No 5. līdz 7. jūnijam Rundāles pils pirmā stāva vestibilā apskatāma īrisu izstāde ar 68 dažādām īrisu škirnēm - 52 zemiem īrisiem, sešiem vidēji augstiem un 10 augstajiem īrisiem. Šogad izstādē uzsvars likts uz zemajiem īrisiem, kas Rundāles pilī līdz šim tik kuplā skaitā vēl nav redzēti, tāpēc īrisu interesentiem šeit būs ko izbaudīt.

Ikviens Rundāles pils viesis pirmā stāva vestibilā var iepazīties ar zemiem, vidējiem un lielziedu īrisiem, ko izstādē apkopojušas selekcionāre Ilga Viņķele un kolekcionāre Gunta Jēkabsone. Īrisu audzēšanā pieredzējušās speciālistes neskopojas ar padomiem un labprāt tos sniedz portāla ''Māja&Dārzs'' lasītājiem. 

Īrisu kolekcionāre Gunta Jēkabsone stāsta, ka salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad īrisi zied daudz gausāk, aptuveni par divām nedēļām vēlāk, kā ierasts. Parasti īrisi zied reizē ar Dobeles ceriņiem, taču šogad tajā laikā sākuši ziedēt tikai pirmie ziedi.

Selekcionāre Ilga Viņķele, daloties ar padomiem par īrisu uzglabāšanu, stāsta, ka dažādu šķirņu gumiem ir dažāds izmērs un ziedu "ražošana", tāpēc reizēm pat sīkākie un niecīgākie īrisu gumi saglabājas labāk un arī zied krāšņāk. Īrisiem bīstamākais ir sauss un auksts pavasaris, kad naktīs temperatūra nokrīt līdz -5...-6 grādiem un dienā paceļas līdz +15.

Laika apstākļi būtiski ietekmē turpmāko īrisu augšanu, tāpēc šogad tie arī zied vēlāk, nekā ierasts, turklāt augšanas apstākļi lielā mērā ietekmē arī bakterioloģiskās puves veidošanos, kas nozīmē, ka gums pārvēršas viendabīgā, mīkstā masā un iegūst nepatīkamu smaku un vēlāk sapūst. Tādā gadījumā ir neiespējami sagaidīt ziedus. Selekcionāre Ilga Viņķele cīņai ar puvi dalās pieredzē un iesaka izmantot biomiksu – mikroorganismu saturošu līdzekli ar plašu iedarbības spektru. Stādot jaunus īrisu stādus, ieteicams tos nedaudz pabērt uz augsnes zem stāda, tas mazinās puves veidošanos.

Rundāles pils tirdzniecības laukumā (pie kastaņu alejas) interesenti pēc izstādes iepazīšanās varēs arī iegādāties īrisu stādus sava dārza košumam. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!