Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Oktobra mēnesī Latvijā katru gadu tiek noskaidroti lielākie ķirbji, bet, tā kā līdz šim brīdim nedaudz jāuzgaida, piedāvājam aplūkot lielākās ogas, kas izaudzētas citviet pasaulē. Kaimiņvalstī Krievijā noskaidrots brangākā ķirbja īpašnieks, kurš izlolojis 645,5 kilogramus lielu oranžo ogu.

Jauns Krievijas rekords par vislielāko izaudzēto ķirbi – tā diženo ogu raksturojuši Krievijas mediji. Iespaidīgajai rudens veltei pat atvēlēta vieta Krievijas Ginesa rekordu grāmatā. Ķirbja īpašnieks ir Andrejs Gusevs, kurš nāk no Luhovices apgabala. Kā ziņo Krievijas mediji, lielajai ogai pat dots vārds – Dusja, bet žurnālisti to iesaukuši arī par Viņas ķirbju majestāti.

Ķirbis septembra sākumā tika nogādāts Maskavas Botāniskajā dārzā, kur to mēneša garumā varēja aplūkot visi interesenti, bet pagājušajā nedēļā īpašā pasākumā tas tika sagriezts pa gabaliņiem un izdāļāts visiem, kuri bija atnākuši klātienē apskatīties milzeni.

Kā portālam "Metro" atklājis ķirbja audzētājs, tad tā nav parasta ķirbju šķirne, bet gan "Atlantijas gigants". Dienā tas izaug vismaz 10 līdz 12 kilogramus smags, bet vienu dienu tas pat sasniedzis 20 kilogramus. Vasaras beigās tas pārstājis augt, tāpēc ķirbja saimnieks to nogriezis. "Atlantijas gigants" spēj izaugt pat līdz vienai tonnai.

Pēc Guseva teiktā, viņš neizmantojis nekādas ķimikālijas. Iespējams, ķirbja izmērus ietekmējusi arī karstā vasara. "Ķirbi baroju tikai ar organiskiem mēslošanas līdzekļiem," apgalvojis Gusevs. "Galvenais – darīju to ar mīlestību".

Jau ceturtdien Latvijā tiks noskaidrots lielākā ķirbja īpašnieks. Piemēram, pērn laurus plūca Gundegas Neimanes audzētais 161,5 kilogramus smagais ķirbis no Kurmāles pagasta Kuldīgas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!