Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad dabā sāk raisīties pumpuri, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Subtropu siltumnīcā uzziedējusi Nikola strelīcija, ko tautā dēvē arī par balto paradīzes putnu.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā pārstāve Agnese Reķe, Nikola strelīcija (Strelitzia nicolai) ir mūžzaļš lakstaugs ar vairāk nekā 6 metru augstu stumbru un iespaidīga izmēra lapām. Viņa norāda, ka auga izskata dēļ nezinātājam Nikola strelīciju ir viegli sajaukt ar vizuāli līdzīgo banānu. Savukārt savvaļā Nikola strelīcija ir sastopama Āfrikas sausajos skrajmežos Indijas okeāna krastos.

Reķe informē, ka Nikola strelīcija, kas šobrīd uzziedējusi Subtropu siltumnīcā, LU Botāniskajā dārzā aug kopš 1967. gada.

Krāšņie ziedi atveras vienu reizi gadā. Savukārt ziedu veido trīs kauslapas un trīs vainaglapas. Kā atzīmē LU Botāniskā dārza pārstāve, savdabīgās zieda formas dēļ, kas atgādina putnu, augs tautā pazīstams arī kā baltais vai milzīgais paradīzes putns. Strelīcijas savu ģints nosaukumu ieguvušas par godu angļu hercogienei grāfienei Šarlotei Sofijai Meklenburgai-Strlitzai, savukārt sugas nosaukums cēlies no Krievijas cara Nikolaja.

Paralēli Nikola strelīcijas ziedēšanai Subtropu siltumnīcā zied arī cita strelīciju ģints suga – karaliskā strelīcija Strelitzia reginae. Kā stāsta Reķe, atšķirībā no Nikola strelīcijas, karaliskā strelīcija zied oranžiem un izmērā mazākiem ziediem. Šeit vari aplūkot, kā izskatās karaliskā strelīcija visā savā krāšņumā.

LU Botāniskā dārza izstādes apmeklēšanai jāiegādājas ieejas biļete. Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par biļešu cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!