Foto: Publicitātes attēli

Latvijā netrūkst skaistu un sakoptu lauku sētu, krāšņu daiļdārzu un apņēmīgu cilvēku, kas to visu savām rokām izlolo. Vairākās Latvijas pašvaldībās ik gadu tiek organizēts konkurss "Sakoptākā sēta," un arī Talsu novads šogad nav izņēmums. Lai gan konkursam pēc 2016. gada dots cits nosaukums – "Talsu bruncī ieaustie", tas nemaina lietas būtību. Arī šogad Talsu novadā sumināti čaklākie, radošākie un aktīvākie novada ļaudis.

Kā "Tavs Dārzs" skaidroja Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko, šis konkurss ir Talsu novada pašvaldības iniciatīva, lai veidotu un stiprinātu sadarbību ar novada iedzīvotājiem, vairotu viņu piederību novadam, ieinteresētu un iesaistītu iedzīvotājus savu īpašumu labiekārtošanā, veicinātu novada sakoptību un pateiktos sabiedriski aktīviem iedzīvotajiem par ieguldījumu novada tēla veidošanā.

Žūrijas komisija šogad sakoptākos īpašumus un čaklākos novada ļaudis apmeklējusi no maija līdz jūnijam, reizi nedēļā dodoties uz kādu no pagastiem vai pilsētām. Savukārt 31. augustā svinīgā ceremonijā godināti pirmo vietu ieguvēji un baudīts kopā būšanas mirklis ar visiem konkursa dalībniekiem.

"Talsu bruncī ieaustie 2018" šogad tika izvirzītas 11 nominācijas: "Sakoptākā privātmāja", "Ģimenēm un bērniem draudzīgākais pagalms", "Sakoptākā vēsturiskā ēka", "Rosīgākais uzņēmums", "Darbīgākā zemnieku saimniecība", "Draudzīgākā tirgotava vai kafejnīca", "Aktīvākā organizācija", "Čaklākais mājražotājs", "Radošākais novadnieks", "Skaistākais dārzs" un "Gada jaunums".

"Varējām iepazīties ar radošākajiem, aktīvākajiem un uzņēmīgākajiem iedzīvotājiem un organizācijām un apskatīt sakoptākās ēkas un skaistākos dārzus," piebilst Talsu novada pašvaldības pārstāve. "Šī ik reizi ir iespēja paraudzīties uz novadu citām acīm, iepazīt radošus un stiprus cilvēkus, novērtēt viņu darba augļus un pārliecināties par viņu sirds degsmi."

Nominācijā "Sakoptākā privātmāja" komisija vērtējusi gan ēkas vizuālo stāvokli un apkārtnes labiekārtojumu, gan inovatīvus risinājumus, kas ļauj dzīvot mūsdienīgāk un videi draudzīgāk. Laurus šajā nominācijā plūca "Lapsepšķi" saimnieki - Astrīda un Vitālijs Kokaļi no Valdemārpils.

Kā "Tavs Dārzs" informē Talsu novada pašvaldības pārstāve, Astrīdas ģimene šeit dzīvo jau vairākās paaudzēs, un tagad kundze ar ģimeni turpina gādāt par dzimtajām mājām. "Lapsepšķu" senā vēsture kopā ar ilgi un rūpīgi kopto teritoriju rada patiesi harmonisku un majestātisku vidi, atzīmē Fedko. Saimnieki zina stāstīt, ka "Lapsepšķu" māju vārds dokumentos minēts jau 1913. gada 7. novembrī, kad barons tās pārdevis vai iznomājis, bet, visticamāk, ka vēsture ir vēl krietni senāka, jo par to nepārprotami liecina iespaidīgie ozoli, kuru vecums lēšams ap 500 vai 600 gadu.

