Foto: Nacionālais botāniskais dārzs

Pagājušajā nedēļā Nacionālā botāniskajā dārzā (NBD) ar savu ziedēšanu pirmo reizi vēsturē iepriecināja ziloņkājas juka, bet šonedēļ pārsteigumu sagādājis Latvijā garākais kaktuss – Pahanoja trihocerejs (Trichocereus pachanoi), dēvēts arī par Sanpedro kaktusu, jo tas atraisījis savus krāšņos ziedus.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja NBD pārstāve Ginta Jakštāne, šī ir pirmā reize NBD vēsturē, kad Latvijā garākais kaktuss atraisījis savus ziedus. Viņa norādīja, ka tas pirmo reizi zied vien tad, kad ir sasniedzis noteiktus izmērus, kas atkarīgi no sugas.

Latvijā garākais kaktuss ir sasniedzis 7,5 m augstumu. Tas ir tik iespaidīgs, ka tā galotne jau ir sasniegusi Oranžērijas jumta stiklojumu. Savvaļā Pahanoja trihocereju var sastapt Dienvidamerikā – Peru, Ekvadorā un Bolīvijā. Kā informē NBD, šis augs ir ļoti ātraudzīgs – gadā tas var pastiepties pat par 30 centimetriem.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pirmo reizi vēsturē NBD uzziedējusi iespaidīgā un četrus metrus augstā ziloņkājas juka (Yucca elephantipes), kas iekštelpās zied ļoti reti. Netālu no ziloņkājas jukas krāšņi zied arī cita suga – alojlapu juka. NBD gan atzīmē, ka alojlapu juka Oranžērijā zied jau diezgan regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!