Foto: Publicitātes attēli
Rudenī daudzās pašvaldībās notiek sakoptāko īpašumu sumināšana, kuros tiek paziņots sakoptākais īpašums, daudzdzīvokļu vai sabiedriskā ēka. Arī Rundāles novadā šogad noskaidroti skaistākie un sakoptākie īpašumi, kurus svinīgā ceremonijā paziņos 18. novembrī Rundāles pilī.

Kā "Tavs Dārzs" informāja Rundāles novada domes pārstāve Ilvija Tetērina, "Rundāles novada Sakoptākā sēta" pirmās kārtas vērtēšana notika laika posmā no 1. jūlija līdz 31. jūlijam. Tajā tika vērtētas Rundāles pagasta, Svitenes pagasta un Viesturu pagasta sētas divās grupās: "Lauku sētas ārpus apdzīvotām vietām" un "Ģimenes mājas apdzīvotās vietās". Savukārt pēc tam piecas sakoptākās sētas katrā vērtēšanas grupā tika izvirzītas konkursa vērtēšanas otrajai kārtai. Otrā kārta norisinājusies no 1. augusta līdz 30. septembrim.

Komisija izvērtēja pirmajā kārtā izvirzītās sakoptākās sētas un noteica galveno balvu, kā arī trīs nomināciju ieguvējus katrā vērtēšanas grupā. "Rezultāti vēl netiek publiskoti," piebilst Tetērina. "Uzvarētāju apbalvošana notiks Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svinībās Rundāles pilī."

Tetērina skaidro, ka komisijas vērtēja un pievērsa uzmanību ne vien dārzam, bet arī visai apkārtnei un pagalma sakoptībai, piemēram, kāds un kur novietots mājas nosaukums, kā mauriņš tiek kopts, vai ir iebraucamais ceļš, kā arī kopskats un viss sētas plānojums, lauku sakoptība. "Ik gadu tiek atrasta kādā sētā kāda īpaša pērle," uzsver Rundāles novada domes pārstāve.

"Šovasar dārzu un sētu uzturēt un sakopt, lai patiktu citiem un arī pašiem sētas īpašniekiem, nebija nemaz tik vienkārši, jo lielais sausums Zemgalē visu kaltēja nost," atzīmē Tetērina. "Bija cītīgi jālaista un divtik jāstrādā, lai viss ziedētu un zaļotu."

Foto: Ivars Bogdanovs/ Bauskas Dzīve

Vērtējot Rundāles novada sētas grupā "Lauku sētas ārpus apdzīvotām vietām", to sakopšanā ir atklājušās dažādas tendences, norāda Rundāles novada domes pārstāve. Piemēram, lai gan kādas mājas īpašniece Rundāles pagastā ir devusies pelnītā pensijā, viņa nopietni ķērusies pie mājas apkārtnes labiekārtošanas, plāno stādīt ozolus, kā arī pati audzē stādus. Savukārt pensionāru pāris Viesturu pagastā, lai uzturētu sevī darbīgumu un dzīvesprieku, savā piemājas zemītē audzē neiedomājamu daudzumu tomātu šķirņu, lielu dārzeņu un puķu dažādību, bet sēklas materiālu izaudzē, savāc un sagatavo paši, norāda Tetērina.

Komisijai īpaši atzinīgi novērtējusi vēsturiskās mājas, kuras atguvuši un mantojuši bijušo īpašnieku bērni vai mazbērni. Māju īpašnieki ieguldījuši ļoti lielu darbu, lai aizvāktu iepriekšējo iedzīvotāju radīto nekārtību un visu sakoptu. Tāpat novērtēts arī to ģimeņu entuziasms, kuras iegulda savus līdzekļus un darbu, lai atjaunotu īpašumus. Piemēram, šogad tāda sēta, kas nonāca komisijas redzeslokā, bija Svitenes pagastā, kur tiek sakopts un papildināts vectēva stādītais parks ar savdabīgu trenažieru zāli brīvā dabā. Pamazām arī dzīvojamā māja un pārējās ēkas maina savu izskatu un labiekārtotības līmeni, atzīmē Tetērina.

Arī grupā "Ģimenes mājas apdzīvotās vietās" komisija katrā sētā saredzējusi ko citādāku, tajā skaitā arī kādas īpašas pērles. Kā atklāj Rundāles novada domes pārstāve, tad komisija viesojusies sētās, kurās jau bijusi pērn, gan arī tādos īpašumos, kuri startējuši konkursā pirmo reizi.

"Kādā Rundāles pagasta sētā, kurā ciemojāmies iepriekšējā gadā, pamanījām ļoti daudz jauninājumu un uzlabojumu," saimniekus uzteic Tetērina. Sēta gada laikā piedzīvojusi pārvērtības, kā arī komisija novērtējusi saimnieku ieguldīto darbu, jo tie izveidojuši teritorijai apkārt žogu, interesantu un daudzveidīgu bērnu atpūtas laukumu, sunim lielu un plašu voljēru, kā arī iestādījuši jaunus kociņus.

Savukārt Svitenes pagastā komisija iepazinusies ar elegantu praktiskumu un ainavisku piepildījumu sētā, kurā pāris gados, kuri abi ikdienā ir nodarbināti darbos, spējuši izveidot ļoti praktisku un piepildītu mājvietu, kurā ir padomāts par visu – parādes ieeju un iebraucamo ceļu, dekoratīviem stādījumiem un to gaumīgu izvietošanu, nelielu, bet omulīgu atpūtas vietu, kā arī par tehnikas novietni, par skaistu dārzu, norāda Tetērina.

Komisija Viesturu pagastā sastapusies ar pārsteidzošu daudzveidību un tajā pašā laikā ar pamatīgu kārtību, kuru pat nenojautuši, kad piebraukuši pie mājas, atzīst Rundāles novada domes pārstāve. Konkursa komisiju pārņēmis pārsteigums, jo īpašums bijis plašs, rotāts ar vairākām dobēm, atpūtas vietām, bet tālumā bijis redzams liels dārzeņu lauks un glīti pļauts mauriņš.

Foto ieskats sakoptākajos īpašumos Rundāles novadā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!