Foto: Privātais arhīvs
Šajā nedēļas nogalē, 11. un 12. jūnijā, Kuldīgas novada stādaudzētavā ''Ziedoņi'' notiek dārza svētki par godu peonijām. Svētki notiek jau trešo gadu.

Peonijas dzimtene ir Ķīna, bet – vai zināji, ka kopš seniem laikiem peonija tiek uzskatīta par mīlestības un labklājības simbolu? Daudzos seno tautu ticējumos teikts, ka mājās, kur aug peonijas, valda miers, saticība un mīlestība.

Peoniju dārzs ''Ziedoņi" piedāvā vienu no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām, kurā ir ap 160 lakstaino peoniju un ap 40 krūmpeoniju šķirnēm. Jau trešo gadu peoniju ziedēšanas laikā visi puķu draugi tiek aicināti baudīt peoniju krāšņumu un daudzveidību svētku noskaņā. Peoniju kolekcija "Ziedoņos" veidota jau deviņus gadus un katru gadu tiek papildināta ar stādiem no lielākajiem peoniju audzētājiem Nīderlandē, Anglijā, Francijā un citām valstīm.

Foto: Privātais arhīvs

Peonijas šogad sākušas ziedēt salīdzinoši agri, un krūmpeonijas savu skaistuma parāda vēl pirms laikstainajām peonijām, tāpēc jau no jūnija sākumā interesenti aicināti apmeklēt ''Ziedoņus" (vizīti iepriekš lūdzam pieteikt pa telefonu 26198759). ''Ziedoņos'' ir aplūkojams arī iekopts daiļdārzs, retu koku un krūmu stādījums, īrisu un dienziežu kolekcijas.

Dārza svētku apmeklētājiem ir iespēja aplūkot ziedošu peoniju dārzu un floristu veidotas peoniju kompozīcijas. Svētku rīkotāja, peoniju kolekcionāre Dagnija Voika konsultēs par peoniju audzēšanu un interesentiem rādīs peoniju stādīšanas pamatelementus. Starp citu, ieteicamās šķirnes audzēšanai Latvijā saimnieki jau apkopojuši ''Tavs Dārzs'' lasītājiem, un vairāk par to lasīt var šeit.

Foto: Privātais arhīvs

Pasākumā ir iespēja iegādāties puķu stādus un uzzināt par peoniju izmantošanu skaistumkopšanā, bet mazākajiem pasākuma apmeklētājiem par godu darbosies radošā darbnīca un vasaras kafejnīca. 12. jūnijā apmeklētāji aicināti baudīt vijolnieka Edgara Ziņģes sniegumu.

Ja nepagūsti uz šiem peoniju dārza svētkiem, romantisko daili varēs aplūkot arī 18. un 19. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!