Foto: Dārzkopības institūts
Maijs ir ceriņu ziedēšanas laiks, un īpaši krāšņi tas skatāms Dārzkopības institūtā Dobelē. Šeit atrodas lielākā ceriņu kolekcija Baltijā, kas ziedēšanas pilnbriedā dārzu pārvērš aromātiskās kupenās.

Ceriņu stādījums Dārzkopības institūtā kļuvis par iecienītu apskates objektu Dobelē, kas ik pavasari piesaista plašu apmeklētāju loku. Aromātiskajā ceriņu dārzā ļaudis ne tikai sevi iemūžina skaistās fotosesijās, bet pie ziedošajiem ceriņu krūmiem arī tiek mīti gredzeni.

Kā vēsta informācija "Dobelescerini.lv", Dobeles ceriņu dārzā ir lielākā ceriņu šķirņu kolekcija Baltijas valstīs, turklāt tā ir viena no lielākajām kolekcijām Eiropas Savienībā, kurā kopumā ietvertas vairāk nekā 240 ceriņu šķirnes. Dārzkopības institūta Ceriņu dārza kolekcijas pamatlicējs ir ievērojamais dārznieks un selekcionārs Pēteris Upītis (1896 – 1976), kas sirdī bija mākslinieks, interesējās par fotografēšanu, dzeju un mūziku. Institūta Ceriņu dārza kolekcija ir izveidota uz Pētera Upīša selekcionēto ceriņu šķirņu un hibrīdu bāzes, to papildinot ar Laimoņa Kārkliņa selekcionēto ceriņu šķirnēm, kā arī citās valstīs izveidotām šķirnēm. Dārzkopības institūtā izveidots arī Pētera Upīša muzejs, kurā var aplūkot viņa darba un sadzīves oriģinālu priekšmetus, grāmatas, mēbeļu ekspozīciju, kā arī var apskatīt interaktīvi vizuālu materiālu "Īsa ceriņu vēsture".

Ik gadu ceriņu ziedēšanas laikā Dobeles novads piedāvā plašu kultūras programmu, un arī šis gads nav izņēmums. Dobeles ceriņu festivāls šogad notiek no 14. līdz 30. maijam, šeit vari aplūkot svētku programmu.

Foto: Dārzkopības institūts

Dārzkopības institūta pārstāvji atgādina, ka, viesojoties Ceriņu dārzā, ir iespējams iegādāties turpat ražotus gardumus, kvalitatīvus stādus un arī grāmatas, kas noderēs dārza darbos. Dārzs ir atvērts katru dienu no pulksten 9 līdz 21. Šeit vari lasīt plašāku informāciju par ieejas maksu Ceriņu dārzā.

Bet, kamēr vēl tikai posies ceļam, aplūko fotogrāfijās, kā šogad zied Dobeles ceriņi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!