Foto: DELFI

Ik gadu mazpulcēni piedalās dažādos projektos, un arī šis gads nav izņēmums. Sadarbojoties ar zemnieku saimniecību "Ezerkauliņi", pavasarī jau tradicionāli viņi sēj vai stāda dažādus augus, kas jau rudenī nonāk lielveikalu tīkla "Maxima" plauktos. Šogad veikalu plauktus piepildīs bērnu audzētās pupiņas."Tavs Dārzs" maija izskaņā paviesojās pie Lūšu ģimenes Daugmalē, kuri daļu sava dārza atvēlējuši projektam.

Kā "Tavs Dārzs" informēja KS "Baltijas dārzeņi" produktu attīstības speciāliste Laura Kļaviņa, šopavasar 96 kilogrami pupiņu aizceļoja pie 45 mazpulcēniem 15 Latvijas novados. Katram mazpulcēnam tika atvēlēti 2 kilogrami ar krūmu pupām 'Borlotto Red Top' un kāršu pupām 'Phaseolus coccineus Spagna bianco', kā arī klāt pupiņām tika pievienota informatīva lapa par pupiņu audzēšanu, kurā detalizēti izklāstīts pupiņu sēšanas attālums, kā arī katras pupiņu šķirnes specifika. Pupiņu audzēšanas projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Kļaviņa norādīja, ka pirmie mazpulcēni pupiņas iesēja jau aprīļa beigās (dažiem trāpījās arī sniegs), bet pēdējie pupiņas sēja maija izskaņā. Arī mazpulcēni Daugmalē bija vieni no tiem, kuri pupiņas sēja maija beigās.

Oto, Raivo un Rodrigo Lūši ir trīs brāļi, kuri ir mazpulcēni "Daugmales dzirkstelītē", bet brāļiem pupiņu sēšanā pievienojas arī brālēns Markus Geks, kurš arī ir "Daugmales dzirkstelītes" dalībnieks. Pērn brāļi projekta ietvaros audzējuši burkānus, bet šogad viņu dārzā augs pupiņas, kas rudenī tiks novāktas, nodotas, bet par ražu mazpulcēni saņems naudiņu.

Lūšu ģimenes dārzā jau aug sešu šķirņu sīpoli, lopbarības bietes, sviesta pupiņas, kā arī šeit plānots sēt ķirbjus un kabačus, bet blakus dārzam aug labība. Projekta vajadzībām ģimene atvēlējusi brīvās vagas, kur augs arī puišu sētās krūmu un kāršu pupas. Darbi ritēja kā pa diedziņu, jo mazpulcēni jau bija izdomājuši savu "sistēmu", proti, sākumā vagas nolīdzināja ar grābekli, pēc tam ar kapli tajās izveidoja mazākas vagas, kurās sēja pupiņas. Kad visas pupiņas tika sarindotas vagās, tad tās bēra ciet. Oto, Raivo un Rodrigo mamma Rita tikmēr pa to laiku vagu galos sasprauda plastmasas nažus uz kuriem virsū ar marķieri uzrakstīti pupiņu sējēju vārdi, lai var pēc tam zināt, kuram kura vaga ir jāravē.

Foto: DELFI
Ideja, kuru aizņemties savam dārzam – šādi var marķēt ne tikai šķirnes, bet arī uzrakstīt sējēju vārdus. Attēlā redzamā ir Rodrigo vaga.

Raivo "Tavs Dārzs" stāsta, ka pērn viņi audzējuši burkānus, bet to audzēšana neritēja vis tik viegli, jo burkānu sēklas bija ļoti smalkas, turklāt, kad novāca pašu ražu, tad to bija grūti safasēt. "Kad sējām burkānus, mamma teica sēsiet biezāk, dabūsiet retināt," atminas Raivo. "Sākumā grūtāk bija jāpastrādā, bet pēc tam bija vieglāk." Kā salīdzina mazpulcēns, pupiņu sēšana ir krietni vieglāka par burkānu sēšanu pērn.

Līdz ar pupiņu sasēšanu mazpulcēniem darbs neapstāsies, jo viņiem ir jānovēro un jāfiksē pupiņu attīstība, kā arī tās jāravē un jāliek balsti, jo kāršu pupas dārzā var sasniegt pat 3 metru garumu. Arī "Tavs Dārzs" sekos līdzi mazpulcēnu pupiņu projekta gaitām.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja KS "Baltijas dārzeņi" produktu attīstības speciāliste, pērn mazpulcēnu biznesa projektam "Krāsainie burkāni" pieteicās 112 mazpulcēni no 32 mazpulkiem. 30 mazpulcēni no 15 mazpulkiem pārdeva kvalitatīvus 1647 kg burkānus zemnieku saimniecībai "Ezerkauliņi" un produkciju ielika "Maxima" veikalu plauktos. Savukārt citi mazpulcēni burkānus pārdeva vietējos tirdziņos vai vietējiem ēdināšanas uzņēmējiem.

Kāda mazpulcēniem būs pupiņu raža to varēsim zināt vien rudenī, kad būs lielā ražas novākšana.

Foto ieskats pupiņu sēšanā Daugmalē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!