Foto: Egita Lauska
Muižu dārzi allaž ir bijuši krāšņi un ievērības cienīgi, bet laika zobs šo skaistumu reizēm mēdz krietni pabojāt. Gluži vai Pelnrušķītes stāstu ir piedzīvojis Liepupes muižas dārzs, kas gada laikā ir piedzīvojis ievērojamas pārmaiņas, pārtopot īstā ziedu paradīzē.

Ceļš līdz šāda dārza tapšanai nav bijis no vieglākajiem, turklāt arī pašas muižas pārvērtības ir ievērības cienīgas, jo muiža no necilas ēkas 2004. gadā nonāca jaunās saimnieces Egitas Lauskas rokās, kas muižai deva otro elpu.


Muižas saimniece stāsta, ka kopumā bija nepieciešami 15 gadi, lai iegūtu tiesības atpirkt aizaugušu, nekoptu un piedrazotu parku, kas bijis Liepupes pašvaldības pārvaldībā. Jau 2019. gada nogalē ilgās pūles vainagojušās panākumiem, kā rezultātā viņa Salacgrīvas novada domes rīkotajā izsolē ieguvusi tiesības nopirkt Liepupes muižas parku. Tā pēc 15 gadu ilgiem centieniem saimniece Liepupes muižas kungu māju atkal ir apvienojusi ar tās parku.

Foto: Egita Lauska

Saimniece arī "Tavs Dārzs" stāsta par to, kā izlolojusi dārzu, kurā pašlaik valda ziedu bagātība: "2020. gads ir īpašs gads man, jo šis ir mans 50. dzīves gads, 2021. gads ir īpašs Liepupes muižai, jo tas būs muižas 270. gads, un kad 2019. gada izskaņā izsolē ieguvu tiesības iegādāties muižas parku, sapratu, ka gribu šos notikumus atzīmēt, izdarot ko skaistu un paliekošu. Tā radās ideja par skaistu dārzu – dāvanu sev un muižai," papildina Egita. "Dārzu esmu projektējusi pati, tāpēc lūdzu skarbos kritiķus – esiet žēlīgi!" Kā stāsta muižas saimniece, dārzu iekārtojuši un sastādījuši Liepupes muižas darbinieki un vēl citi palīgi. Dārzs vēl nav pabeigts, bet viņa kopā ar saviem čaklajiem palīgiem jau ir izdarījusi daudz – izveidota dārza struktūra, iestādīti 960 bukši, 18 tūkstoši tulpju sīpoli, 300 graudzāles, turklāt vēl dārzu plānots papildināt ar 600 rozēm, 400 lavandām un kaķumētrām.

"Šāda dārza ierīkošana ir fiziski smags roku darbs," uzsver saimniece, "esmu ļoti pateicīga visiem, kas man palīdz šo ieceri īstenot! Bieži esmu dzirdējusi – nu to taču nevar, bet, saliekot prātus kopā, beigās tomēr izrādās, ka var! Par to man milzīgs prieks un vēlos šajā priekā par dārza tapšanu dalīties ar citiem. Šajā karantīnas laikā dārzs ir kļuvis par mūsu atbildi vīrusam un pandēmijai." Viņa arī atklāj, ka Liepupes muiža nebija uzņēmums, kurš ārkārtējā stāvoklī saņēma pabalstus, bet viņi šajā laikā turpinājuši darboties, gan barojot briežus, gan kopjot parku un arī skaisto dārzu. Kā sola saimniece – turpinājums sekos!

Saimniece arī informē, ka ieeja dārzā ir par maksu. Lai apskatītu skaisto muižas parku būs jāsamaksā 5 eiro.

Foto ieskats muižas dārzā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!