Foto: Nacionālais Botāniskais dārzs

Kā jau katru gadu, arī šogad ziemas aukstajā sezonā Nacionālajā Botāniskajā dārzā (NBD) sākusi ziedēt Granta sinadēnija (Synadenium grantii), ko dēvē arī par Āfrikas piena koku.

Kā ziņo NBD, šis eiforbiju dzimtas augs bagātīgi izdala pienbaltu šūnsulu, kura ir ļoti indīga. Piemēram, vietējās ciltis senāk savstarpējās nesaskaņās to izmantoja kā "bioloģisko ieroci".

NBD speciālisti arī dalās ar knifiņiem, lai šo augu savaldītu "augšanas izmēros", proti, telpā audzējot, auga lielumu var regulēt ar griešanas palīdzību. Tikai jāņem vērā, ka vienā reizē nedrīkst apgriezt visus zarus, jo iztek pārāk daudz sulas un augs var aiziet bojā.

Sarunā ar "Tavs Dārzs" NBD Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne norādīja, ka Granta sinadēnija ziedēšana NBD nav nekas unikāls, jo augs zied katru gadu. Parasti tas ir novembrī, decembrī un janvārī, kad Latvijā ir tumšais laika periods. Taujāta, vai augu ir iespējams arī katram izaudzēt savās mājās, speciāliste atbild apstiprinoši, tiesa, viņa brīdina, ka augs nebūs varbūt tik skaists kā Botāniskajā dārzā, jo tomēr šeit viņam tiek nodrošināti visi nepieciešamie augšanas apstākļi un labvēlīgs klimats.

Runājot par to, vai augu ir vēlams turēt mājoklī, ja jau tam ir indīga pienbalta sula, speciāliste mierina – arī svētkos iecienītajām Ziemassvētku zvaigznēm jeb puansetijām ir indīga piensula, un tās visi tāpat ir iecienījuši savos mājokļos. "Var audzēt, bet jāuzmanās, lai mazi bērni un dzīvnieki netiek klāt," piebilst speciāliste. "Ir jau daudz tādu augu, kas aizstāvas, piemēram, ar saviem ērkšķiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!