Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas klimatiskajos apstākļos nevaram izaudzēt daudzus eksotiskus augus, tajā skaitā arī mandarīnus, kas ir svētku laika vēstneši. Tos parasti varam redzēt lielveikalu plauktos, bet, kā mandarīni izskatās, augot kokos, lūko rakstā tālāk!

Šoreiz virtuālā ceļojumā dosimies uz Korsikas salu, kas atrodas viduspunktā starp Francijas un Itālijas krastiem. Tur oktobra izskaņā jau sākts darbs pie saules pielieto augļu novākšanas. Kā raksta portāls "Visit Corsica", mandarīnu sezona ir diezgan īsa, vien divus mēnešus – no novembra līdz janvārim. Savukārt portāls "Gustidi Corsica" ziņo, ka mandarīnu novākšanas sezona sākas oktobrī. Katru gadu vairāk nekā 130 mandarīnu audzētāji novāc 17 līdz 20 tūkstošus tonnu mandarīnu. Portāls atzīmē, ka mandarīnu novākšana ir roku darbs.

Oranžo augļu novākšanu iemūžinājuši arī fotoaģentūras "AFP" fotogrāfi, un bildēs redzams, ka mandarīnu vākšana norit, ievērojot Covid-19 ierobežošanas noteikumus – darbinieku sejas sedz maskas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Mandarīnkoki aug gluži kā ābeles, turklāt tie var sasniegt arī ievērojamus izmērus. Tiesa, atšķirībā no ābelēm, to vākšana ir nedaudz sarežģītāka, jo mandarīni ar speciālām šķērītēm tiek nogriezti pie kātiņa. Kā raksta portāls "Explore France", Korsikas salā mandarīni tiek noplūkti ar visām lapām. Mandarīni ar lapiņām ir gluži vai Korsikas salas atpazīstamības zīme.


"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka par mandarīnu izcelsmes vietu uzskata Ķīnas dienvidus un Vjetnamas dienvidus, taču pirmie divi koki tika atvesti no Indoķīnas kā dāvana Napoleonam I. Vienu no tiem iedēstīja Parīzē, otru – Malmezonē – imperatrises Žozefīnes iemīļotajā muižā. Līdz mūsdienām mandarīnkoki savairojušies ievērojamos apjomos, galvenokārt tos audzē mitrajos subtropu rajonos – Melnās jūras piekrastē un Vidusāzijā.

Vairāk par mandarīnu audzēšanu un to ietekmi uz veselību vari lasīt šajā rakstā, bet, ja oranžo augli vēlies izaudzēt pats saviem spēkiem, tad padomus smelies šeit.

Foto ieskats mandarīnu novākšanā Korsikas salā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!