Foto: Publicitātes attēli
Priekules novadā jau astoto gadu tiek noskaidroti sakoptākie īpašumi, kuros saimnieko paši čaklākie ļaudis. "Tavs Dārzs" iepazīstina ar Priekules novada sakoptākajiem īpašumiem, kuros var pasmelties iedvesmu un idejas arī sava dārziņa vai mājas apkārtnes labiekārtošanai.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Priekules novada pašvaldības kultūras nodaļas vadītājs Gundars Venens, konkurss "Par sakoptu Priekules novadu" tika izveidots gadu pēc novada izveidošanas – 2010. gadā. "Var droši teikt, ka šī aktivitāte ir darījusi novadu sakoptāku un skaistāku. Protams, ne jau savu apkārtni cilvēki kopj tāpēc, ka ir tāds konkurss," piebilst Venens. "Tomēr - tas dod arī savu stimula devu."

Priekules novadā konkurss norisinās divās kārtās, proti, līdz Jāņiem pagastu un pilsētas vietējās komisijas noskaidro kandidātus, kas virzāmi uz konkursa otro kārtu, bet pēc tam Priekules novada domes priekšsēdētājas Vijas Jablonskas vadībā žūrija - kultūras nodaļas vadītājs Gundars Venens un lauksaimniecības konsultante Vizma Garkalna - apbraukā visu novadu, lai noskaidrotu laureātus. "Uzdevums nav viegls, jo konkursa nosaukums ietver vārdu salikumu: par sakoptu, kas nozīmē, ka ne vienmēr krāšņākā un eksotiskiem augiem piepildīta puķe dobe garantēs uzvaru šajā konkursā," uzsver Venens.

Foto: Publicitātes attēli

"Par sakoptu Priekules novadu" ir trīs nominācijas – individuālā māja pilsētā vai ciematā, lauku viensēta, kā arī uzņēmumi vai piemājas saimniecība. Nominācijā "Individuālā māja pilsētā vai ciematā" izvirzītas ēkas Ķieģeļu ielā un Raiņa ielā Priekulē. Savukārt "Lauku viensētā" – Bunkas pagasta "Jaungraudiņi", Priekules pagasta "Jāņsēta" un Kalētu pagasta "Brieži", bet nominācijā "Uzņēmumi vai piemājas saimniecība" - ēka Bērzu ielā Priekulē, kā arī DUS "Kings" Priekulē.

Laureātu apbalvošana notika svinīgajā pasākumā par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. Noslēguma pasākumā uz lielā ekrāna tika rādīts muzikāls slaidu šovs, kurās bija apkopotas skaistākās sētas. Balvās uzvarētāji saņēma skaistus dekorus, kas piestiprināmi pie ēkas sienas, kā arī dāvanu karti – dārza inventāra vai citu pirkumu veikšanai.

"Tie, kas uzvarējuši, nākamos piecus gadus konkursā nepiedalās, lai visi, kam nav tik pamatīgas iestrādes, varētu piedalīties šajā sētu un dārzu parādē," skaidro Priekules novada pašvaldības kultūras nodaļas vadītājs. Viņš stāsta, ka tiklīdz, kad pagājuši nolikumā noteikti pieci gadi, tā komisijai zināmie dārzi atkal ir ierindā uz balvām un arī saņem tās. "Tā tas notika 2017. gadā," piebilst Venens. "Tad nonākam pie atziņas, ka konkurss nav tikai kampaņa un balvas, bet kaut kas vairāk – nepieciešamība pēc sakoptības sev apkārt. Un tā ir konkursa galvenā būtība."

Priekules novads nav vienīgais, kurš šogad rīko konkursu, lai noskaidrotu sakoptākos īpašumus novadā. "Tavs Dārzs" jau ir rakstījis par šī gada sakoptākajiem īpašumiem un skaistākajiem dārziem Jaunpils novadā, Talsu novadā, Rundāles novadā, Viļānu novadā, Ciblas novadā, Kuldīgas novadā, Smiltenes novadā, Jelgavā, Limbažu novadā, Tukumā, Liepājā, Rīgā, Preiļu novadā, Salacgīvas novadā, Engures novadā un citviet.

Foto ieskats konkursa "Par sakoptu Priekules novadu" īpašumos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!