Kokaļi "Lapsepšķos" sākuši saimniekot, vēl dzīvojot Rīgā, un atminas, ka toreiz apkārtne bijusi pavisam aizaugusi un nolaista, stāsta Fedko. Dīķa vietā, kur tagad lepni greznojas ūdensrozes, bijis purvs. Kā uzsver pašvaldības pārstāve, ieguldīts ļoti daudz darba ierīkotas skaistas dobes, apstādījumi un ābeļdārzs, ko tagad saimniekiem atliek vien godam uzturēt. Tāpat saglabāts ēku kompleksa vēsturiskais izvietojums. Šķūnī saglabājušies arī vecie ozolkoka balsti. Protams, tagad ēkas pilda citas funkcijas nekā barona laikā. Teritorija atrodas meža ielokā, mājās mēdz paviesoties arī pa kādam meža iemītniekam, piemēram, zaķis kā paslēptuvi no lapsām iecienījis rododendrus, bet ziemās pie saimniekiem cienāties nāk stirniņas, "Tavs Dārzs" stāsta Fedko.

Lūk, kādas mājas vēl pretendēja uz nomināciju "Sakoptākā privātmāja":

Nominācijā "Sakoptākā vēsturiskā ēka" komisija vērtēja gan ēkas vizuālo stāvokli un apkārtnes sakārtotību, gan arī saimnieka ieguldījumu tās uzturēšanā. Pieteikt konkursā varēja ēkas, kas celtas līdz 1945. gadam. Šajā kategorijā par sakoptāko ēku tika atzīta Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca ar mācītāju Māri Ludviku priekšgalā.

Foto: Publicitātes attēli

Savukārt nominācijā "Skaistākais dārzs" triumfēja "Ziedlejas"ar saimniekiem Ilzi un Juri Braueriem no Vandzenes. Šajā nominācijā vērtēts dārza vizuālais koptēls, augu daudzveidība, kā arī īpaši vides objekti un ainaviski risinājumi.

Māju nosaukums trāpīgi raksturo saimnieku sirdslietu – skaistā un plašā piemājas dārza kopšanu, atzīmē pašvaldības pārstāve. 1985. gadā Braueru ģimene pabeidza dzīvojamās mājas būvniecību un pievērsās 1,2 hektārus plašās teritorijas labiekārtošanai. Šobrīd tajā atrodami gan krāšņumaugi, gan sakņu dobes, kur izaudzēto novērtē Ilzes un Jura četri bērni un astoņi mazbērni.

Foto: Publicitātes attēli

Kā stāsta Fedko, arī jaunākās atvases tiek iesaistītas dārza darbos – bērniem ierīkotas savas dobītes vai vanniņas, kur rušināties un apgūt dārza gudrības. Savukārt bērnu rotaļu laukumā un atpūtas stūrītī var atvilkt elpu un kopā svinēt svētkus. Ilze šogad eksperimentē ar permakultūru – kartupeļi iestādīti salmu vagā, bet ķirbji – salmu rullī, norāda Fedko. Gan šīs, gan citas idejas viņa smeļas dārzkopības žurnālos un izzinošā literatūrā. Pašas saimnieces mīļākie augi esot graudzāles un hortenzijas. Kā ainaviski elementi tiek veidoti akmens krāvumi, dobes rotā arī apgleznoti akmeņi – "mārītes", "pingvīni" un citi košumi, atzīmē pašvaldības pārstāve.

Nominācijā "Ģimenēm un bērniem draudzīgākais pagalms" galveno balvu ieguva "Uguņciema dzirnavas", īpašniece Iveta Jansone. Komisija šajā nominācijā vērtēja pagalma labiekārtojumu un sakoptību, kā arī pieejamību ģimenēm ar bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām;

