Foto: Jānis Rukšāns, Unas Ulmes privātais arhīvs
Sīpolpuķu kolekcionāra un selekcionāra Jāņa Rukšāna stikla pilīs Raiskuma pagasta "Jaunrūjās" pašlaik krāšņi zied pasaulē lielākā krokusu kolekcija, priecējot ar krāsu dažādību un ekskluzīvām pērlēm.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka pieredzes bagātais un zinošais sīpolpuķu kolekcionārs ar dārzkopību un krokusu iepazīšanu nodarbojas jau kopš 12 gadu vecuma, turklāt pavasaris ir viņa mīļākā sezona – pavasara sīpolpuķu ziedēšanas laiks. Jāņa Rukšāna vārds ir zināms ne tikai visā Latvijā, bet arī pasaulē, jo viņš ir īpašnieks pasaulē lielākajai krokusu kolekcijai, kurā ir aptuveni 1500 paraugi. Savas zināšanas par krokusiem viņš apkopojis grāmatā ''Krokusu pasaule'', kas bija veltījums Latvijai simtgadē. Šī monogrāfija ir apbalvota ar Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdbalvu – par izciliem sasniegumiem bioloģijā. Viņa darbs ir novērtēts gan ar Ministru kabineta balvu, gan Atzinības krustu, gan ar Triju Zvaigžņu ordeni (par ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā).

Pašlaik Rukšānu ģimenes iespaidīgajā dārzā zied ne tikai krokusi, bet arī mazās pavasara puķītes – ciklamenas, cīrulīši, erantes, anemones, scillas, tulpītes un citi kolekcijas augi. Turklāt visi ir laipni gaidīti viņu īpašumā, lai klātienē varētu aplūkot skaisto krokusu ziedēšanu, kā arī pārmīt kādu vārdu ar pašu selekcionāru. Jāņem gan vērā, ka krokusi savus ziedus visskaistāk raisa tieši saulainā laikā, tāpēc apmeklējumu vēlams ieplānot saulainās dienās.

Starp citu – Rukšānu ģimenes dārzā tiek rīkoti arī dārza svētki par godu dažādiem augiem. Šī gada 14. jūnijā būs pasakaini skaistie peoniju ziedēšanas svētki, kuru laikā būs ne tikai ekskursijas pa dārzu un vērtīgas lekcijas, bet arī stādu tirdziņš, izstāde un citas radošas aktivitātes gan lieliem, gan maziem. Savukārt 12. jūlijā būs hostu un ūdensrožu diena, bet 2. augustā – krāsaino flokšu diena.

Jāņa Rukšāna kolekcijas pērles:

Foto ieskats krāšņajā krokusu kolekcijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!