Foto: Aleksandrs Lebeds
Atjaunojot kādreizējo tradīciju, šogad Rēzeknes novadā atgriezies konkurss "Skaista muna tāva sāta". Tajā noskaidroti skaistāko saimniecību īpašnieki, kuri savas sētas izdaiļojuši ar dažādiem dekoriem un skaistām puķu dobēm.

Kā vēsta informācija pašvaldības mājaslapā, kopumā konkursā "Skaista muna tāva sāta" tika pieteikti 50 īpašumi – viensētas, privātmājas ciemu teritorijās un daudzdzīvokļu mājas. Krāšņo īpašumu vērtēšana notika katrā pagastu apvienībā atsevišķi.

Kā pastāstīja Nautrēnu pagastu apvienības vadītāja Līvija Plavinska, katra apmeklētā sēta bija sakopta, sapušķota ar ziediem un izdaiļota ar dažādiem dekoriem: "Lepojamies, ka esat mūsu novadā un ka darāt tik fantastisku darbu. Mums pat radās ideja, ka varētu izveidot tūrisma maršrutu pa skaistākajām sētām, jo ko redzēt un pamācīties ir katrā no tām."

Kā informēja Rēzeknes novada pārstāvji, konkursa dalībnieki konkursa noslēgumā – 16. un 17.jūlijā – saņēma vairākas balvas – pateicības rakstu, fotokolāžu ar savas saimniecības skatiem, 100 eiro dāvanu karti, kā arī klūgu pinēja Konstantīna Bindju grozu ar Rēzeknes novada uzņēmēju ražojumiem. Savukārt konkursa uzvarētāji saņēma arī gleznotāju apvienības "V.I.V.A." plenēra "Skaista muna tāva sāta, vēl skaistāka uzgleznota" laikā tapušās laureātu sētu ainavas. Kā pastāstīja "V.I.V.A." dalībniece, gleznotāja Vēsma Ušpele, katrā sētā, kur viesojās mākslinieces, varējis sajust saimnieku enerģiju, pat ja nesanāca satikt pašus saimniekus. "Šo sajusto enerģiju arī uzlikām uz audekla."

Konkursa uzvarētāji:


Dricānu pagastu apvienībā:

  • Kantinieku pagasta "Jaunupju mājas" (saimnieki Marija un Nikolajs Kurašovi);
Foto: Aleksandrs Lebeds


Kaunatas pagastu apvienībā:

  • Kaunatas pagasta "Puķu sēta" (saimnieki Irina un Dzintars Čudari);
Foto: Aleksandrs Lebeds
  • Stoļerovas pagasta "Saules sēta" (saimnieki Aļona un Jurijs Galaji);

Foto: Aleksandrs Lebeds

Maltas pagastu apvienībā:

  • Lūznavas pagasta mājas "Liepas" (saimniece Ruta Polovinkina);
Foto: Aleksandrs Lebeds
  • Maltas pagasta mājas "Ratiņi" (saimnieki Dace un Valdis Mikasenoki);
Foto: Aleksandrs Lebeds


Nautrēnu pagastu apvienībā:

  • Lendžu pagasta mājas "Spriguļi" (saimnieks Jānis Deksnis);
Foto: Aleksandrs Lebeds
  • Nautrēnu pagasta mājas "Pūcītes" (saimniece Sandra Belinska);
Foto: Aleksandrs Lebeds
  • Vērēmu pagasta mājas "Ābeļziedi" (saimnieki Jānis un Vita Studeni).
Foto: Aleksandrs Lebeds


"Jūsu sētas ir kā dzīvās mākslas darbi. Un jūs esat šīs dzīvās mākslas meistari," uzrunājot konkursa dalībniekus, apbalvošanas pasākumā teica Rēzeknes novada pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Monvīds Švarcs. "Lai jūsu sētas – jūsu pašu rokām radītie mākslas darbi – priecē gan jūs, gan arī apkārtējos un visu mūsu novadu! Lai jums ir daudz spēka un radošas idejas, lai varētu savas sētas darīt vēl skaistākas!"

Zemāk vari apskatīt fotogrāfa Aleksandra Lebeda iemūžinātos kadrus, kuros redzami Rēzeknes novada sakoptākie īpašumi Nautrēnu, Maltas, Kaunatas un Dricānu pagastu apvienībās!

Sakoptie īpašumi Nautrēnu apvienībā:
Sakoptie īpašumi Maltas apvienībā:

Sakoptie īpašumi Kaunatas apvienībā:

Sakoptie īpašumi Dricānu apvienībā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!