Foto: Publicitātes foto

Ņujorkas Botāniskajā dārzā ("The New York Botanical Garden") jūnija izskaņā uzplaucis pasaulē smirdīgākais augs – "Ammorphophallis titanum", ko mēdz dēvēt arī par "līķu puķi".

Amorfofalls ir viens no pasaulē smirdīgākajiem ziediem, kura smarža ir ļoti specifiska – tā atgādina vecas gaļas un puvušu zivju sajaukumu, tāpēc ne velti augs tiek dēvēts arī par līķu puķi. Dabā tas aug Sumatras tropu mežos. Kā vēsta Botāniskā dārza pārstāvji, dabā auga izmērs ir ievērojams, jo tas var sasniegt pat 3,6 metru augstumu, bet citos apstākļos tas var izaugt 1,8 līdz 2,4 metrus augsts. "Līķu puķe" ir iekļauta arī daudzu pasaules botānisko dārzu kolekcijās, kur to var apskatīt vien dažu metru attālumā, kā arī izbaudīt tā ziedēšanu un neparasto smirdoņu.

Pirmo reizi "līķu puķe" Ņujorkas Botāniskajā dārzā uzziedējusi 1937. gada 8. jūnijā. Šo gadu laikā tā ziedējusi vairākas reizes, pēdējās no tām bijušas 2016. gada 28. jūlijā un 2018. gada 26. jūnijā. Katra ziedēšanas reize Botāniskajā dārzā piesaista ievērojamus apmeklētāju pūļus, jo visi klātienē grib apskatīt un pasmaržot līķu puķi.

Botāniskā dārza pārstāvji uzsver, ka zieds uzplaucis visnotaļ strauji. Šī gada 15. maijā dārznieki pamanījuši neparastu veidojumu, bet tie nebija pārliecināti par to, vai tas ir pumpurs vai lapa. Savukārt jau 17. jūnijā tika apstiprināts – tas ir pumpurs. Ņujorkas Botāniskā dārza pārstāvji arī atgādina, ka amorfofalla ziedēšana ir visnotaļ gaidīts pasākums, jo jaunam augam ir nepieciešami 7 līdz 10 gadi, lai tas uzkrātu enerģiju iespaidīgajam ziedam.

Starp citu – Ņujorkas Botāniskais dārzs nodrošināja arī tiešraidi, kurā varēja vērot smirdīgā auga plaukšanu. Jāteic, ka pagaidām šis video nav ievietots Botāniskā dārza sociālo tīklu kontos, bet līdz tam brīdim var aplūkot fotogrāfijas, kā arī video, kurā var redzēt smirdīgā auga ziedēšanas timelapse video pērn.

Lūk, šeit vari redzēt, cik gan iespaidīgi augs pērn raisīja savus ziedus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!