Augustā notika konkursa "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" laureātu apbalvošana. Konkursā varēja piedalīties privātmājas, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, uzņēmumi un iestādes, un tajā pieteicās 36 dalībnieki. Īpašumus vērtēja komisija piecu locekļu sastāvā atbilstoši konkursa nolikumam. "Māja&Dārzs" ieskatās skaistākajos ģimenes māju un viensētu dārzos.

Vita Biezaite, Preiļu novada pašvaldības pārstāve, informē, ka pieteiktos pretendentus vērtēja katrā grupā pēc šādiem kritērijiem: teritorijas sakoptība un kopskats; ēku un būvniecisko elementu ārējais izskats un piemērotība; dārza funkcionālais plānojums; puķu dobes un košumkrūmi; videi draudzīga saimniekošana; individualitāte.

Kategorija "Ģimenes mājas pilsētas un ciemu teritorijā"

Šajā kategorijā bija pieteikušies 10 dalībnieki, no kuriem godalgotās vietas ieguva trīs.

3. vieta piešķirta īpašumam "Jāņkalni", Stabulnieki, Stabulnieku pagasts, kurā saimnieko Pastaru ģimene. Īpašumā bruģēts celiņš aizved līdz dārzam, lielam dīķim ar milzīgām, skaistām ūdensrozēm un pirti ar labiekārtotu terasi. Labs piemērs, kā no defekta veidot efektu – izraktā dīķa zeme izmantota kā uzkalns, kas nosedz autoceļu, pie kura atrodas īpašums, un tas apstādīts ar košumkrūmiem, kā arī izveidotas dažādas atpūtas vietas.

2. vieta piešķirta īpašumam "Papardes", Lielie Anspoki Saunas pagastā; tā īpašnieki – Romanovsku ģimene. Sakoptības konkursā piedalījušies arī iepriekšējos gados, taču šogad komisiju sagaidīja pārsteigums, jo visi puķu stādījumi pārveidoti, parādījušās jaunas, daudz plašākas puķu dobes. Nācis klāt bagātīgs augu klāsts: rozes, dažādu vīteņaugi un košumkrūmi. Pagalmā izvietota saimniecei dāvinātā strūklaka, soliņi, pie dīķa jauna lapene, pie kuras tiek veidoti atbilstoši apstādījumi. Šajā īpašumā mājvārds izkalts metālā, un tam pieskaņota pastkastīte, ar saules baterijām aprīkoti gaismeklīši.

1. vieta piešķirta īpašumam Jelgavas ielā 27, Preiļos, kurā saimnieko Patmalnieku ģimene. Šis īpašums ir stāsts par sapņu piepildījumu – privātmāja ar dārzu ir Patmalnieku ģimenes kvēls sapnis, kas nu pilnībā piepildījies. Īpašums un dārzs ir ģimenes kopdarbs – pašu rokām būvēta terase un saimniecības ēkas. Daiļdārzā aug 120 rozes, hortenzijas, peonijas. Dārza augi gaumīgi izvietoti pēc krāsām, augstumiem un citiem dārzniecības parametriem. Ir atrasta vieta arī bērnu rotaļu laukumiņam, ir neliels sakņu dārziņš. Dārzu izdaiļo saimnieka veidota metāla arka, kura tiek apaudzēta ar skaistām vīteņrozēm. Atrasts inovatīvs risinājums, kā ar lietus ūdeni apūdeņot rozes, kas aug mājas priekšā.

Kategorija "Viensētas pagastu teritorijās"

Šajā kategorijā bija pieteikti 12 īpašumi, un komisija lēma, ka tiks izvirzītas divas trešās un otrās vietas.

3. vieta īpašumam "Reči" Riebiņu pagastā, kur saimnieko Reču ģimene. Plašs un liels īpašums, kurā atrodas divas dzīvojamās mājas (vecā un jaunuzbūvētā), funkcionāli sadalīts dārzs, nodalīta saimniecības zona, sakņu dārzs, dīķis, pirts ar terasi, plaši stādījumi. Skaisti izveidots mājvārds, ko izdomājuši bērni.

3. vieta īpašumam "Kalmes" Rožkalnu pagastā, kurā dzīvo Lazdānu ģimene. Liels, sens īpašums, kurā nodarbojas ar piena ražošanu. Govju ferma atrodas blakus pagalmam, bet nav ne redzama, ne jūtama, ne dzirdama. Daiļdārzs ir plašs, sadalīts dažādās zonās. Īpatnēji ir tas, ka teritorijā ir daudz koka skulptūru, kas pēc saimnieka pasūtījuma gatavotas un iegādātas Lietuvā. Dārzā ir daudz skujeņu, strūklaka.

2. vieta īpašumam "Saulkrasti" Riebiņu pagastā, kurā saimnieko Butkeviču ģimene. Īpašumam ir pateicīgs reljefs – kalni, lejas, dīķis. Katra vieta ir arī atbilstoši iekārtota ar piemērotiem augiem. Te aug daudz astilbes, iekārtotas skaistas, smaržīgas monardu dobes. Pie dīķa ierīkota atpūtas vieta. Īpašumā daudz izmantoti akmeņi, lai sargātu zemi no erozijas. Saimniecei ir arī ieceres pēc mājas renovācijas pabeigšanas ierīkot dabisko puķu pļavu un jaunus stādījumus.

2. vieta īpašumam "Ainas" Aizkalnes pagastā; saimniece Lidija Jurkjāne. Īpašums ir Latvijas laiku veidota jaunsaimniecība, kurai ir vairāki īpašnieki. Šeit ir senlaicīgs, romantisks dārzs, kur saimniece veiksmīgi izmantojusi reljefu, jo teritorijā ir uzkalni, ielejā plūst strautiņš, kurš ir skaisti iztīrīts, blakus sastādīti atbilstoši augi, milzīga vīteņhortenzija. Saimniecei šis ir sirds dārzs – dzīves prieka avots, ko palīdz sakopt arī citi ģimenes locekļi. Blakus atrodas meitas īpašums, kas pārsteidza ar cirpto liepu dzīvžogu, kas mūsdienās ir liels retums. Uz īpašumu ved veco ābeļu rinda, kas faktiski veido aleju.

1. vieta īpašumam "Ozoli Gribinānos", Saunas pagastā. Šis īpašums ir piemērs veiksmīgam gadījumam, kad sapludināts jaunais ar veco – pie vecās mājas ir senlaicīgi ziedu stādījumi un soliņi, kas labi iederas kopējā ainavā, un tad dārzs plūstoši pāriet uz jauno īpašumu, kas ir plašs, lauku videi atbilstošs ar pareizi sastādītiem augļu kokiem. Te ir krūmmelleņu un puķu stādījumi, pat sakņu dārzs pludenā līnijā iekļaujas ainavā, kas pakāpeniski pāriet labības laukos, jo saimniecība nodarbojas ar graudkopību. Šo īpašumu raksturo plašums, vieglums, nesamākslotība.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!