Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Rožu ziedēšanas trakums ir sācies arī Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī – tur zied vairāki simti rožu, priecējot apmeklētājus ne tikai ar savu smaržu, bet arī fantastiskajām krāsām.

Kā portālam "Māja&Dārzs" ziņo NBD pārstāve Anita Meiere, karstais laiks puķu karalienes ietērpis izteiksmīgi košos toņos, rozes gozējas saulē un gaida savus apjūsmotājus portretbildēm.

"Rožu ziedēšana mainās burtiski divu līdz trīs dienu laikā. Kamēr cilvēks izlasa ziņu un sadomā braukt, viņu gaida jau cita bilde," piekodina NBD "rožu mamma" – lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste Ilma Nereta.

Kā roze tikusi pie karaliene titula? Būs grūti atrast leģendām un teikām bagātāku ziedu par rozi, par to liecina jau seno tautu kultūra un māksla. Kāda musulmaņu leģenda vēsta, ka roze ir Dieva dāvana zemei, uz kuras tai jākļūst par visu puķu pavēlnieci. Tā vien šķiet, ka šī leģenda ir kļuvusi par īstenību, rozi tiešām godājam par ziedu karalieni.

Rožu tūkstoši Nacionālajā botāniskajā dārzā

Foto: Publicitātes foto

Katrai rozei NBD ir savs stāsts, savi tikumi – un arī netikumi jeb klīrēšanās. Ir sastopamas tā saucamās "princeses uz zirņa", kam nepieciešama īpaša apčubināšana un lutināšana. Ilma Nereta to prot vislabāk. Viņa rozes dēvē par dārza dvēselēm, un par to kopšanu atgādina: "Pareizi iestādītas un rūpīgi koptas rozes priecē savu audzētāju ilgus gadus. Šādu rezultātu sasniegsiet, ja izvēlēsieties īsto vietu, sagatavosiet nepieciešamo augsni, piemeklēsiet atbilstošo šķirni un turpināsiet pareizi kopt, mēslot un aprūpēt savu rozi."

Lūk, daži Ilmas Neretas padomi par rozēm, kas savulaik publicēti portālā "Māja&Dārzs":

Foto: Nacionālais botāniskais dārzs

Pasaulē ir zināmas pāri par četrdesmit tūkstošiem rožu šķirņu, un katru gadu šis skaitlis pieaug. Lai būtu vieglāk orientēties šajā daudzveidībā, rozes iedala vairākās grupās. Latvijā nozīmīgākās un apstādījumos biežāk stādītās ir floribundrozes, krūmrozes, stīgotājrozes un parka rozes. Noteikti jāpiemin arī poliantrozes, miniatūrrozes, klājeniskās jeb augsnes sedzējas rozes un tējhibrīdu rozes. Katrā reģionā atsevišķas šķirnes jūtas atšķirīgi un dažāda ir arī to uzvedība. Lielākais vairums rožu šķirņu mūsu dārzos nav atrodamas, jo mūsu klimats nav tām piemērots. NBD rozārijā var aplūkot teju 400 rožu šķirnes no visām rožu grupām, kas piemērotas audzēšanai tieši Latvijas dārzos. Rozārijā kopumā izstādīti jau vairāk nekā 5000 rožu stādi!

NBD kolekcijas lepnums ir 23 Latvijā selekcionētas parka rožu šķirnes. Šīs grupas rožu krūmu augums svārstās no 50 cm līdz 1,5 – 2 metriem un pat vairāk. Parka rozes uzsāk ziedēšanu 10 – 15 dienas agrāk par citu grupu rozēm, zied bagātīgi līdz salam, ir dekoratīvas, lielākai daļai šķirņu piemīt jauks aromāts. Vairākas šķirnes pēc noziedēšanas veido garšīgus, vitamīniem bagātus augļus. Rozes Latvijā zied no jūnija līdz pat vēlam rudenim.

Foto: Nacionālais botāniskais dārzs

Kā atgādina NBD pārstāvji, Nacionālais botāniskais dārzs, kura platība ir 129 hektāri, atvērts apmeklētājiem katru dienu no pulksten 9 līdz pulksten 20. Šeit vari vairāk uzzināt par biļešu cenām NBD.

NBD atrodas viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā, kas apvieno vienuviet vairāk nekā 13 000 augu dažādību. Rūpēs par reto augu saglabāšanu un cilvēku izglītošanu NBD kolekcijās sakopoti augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dabas aizsardzības nozīmīgumu un nodotu gadu gaitā uzkrātās botānikas zināšanas nākamajām paaudzēm, pašlaik dārza teritorijā top Vides izglītības un informācijas centrs "Botania".

Neliels foto ieskats skaistajā ziedēšanā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!