Kamēr ārā lielas sniega kupenas ir pārklājušas zemi, un augu valsts atpūšas ziemas mierā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā ir iespēja priecāties par dažādiem eksotisku zemju augiem. Tropu mājā uzziedējušas atsevišķas tropu orhideju un bromēliju sugas, bet Palmu mājā ziedu ir izplaucējusi karaliskā strelīcija.

Acāliju mājā savu ziedēšanas maratonu sākušas acālijas, kur košo parādi uzsākušas pašas pirmās drosminieces, taču vēlāk, februārī un marta sākumā, noziedot agrajām ziedētājām, plauks arī pārējās – vidēji un vēlu ziedošās acālijas.

Acālijas ir Tālajos Austrumos kalnos augošo rododendru šķirnes. LU Botāniskajā dārzā ir lielākā acāliju kolekcija Baltijā, kur vienkopus apskatāmas 124 šķirnes no Rietumeiropas, Krievijas, Ukrainas un Latvijas. Kolekciju 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs – gan vācot šķirnes, gan pats nodarbojoties ar selekciju.

Vecākajiem krūmiem ir vismaz 50 gadi un to ziedu vainaga apkārtmērs jau sasniedz divus metrus. Lai arī košas ziedu kupenas apskatāmas jau tagad, botāniskā dārza pārstāvji aicina paciesties un šo varenību doties lūkoties februāra beigās, kad būs jau pilns plaukums, taču salīdzināšanai var aplūkot acāliju ziedus gan tagad, gan nākamajos mēnešos.

Bez acālijām botāniskais dārzs priecē ar eksotiskiem citronu kokiem, turpat bagātīgi saziedējušas orhidejas, savu vareno ziedēšanu atrāda arī strelīcija, bet kaktusi labvēlīgajos apstākļos atrāda krāsu daudzveidību.

Foto no botāniskā dārzā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!