Kaut arī teritorija ir privātīpašums, tā ir pieejama ikvienam interesentam brīvā laika pavadīšanai. Vides uzkopšanā un labiekārtošanā saimniece jau vairākus gadus nodarbina cilvēkus ar invaliditāti, norāda Fedko. Savulaik īstenojot projektu, labiekārtota peldvieta un iegādātas glābšanas vestes. Kā stāsta pašvaldības pārstāve, tagad ikvienu viesi sagaida sakopta lauku vide, gleznaina peldvieta, plašs bruģēts pagalms, apskatāmi arī mājdzīvnieki. Skaisto un plašo pagalmu ar labiekārtoto peldvietu īpaši iecienījuši vietējie bērni un Upesgrīvas internātpamatskolas audzēkņi, kuri "Uguņciema dzirnavas" nešaubīgi dēvē par ciema centru. Savukārt īpaši skaista tradīcija esot Lāčplēša dienas lāpu gājiens, ko skolas audzēkņi noslēdz labiekārtotajā ezermalā. Iveta komisijai apliecinājusi – kamēr vien saimniekos "Uguņciema dzirnavās", pagalms būs pieejams un draudzīgs ikvienam bērnam.

Taujāta par šī gada atklājumiem un patīkamiem pārsteigumiem konkursā, Talsu novada pašvaldības pārstāve atzīst, ka tādi šogad bijuši vairāki. Piemēram, košumdārzs, kas iekopts pie daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas "Dzintari" Laidzē, ko ierīkojusi mājas iedzīvotāja Ilgita Šakale.

Ilgita ar ģimeni "Dzintaros" apmetusies 1987. gadā, un soli pa solim ar vīra un bērnu palīdzību sākotnēji nesakoptajā mājas apkārtnē izveidojusi gan krāšņumdārzu, gan mazdārziņu, stāsta Fedko. Šobrīd dārzā aug vairāk nekā simts dažādu augu – skujeņi, lapu krūmi un daudzgadīgās puķes. Pašas saimnieces iecienītākie ziedi esot flokši. Zināšanas par dārza kopšanu Ilgita iegūst pašmācības ceļā – lasot literatūru un uzzināto pielietojot praksē. Kā norāda pašvaldības pārstāve, dārzs zied visu gadu, apliecinot, ka skaisti var dzīvot ne vien privātā, bet arī daudzdzīvokļu namā. Šī ir brīnišķīga iniciatīva, kas pierāda, ka skaistums mīt ne tikai privātmājās, uzsver Fedko. Viņa norāda, ka var tikai uzteikt Šakales kundzes apņēmību un nesavtību, dāvinot citiem savu darbu un rūpes.

Foto: Publicitātes attēli

Patīkams atklājums komisijai bija arī nominācijā "Ģimenēm un bērniem draudzīgākais pagalms" izvirzītais Mundigciema daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas "Saulīte" pagalms. To iekārtojuši mājas iedzīvotāji, jaunās māmiņas, kas nolēmušas, ka laiks labiekārtot vidi saviem bērniem. Piesaistīti vietējo projektu līdzekļi, daudz paveikts pašu spēkiem, netaupot ne finanses, ne darbu, slavē Fedko.

Foto: Publicitātes attēli

Tāpat komisija uzteic Balgales pagastu, kas izceļas ar radošo Lielzeltiņu observatorijas īpašnieku Sergeju Klimanski. Balgalē ir moderni aprīkota observatorija, kur ikviens var braukt lūkoties zvaigznēs, mudina Talsu novada pašvaldības pārstāve. Komisija nominācijā "Gada jaunums" iepazinusi arī nesen kā atklātu uzņēmumu – zivju pārstrādes ražotni "Jaunlatvieši", kurā saražotais gala produkts ir zivju milti un zivju eļļa, kas tālāk izmantojami lopbarībai vai kā piedeva dzīvnieku pārtikai.

Nominācijai "Gada jaunums" tika izvirzīts daiļdārzs "Mīstekļi" Vandzenes pagastā, kurš ir kā tūrisma galamērķis. Tajā saimnieko Jolanta Ozoliņa. Iekoptais dārzs konkursā citā nominācijā piedalījies arī iepriekš, tieši pēdējā gada laikā tas piedzīvojis vairākus jauninājumus. Viena no būtiskākajām izmaiņām – tagad dārzs, iepriekš piesakoties, publiski pieejams apskatei.

