Foto: Krišjānis Libauers

Kamēr apkārtnē valda pelēcīgas krāsas un daba pamazām dodas ziemas mierā, tikmēr Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā novembra sākumā krāšņi uzziedējušas karaliskās strelīcijas strelitzia reginae, kas sava izskata dēļ tiek dēvētas arī par paradīzes putniem.

Strelīciju ziedi atgādina eksotiskos paradīzes putnus, tāpēc arī augiem radies šāds apzīmējums. Šiem putniem ir vēl kāda saistība ar strelīcijām, jo tie savvaļā ir atbildīgi arī par strelīciju apputeksnēšanu.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe, karalisko strelīciju strelitzia reginae ziedēšanu var aplūkot subtropu siltumnīcā. Strelīciju ziedēšana pakāpeniski turpināsies visu rudens-ziemas sezonu. Savukārt pavasara mēnešos subtropu siltumnīcā savus ziedus vaļā raisa baltā Nikola strelīcija – strelitzia nicolai, kas LU Botāniskajā dārzā aug kopš 1967. gada. Šeit var aplūkot baltās strelīcijas ziedēšanu šī gada pavasarī. Šīm strelīcijām ir ļoti iespaidīgas lapas, kā rezultātā tās pat var sajaukt ar banānu lapām.

Kā pastāstīja Reķe, karalisko strelīciju dzimtene ir Dienvidāfrika, bet mūsdienās šie krāšņie augi tiek audzēti visā pasaulē. Strelīcijas ir arī populārs siltumnīcu un istabas augs.

Foto ieskats Krišjāņa Libauera fotogrāfijās, kurās redzama karalisko strelīciju ziedēšana:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!