Foto: LU Botāniskais dārzs

Kamēr daudzi sapņo par došanos uz eksotiskākām zemēm, kur var baudīt siltumu un sauli, arī Latvijā var noķert eksotisku sajūtu – Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Augu mājās decembrī pilnā sparā ražo citronkoki. Lai gan pašlaik tās epidemioloģiskās situācijas dēļ apmeklētājiem ir slēgtas, portāls "Tavs Dārzs" piedāvā virtuāli paciemoties Augu mājās.

Kā atgādina LU Botāniskais dārzs, citronu dzimtene un izcelšanās ir neskaidra. Pieņem, ka tas ir Āzijas reģionā dabīgi radies citronu ģints vairāku sugu krustojums. LU Botāniskajā dārzā aug vismaz 25 gadus veci citronkoki.

LU Botāniskais dārzs arī sarūpējis interesantu informāciju par citronkokiem. Lūk, ko vērts zināt par eksotisko koku ar gardajiem augļiem:

  • citronkoks ir mūžzaļš koks vai krūms, kurš var sasniegt 3 līdz 6 metru augstumu;
  • tie zied ar baltiem, krēmkrāsas ziediem;
  • atšķirībā no citiem augiem, uz citronkoka vienlaikus ir gan ziedi, gan dažādas gatavības augļi;
  • citrusaugļi pieder vienai ģintij, tie ļoti viegli savā starpā krustojas arī dabiskos apstākļos, piemēram, apelsīns tiek uzskatīts par pomelo un mandarīna krustojumu.

"Tavs Dārzs" arī vaicāja LU Botāniskā dārza pārstāvei Dainuvītei Roginskai, kas notiek ar gatavajiem citronkoka augļiem – vai tos notiesā darbinieki? Izrādās, ka tā patiešām ir! "Mēs nogatavojošos augļus pagaršojam – labprāt pieliekam tos klāt tējai vai apēdam sev citā tīkamā veidā. Ir svarīgi, lai citroni maksimāli ilgi paliek kokā un apmeklētāji var redzēt citronu ražu, taču nevēlamies tiem ļaut sākt bojāties," norāda Roginska.

LU Botāniskais dārzs atgādina, ka, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, no 4. decembra Augu mājas un Acāliju māja apmeklētājiem tiek slēgtas līdz 11. janvārim. "Mēs joprojām jūs ļoti gaidām uz pastaigām āra teritorijā, kurā var baudīt dabas tuvumu un mieru. Āra teritorija ir plaša un tajā var viegli distancēties – lūdzam to ievērot," aicina LU Botāniskais dārzs. Šeit vari atrast informāciju par LU Botāniskā dārza darba laiku un cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!