Kuldīgas skaistāko dārzu un novada sakoptāko lauku īpašumu iepazīšana un novērtēšana kļuvusi par ikgadēju tradīciju, ko nepacietīgi gaida ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī citi Kuldīgas apbrīnotāji. Nevar noliegt, šī pilsēta izceļas ar īpašu šarmu, tāpēc ir divtik liela ziņkāre iepazīties ar novērtētākajiem pilsētas dārziem un lauku īpašumiem.

Kā katru gadu, arī šovasar tika rīkoti atsevišķi konkursi par skaistāko Kuldīgas dārzu un sakoptāko teritoriju, kā arī sakoptāko Kuldīgas novada lauku sētu, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

Savu īpašumu konkursiem varēja pieteikt gan paši saimnieki, gan citi, taču pieredze rāda, ka visbiežāk pretendentus konkursam piesaka citi cilvēki – radi, draugi, kaimiņi vai pat garāmgājēji, kuri novērtējuši lauku sētas vai pilsētas dārza skaistumu un sakoptību, saimnieka ieguldīto darbu un pūles, stāsta Kuldīgas novada pašvaldības mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Pieteiktos īpašumus apmeklēja īpaši izveidota konkursa žūrijas komisija, kurā darbojas domes deputāti un speciālisti. Konkursu rezultātus tradicionāli paziņo oktobra sākumā, Hercoga Jēkaba gadatirgus laikā, taču ''Tavs Dārzs'' lasītājiem ir ekskluzīva iespēja jau tagad aplūkot skaistākos Kuldīgas novada dārzus un lauku sētas.

Skaistākie Kuldīgas dārzi un sakoptākās teritorijas

Kuldīgas pilsētā esošie īpašumi tika vērtēti četrās kategorijās – skaistākais Kuldīgas dārzs, sakoptākais daudzdzīvokļu māju pagalms, sakoptākais uzņēmums un skaistākais gaisa dārzs. Pretendentu bijis daudz, un tika novērtētas kuldīdznieku rūpes par saviem īpašumiem un to izdaiļošanu ar apstādījumiem, kur to atļauj teritorija, un skaistiem gaisa dārziem tur, kur iespējas ir ierobežotākas. Tā kā vērtēšana joprojām turpinās, piedāvājam iepazīties ar daļu no pretendentiem.

Sociālo māju Rātskunga ielā konkursam pieteikuši kaimiņmājas iedzīvotāji, kuri novērtē mājas iedzīvotājas Veltas kundzes ieguldīto darbu. Speciālisti novērtējuši Veltas kundzes iespaidīgo augu kolekciju, kurā atrodami arī dažādi reti sastopami un īpaši augi (skat. attēlā).

Īpaši krāšņi šogad izskatās apstādījumi pie Kuldīgas 2. vidusskolas.

Sv. Annas baznīcas draudzes iekārtotajā dārzā ir patīkami pakavēties, priecājoties par bagātīgi ziedošajām rozēm, hortenzijām, flokšiem un citām puķēm, kas aug gan dobēs, gan puķu podos. Dārzā norisinās arī koncerti, skaistās puķu dobes kā fonu fotogrāfijām labprāt izmanto mācītāja Mārtiņa Burkes–Burkevica salaulātie pāri.

Viesu nama "Ventas rumba" saimnieki - Freimaņu ģimene - piedomājuši, lai sagādātu saviem viesiem patīkamu atpūtu skaistā, estētiskā vidē.

Fotogalerijā: "Skaistākais Kuldīgas dārzs un sakoptākā teritorija 2015" līdz šim novērtētie īpašumi:

Sakoptākās Kuldīgas novada lauku sētas

Pagastos sakoptākos īpašumus vērtē trīs kategorijās – lauku sētas ar piemājas saimniecību, zemnieku saimniecības ar lauksaimniecisko ražošanu, ražošanas uzņēmumi un individuālie uzņēmumi, kā arī daudzdzīvokļu māju teritorijas. Šogad žūrijas komisiju īpaši iepriecinājis saimnieku ieguldītais darbs savu sētu sakārtošanā un ainaviskas vides veidošanā, tam atvēlot ļoti daudz sava brīvā laika.

Kabiles pagasta ''Druvās'' jeb Ozolu biotopā mežsargs Aivars Bergmanis iekārtojis īpašas takas, izvietojis paša un domubiedru darinātas koka skulptūras un citus mākslas darbus, kā arī izglītojošas un izklaidējošas koka spēles bērniem un pieaugušajiem (skat. attēlā). Te labprāt ciemojas gan ģimenes, gan skolēnu klases.

Ēdoles pagasta ''Galdnieki'' (saimnieki Aldis Lieģis un Inga Ķepule) konkursā startē kā lauku sēta ar piemājas saimniecību. Rūpīgi pļauto mauriņu un daudzveidīgos stādījumus papildina improvizēts ziedu ugunskurs ar zupas katlu.

Īvandes pagasta ''Meža medniekos'' brīvajos brīžos atpūšas bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ar ģimeni. Gaumīgi iekārtoto sētu komisijai izrādīja viņas dzīvesbiedrs Imants Freibergs.

Rendas pagasta "Muižgaļi" ir saimnieka Aigara mammas Almas dzimtās mājas. Saimniekam padodas koka skulptūru veidošana, tāpēc saimnieces Intas gādīgi koptos stādījumus papildina dažādi kokā veidotu dzīvnieku tēli.

Rendas pagastā pārsteidza SIA ''Vini Curlandia'' iekoptie vīnogu lauki, kuros iestādītie vīnogulāji nākuši no Reinas apgabala. Vīna dārza saimnieks Mārtiņš Vāgners vēlas pieradīt, ka, tāpat kā Kurzemes hercogistes laikos, arī šodien Rendā var iegūt krietnu vīnogu ražu.

''Sakoptākā Kuldīgas novada lauku sēta 2015'' novērtētie īpašumi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!