Foto: Publicitātes attēli

Uzņemot viesus, saimniece labprāt pastāsta par dārza ierīkošanas principiem un lielo augu daudzveidību, kas ar krāsu burvību priecē visa gada garumā, norāda Talsu novada pašvaldības pārstāve. Dārzā aug vairāk nekā 650 dažādu veidu augu, kopskaitā – aptuveni 2000. Šogad augu daudzveidība papildināta ar 30 Sibīrijas īrisu kolekciju. Patlaban Jolanta savu sirdslietu attīsta akadēmiskā virzienā, izstrādājot diplomdarbu par dārza lomu dziedniecībā. Pērn daiļdārzs "Mīstekļi" konkursā "Talsu bruncī ieaustie " atzīts par skaistāko dārzu Talsu novadā, kā arī bija viens no Kurzemes Tūrisma asociācijas balvas "Lielais Jēkabs" pretendentiem apbalvojumam "Dižais Kurzemes daiļdārzs 2017".

  • "Rosīgākais uzņēmums". Vērtēta uzņēmuma darbība kopumā, kā arī tas, kādas modernās tehnoloģijas un inovatīvi risinājumi tiek izmantoti, kā uzņēmējs gādā par savu atpazīstamību un kā savā darbībā iekļauj sociālos un vides apsvērumus. Šajā nominācijā par uzvarētāju tika atzīta kokskaidu granulu ražotne "SBE Latvia" Laucienē (valdes loceklis Māris Ziediņš).
  • "Darbīgākā zemnieku saimniecība". Komisija vērtēja saimniecības darbību kopumā, kā arī saimniekošanas tradīciju pēctecību, projektu finansējuma piesaisti, inovācijas un atpazīstamību nozarē. "Darbīgākās zemnieku saimniecības" gods pienācās smiltsērkšķu audzētājiem no "Cukuriņiem" Laidzes pagastā Ivandai un Ivam Valdzeriem.
  • "Draudzīgākā tirgotava vai kafejnīca". Vērtēts telpu un apkārtnes vizuālais stāvoklis, piedāvātās produkcijas unikalitāte, tirgotavas vai kafejnīcas atpazīstamība, sociālā atbildība un pieejamība ģimenēm ar bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Par uzvarētāju šajā nominācijā tika atzīta konditoreja "Māsas" Talsos (Laine, Beate, Natālija un Rebeka).
  • "Aktīvākā organizācija". Komisija šajā nominācijā vērtēja īstenotos pasākumus, projektu finansējuma piesaisti, kā arī iekļaušanos novada sabiedriskajās norisēs. Šajā nominācijā triumfēja jātnieku klubs "Potenciāls", ko vada Ieva Dundure un Māris Prūsis.
  • "Čaklākais mājražotājs". Vērtēta ražojumu unikalitāte, kā arī mājražotāja atpazīstamība, izaugsme, sociālā atbildība un projektu finansējuma piesaiste. Par "Čaklāko mājražotāju" atzīts biškopis Elvijs Leivalds no Strazdes.
  • "Radošākais novadnieks". Atkarībā no konkursa dalībnieka darbības jomas tika vērtētas inovācijas ražošanā un tehnoloģiju izmantošanā, sabiedriskā aktivitāte un nopelni kopienas saliedētībā, devums izglītības, kultūras un sporta jomā, mākslinieciskā darbība un ieguldījums novadpētniecībā. "Radošākais novadnieka" tituls tika piešķirts Sergejam Klimanskim, Lielzeltiņu observatorijas Balgalē īpašniekam.
  • "Gada jaunums". Komisija vērtēja organizācijas, uzņēmumus un iniciatīvas, kas tapušas kopš 2017. gada 1. janvāra – to pieejamību un aktualitāti dažādām sabiedrības grupām, atpazīstamību un iekļaušanos sabiedriskajās norisēs, kā arī inovatīvu risinājumu pielietošanu. Par "Gada jaunumu" tika noteikts "Sabiles sidra" nams un tā īpašnieki Baiba un Aldis Circeņi.

Foto ieskats konkursā "Talsu bruncī ieaustie":

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!