagātīgu produktu daudzumu - dažādus augļus, dārzeņus, liesu gaļu, olas, pākšaugus, riekstus, sēklas, pilngraudu produktus un zema tauku satura piena produktus.

Lasīt vairāk

Sildošā brieža gaļas zupa ar rožu kāpostiem

Sildoša briežu gaļas zupa vēsākam laikam. Tasty.lv rudens zupu konkursam to iesūtījusi lasītāja Daiga. Šī zupiņa ir sātīga un sildoša, norāda Daiga.

Lasīt vairāk

Sinepju un krējuma mērcē sautēti Briseles kāposti

Pannā sutināti Briseles kāposti ar burkāniem krēmīgā sinepju mērcē.

Lasīt vairāk

Knorr Fix receptes: Briseles kāposti ar nūdelēm

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!