Rudzupuķes ir vienas no krāšņākajām pļavas puķēm, kas jūnija mēnesī ar prieku tiek iepītas vainagos, izkārtotas vāzē un pat izmantotas ārstnieciskiem nolūkiem. Un, lai arī rudzupuķes aug labības laukos kā nezāles, tās tomēr ir tik skaistas un vasarīgas, ka pelnījušas slavas mirkli ikviena acīs.

Skaistākā nezāle

Labības audzētājiem visticamāk ir grūti novērtēt rudzupuķu skaistumu, jo tās ir nezāles, kas nav tās vēlamākās labības audzēšanā, taču fakts, ka arvien vairāk tieši šīs puķes tiek izvēlētas kā krāšņumaugs dārzā, pierāda to neapstrīdamo skaistumu un daili. Rudzupuķes (Centaurea cyanus) ir kurvjziežu dzimtas lakstaugs, kas sākumā bijis izplatīts vien Eiropas dienvidaustrumu daļā, taču vēlāk tas kā nezāle ieviesās arī citviet Eiropā. Latvijas lauku ārēs rudzupuķes visbiežāk sastopamas citu pļavas puķu klātbūtnē, piemēram, ar margrietiņām un magonēm, tādā veidā radot skatu, kas būtu pelnījis tikt iemūžināts ar kāda mākslinieka otām.

Zilā daile pašu dārzā

Ja vēlies šo, iespējams, skaistāko nezāli ieviest arī savā košumdārzā, tad tās pavasarī vai vasaras sākumā jāsēj tieši dobē, kas atrodas saulainā vietā. Līdzīgi kā citus sētos augus, arī rudzupuķes jāretina, atstājot aptuveni 15 centimetru atstarpes, lai tās varētu spilgti ziedēt. Rudzupuķes ziedēs ievērojami ilgāk, ja noziedējušie ziedi tiks regulāri nogriezti. Ierasts rudzupuķes redzēt tradicionāli zilajā krāsā, taču laika gaitā parādījušās dažādu rozā nokrāsu, baltas, kremkrāsas un pat lillā rudzupuķes, kas varbūt nav tik bieži manāmas savvaļā mūsu platuma grādos, bet dobē tās pavisam noteikti var iesēt. Starp citu, rudzupuķes ļoti ilgi uzglabājas arī kā griezti ziedi vāzē, tāpēc ja vien ir iespēja, saplūc kādu pušķi un ieliec tās augstā vāzē, kurā nepilni ieliets ūdens istabas temperatūrā.

Vērtīgs ārstnieciskais augs

Rudzupuķes ir viens no retajiem ārstnieciskajiem augiem, kas labi izskatās pat izžāvētā veidā, jo tās saglabā savu zilo krāsu un košumu arī pēc žāvēšanas. Kā liecina dažādi tauta medicīnas avoti, tad rudzupuķu ziedi izmantojami kā preperāti gremošanas traucējumiem, iekaisumu gadījumos, kā līdzeklis pret klepu un ēstgribas rosināšanai. Patiesībā rudzupuķes ir pat ļoti vērtīgs augs, ko vērts ierindot tautas medicīnas aptieciņā, lai attiecīgās situācijās varētu līdzēt dabas dziedinošais spēks, tāpēc tagad, kad rudzupuķes zied pilnā plaukumā, jānovāc ziedi un jāizžāvē tie izklātā veidā bēniņos vai kādā citā labi vēdinātā telpā. Starp citu, ļoti garda ir rudzupuķu tēja, taču to var pievienot citiem tēju maisījumiem, lai tās iedarbība nebūtu tik spēcīga, jo tā vecina pastiprinātu svīšanu. Arī ēdiena dekorēšanā pavisam noteikti var tikt izmantotas kaltētas rudzupuķes, jo tieši tā tas tiek darīts Francija, pārberot pāris šķipsnas zilo ziedlapiņu saldējumam vai salātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!