Foto: Publicitātes foto
Rundāles pilī ziemas aukstajos mēnešos izskatās kā pasaku valstībā, jo koki un augi ir ietērpti sniega segā. Savukārt pils oranžērijās valda pilnīgi pretēji un vasarīgi klimatiskie apstākļi, kas veicina eksotisko augu nogatavošanos un citu augu ziedēšanu.

Grāfienes Teklas Šuvalovas izveidotā oranžērija tika atklāta 2013. gada 28. jūnijā, un tā atrodas blakus senajam Rundāles pilskrogam. "Aizvadīto sešu gadu laikā kolekcija tajā arvien tikusi papildināta ar dažādiem augiem atbilstoši 1852. gada inventārijam, un katram no tiem jāpievērš īpaša uzmanība," uzsver parka nodaļas galvenā speciāliste Inese Kapkalne.

Taujāta par to, vai janvārī oranžērijā pašlaik zied kāds eksotisks augs, Kapkalne norāda, ka oranžērijā zied un augļus nogatavina citronkoki, citrofortunella, kumkvats, guava un kafijas koks. Arī monstera variegata pēc noziedēšanas gatavina augli. "Apskatāmi tādi ziedoši telpaugi kā lielziedu tunbergija, beloperone, bilbergijas, acālijas, hibiski, strelīcija, streptokarps un krāšņie šļumbergera kaktusi, puansetija un epifīti," piebilst speciāliste, "ziedēšanai vēl tikai gatavojas Eiropas olīvkoks, Sello abutilons, Tibora pitospora, feihoija un kalistemons." Tāpat viņa norāda, ka oranžērijā apskatāma arī skaista begoniju kolekcija ar dažādu krāsu un formu lapām.

Kā atgādina Kapkalne, 2018. gada septembra beigās jau trešo gadu pēc kārtas pils oranžērijā uzziedēja banānkoks.

Foto: Publicitātes foto

Rūpes par krāšņajām rozēm ziemas aukstajos mēnešos

Savukārt caur oranžērijas logiem paveras skats uz Rundāles pils plašo dārzu, kurš ir apsnidzis un ieziemots. Pašlaik koki, krūmi un krāšņās rozes ir devušās ziemas guļā. Dārznieku rūpīgi ieziemotas, rozes gaida pavasari un vasaras sezonu, kad parka apmeklētājus varēs priecēt ar savu ziedēšanu.

  • Šajā rakstā vari aplūkot, cik krāšņi Rundāles pilī rozes zied vasaras sezonā.

Kā "Tavs Dārzs" atzīst parka nodaļas galvenā speciāliste Dainuvīte Brūvere, rozes prasa īpašas rūpes un lielu darbu, tāpēc speciālistiem jābūt modriem pat ziemas periodā. Viņa arī labprāt pastāsta par rožu ieziemošanu pils parkā, atlapošanas darbiem, kā arī to, kādi darbi jāveic rožu dobē tad, kad gaisa temperatūra ārā tuvojas -25 grādu atzīmei. "Lai rozes veiksmīgi pārziemotu Latvijas klimatiskajos apstākļos, to kopšanā ir jāiegulda liels darbs," norāda Brūvere. "Rozes diemžēl nav piemērotas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, tāpēc kārtīgi jāpapūlas, lai pie mums tās varētu saukt par puķu karalienēm."

Foto: Publicitātes foto
"Pareiza rožu ieziemošana prasa zināšanas un daudz darba, kurus sākam jau oktobra vidū," stāsta speciāliste. Oktobra vidū dārznieki sāk darbu pie rožu atlapošanas, kad nogrieztās lapas tiek sadedzinātas, lai ierobežotu slimību un kaitēkļu izplatību. Ja rudenī augsne ir sausa, rozes dārznieki kārtīgi salaistīta.

Pēc tam ieziemošanas darbu sarakstā nākamais solis ir rožu krūmu apbēršana ar augsni. "Katram krūmam uzber apmēram divas vai trīs lāpstas, lai veidotos konusveidīgs uzbērums, un apkārt izrok nelielu grāvīti (30 centimetru rādiusā, lāpstas dziļumā), kuru pēc tam piepilda ar kūtsmēsliem," padomos dalās Brūvere. Viņa gan atzīmē, ka iepriekš uzskaitītie darbi jāizdara pirms rožu pieliekšanas. Rundāles pils rožu dārzā tiek pieliektas vīteņrozes, krūmrozes, angļu rozes un visas vēsturiskās rozes. "Iespēju robežās rozes apsedz ar egļu zariem, tālākie segšanas darbi norisinās tikai pēc tam, kad augsne ir sasalusi piecu centimetru dziļumā," atklāj speciāliste. Viņa iesaka rožu segšanai izmantot tīru un sausu kūdru, kas viņas skatījumā ir labākais materiāls rožu segšanai. Kad rozes ir apbērtas ar kūdru, uz tām parka speciālisti klāj džutas maisus.

"Ja gaisa temperatūra tuvojas -25 grādu atzīmei un pūš stiprs ziemeļu vējš, rozes papildus nosedz ar sniega kārtu – cik vien iespējams, pievedam un saberam virsū sniegu," piebilst speciāliste. "Sniegs, tāpat kā kūdra, ir lielisks segmateriāls, jo zem tiem saglabājas vienmērīga, nemainīga temperatūra." Viņa arī uzsver, ka, ja rozes pareizi ieziemo, tās var mierīgi gulēt ziemas miegu, kamēr vien turas nemainīga gaisa temperatūra. "Ja valda atkušņu periodi un ir ļoti mainīgi laikapstākļi, rozes regulāri jāvēdina," atgādina Brūvere. "Dārza speciālistu darbs ziemā neapstājas – esam modri, lai īstajā brīdī pareizi reaģētu uz dažādām izmaiņām."

Vairāk informācijas par pili mājaslapā Rundale.net vai "Facebook" profilā.

Savukārt par citām Zemgales skaistajām pilīm lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!