Foto: DELFI

Kamēr aiz loga ir aukstums un sniegotas kupenas, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā krāšņi un bagātīgi zied acālijas, liecinot par to, ka pavasaris vairs nav aiz kalniem.

Baltas, rozā un pat sarkanas – tik dažādās krāsās zied acālijas, kas acāliju māju ir pārvērtušas ziedu kupenā. Šobrīd pilnā sparā zied agrīnās acāliju šķirnes, savukārt savu ziedēšanas kārtu vēl gaida vidēji vēlīnās un vēlīnās šķirnēs. Ziedošos acāliju krūmus varēs aplūkot līdz pat vēlam pavasarim, bet labāk to darīt februārī un martā, jo tieši šie mēneši uzskatāmi par acāliju ziedēšanas pilnbrieda laiku.

Šobrīd LU Botāniskā dārza kolekcijā ir 130 kultivāri, un tā ir lielākā acāliju kolekcija visā Baltijā, "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pieredzējusī speciāliste Skaidrīte Matisone, kura par acālijām rūpējas jau aptuveni 20 gadus. Ir vairākas acāliju šķirnes, kas ir veltītas LU Botāniskā dārza labākajiem darbiniekiem, tajā skaitā arī Skaidrītei, tāpēc šķirnes nosauktas darbinieku vārdos. "Pašlaik manējā vēl nezied," atzīst Skaidrīte. Ir arī acāliju šķirnes, kuras izceļas ar pasakainu smaržu, tiesa, aromātu vislabāk var sajust tieši saulainā dienā.

Lielākoties acālijas LU Botāniskajā dārzā ir rozā, lašu krāsā, baltā, violetā un sarkanā. "Vienīgā, kas nav – tā ir dzeltenās krāsas acālija," atklāj Skaidrīte.

Dažas acāliju šķirnes nav redzamas apmeklētājiem, jo tās atrodas citā siltumnīcā, kas ir tieši blakus ziedošo acāliju siltumnīcai. Kā pastāstīja speciāliste, tajā siltumnīcā atrodas pārziedējušie augi vai arī tādi, kas tikai gaida savu ziedēšanas kārtu. Kad ziedi ir pietiekami uzplaukuši, acālija tiek pārnesta uz apmeklētājiem redzamo siltumnīcas daļu. Taujāta par to, vai mājās šādas skaistules var izaudzēt, Skaidrīte atzīst, ka tas ir visai pagrūts uzdevums, jo jānodrošina tām atbilstoša gaisa temperatūra, proti, +8 līdz +10 grādi pēc Celsija. Tās ir tipisks siltumnīcu augs, kurš mīl vēsumu, tāpēc dzīvokļi ar centrālapkuri vai siltas telpas tam nebūs piemēroti.

LU Botāniskajā dārzā siltumnīcu acāliju kolekcija tika izveidota 20. gs. trīsdesmitajos gados, taču 2. Pasaules kara gados kolekcija gāja bojā. Acāliju kolekciju, kas skatāma arī mūsdienās, 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs, toreizējais LU Botāniskā dārza direktors, kas nodarbojās arī ar acāliju un savvaļas rododendru šķirņu selekciju.

  • Šeit vari izlasīt plašāk par LU Botāniskā dārza Augu mājām, apskatīt vēsturiskas fotogrāfijas un atmiņu stāstus no tās pirmsākumiem, tajā skaitā arī Acāliju māju.

Acāliju siltumnīca Kandavas ielā 2, Rīgā ir atvērta katru dienu no pulksten 10 līdz 16.

Savukārt šajā un šajā rakstā vari izlasīt speciālistu ieteikumus, kā rūpēties par acālijām un pēc to ziedēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!