Foto: Publicitātes foto

Katru gadu vairākas Latvijas pašvaldības vasarās rīko skaistāko konkursu "Sakoptākā sēta", kurā var pieteikties strādīgākie māju īpašnieki, kuru lepnums ir sakopta sēta un skaists daiļdārzs. Arī Ciblas novads nav izņēmums, un šogad tajā apzinātas skaistākās un sakoptākās mājas.

Kā akcentē Ciblas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ērika Bondarenko, novadā ik gadu tiek atrasta kāda pērle – kāda senču būvēta māja, kura glabā savu siltumu paaudžu paaudzēm, un tāpat arī kāds mūsdienās būvēts nams, kurš ir tikpat dinamisks kā 21. gadsimts.

Konkursam "Sakoptākā" sēta pašvaldība bija izvirzījusi trīs nominācijas, kurās pretendenti varēja pieteikties – sakoptākā individuālā māja ciema teritorijā, sakoptākā lauku sēta, kā arī sakoptākā zemnieku saimniecība vai uzņēmums.

Lai gan uzņēmumu grupā neviens pieteikums netika atsūtīts, Ciblas novada izsludinātajā konkursā piekrita pieteikties 10 mājas no Līdumnieku, Pušmucovas un Zvirgzdenes pagasta.

Ciematu māju grupā bijuši tikai divi pieteikumi, kuros startējusi Inga Lipstova, kuras sakoptais īpašums "Aneļas" atrodas Pušmucovas ciematā. Kā norāda Ciblas novada pašvaldības pārstāve, tā ir ļoti parasta padomju periodā būvēta māja. Lai gan zemes pie mājas ir maz, tā ir kopta un izdaiļota ar ziediem un paštaisītiem dekoriem. Ciblas novada pašvaldība izteikusi viņai pateicību par piedalīšanos konkursā.

No Pušmucovas ciemata konkursā pieteikusies arī Inga un Aldis Piragi ar savu īpašumu "Jaundārtas". Māja ir gaumīgi nokrāsota baltā un brūnā krāsā, tāpat – arī saimniecības ēkas. Kā norāda pašvaldības pārstāve, ne vien ēkas, bet visa teritorija ir interesanti sakārtota. Īpašnieki no pašvaldības saņēmuši diplomu par gaumīgi iekoptu māju ciematā.

Savukārt nominācijā "Sakoptākā lauku sēta" pašvaldība vērtējusi astoņas mājas: divas no Pušmucovas, trīs Līdumnieku un trīs Zvirgzdenes pagastā.

Kā informē Bondarenko, Ciblas novada pašvaldība pateicās divām māju saimniecēm Līdumnieku pagastā, kurām piešķirtas veicināšanas balvas. Rīdziniecei Helēnai Millerei (īpašums "Mucenieki") balva piešķirta par dzimtas māju vietas saglabāšanu, bet Valentīnai Kapustānei (īpašums "Kāpostiņi") par vairāku paaudžu mājas saglabāšanu.

"Mucenieku" mājas pirms dažiem gadiem nopostījusi uguns, saimnieki krāsmatas novākuši, bet mājas pamatos izveidojuši daiļu dārzu. Tāpat ir saglabāts mājas slieksnis, bet ap pamatiem izveidots akmeņu celiņš. No ēkām saglabājusies vien pirtiņa, šķūnīši, kā arī aka.

Līdumnieku pagasta "Kāpostiņu" saimniece Valentīna Kapustāne savā sakoptajā sētā dzīvo jau gandrīz 95 gadus. Kā zināja klāstīt pašvaldības novada pārstāve, viņa daudziem Līdumnieku ļaudīm bijusi pirmā skolotāja, kas iemācījusi lasīt un rēķināt. Kāpustāne savā cienījamajā vecumā kopj senās dzimtas māju, kur ir saglabāts veco ēku komplekss. Viņai ik pa laikam arī palīdz tuvi radi, bet ikdienā savus darbus viņa veic viena pati.

Savos cienījamajos gados Valentīna kopj senās dzimtas māju, kur saglabāts veco ēku komplekss. Bondarenko akcentē, ka cerību nākotnei dod "Kāpostiņos" iestādītās jaunās ābeles, modernas puķes un arī nesen nomainītie logi.

Savukārt nominācijā "Sakoptākā lauku sēta" Ciblas novada pašvaldība diplomus par 3. vietu piešķīrusi trīs viensētu saimniekiem: Līdumnieku pagasta "Dravu" saimniekiem Guntai un Ivaram Lavrinovičiem, Pušmucovas pagasta "Madaru" saimniekiem Jevgēnijai un Ivanam Dubinām, kā arī Zvirgzdenes pagasta māju "Vientuļnieku" saimniekiem Dzidrai un Jānim Kivrāniem.

Kā skaidro pašvaldībā, "Dravās" šobrīd nav bišu, bet ir gotiņa un telīte, kā arī iekopta piemājas saimniecība. Lavrinoviču ģimene savu senču māju ir nedaudz paplašinājuši, kā arī viņu sētā ir daudz skaistu dekoratīvu elementu, kuru pamatā ir izmantots akmens.

Savukārt īpašuma "Madaras" saimnieki Jevgēnija un Ivans Dubinas savu māju ir veidojuši apmēram 30 gadu laikā. Tajā ir plašs ziedu klāsts un interesantas kompozīcijas, kurās izmantoti visdažādākie materiāli.

Trešās vietas ieguvēji – īpašums "Vientuļnieki" – ir salīdzinoši jauns, jo māja un citas ēkas ir celtas salīdzinoši nesen. Pašvaldības pārstāve uzsver, ka sēta ir mūsdienīga, tajā ir gaumīgi iekoptas ziedu dobes un apstādījumu, lielās platībās tiek audzēti sīpoli, kāposti, burkāni un citi dārzeņi. Tāpat Kivrānu ģimenes māja un lauki to tuvumā ir ļoti skaisti sakopti.

Otrās vieta konkursā ir piešķirta "Olūteņu" saimniecei Vijai Razumovskai, kuras īpašums atrodas ainaviski ļoti skaistā vietā — Zvirgzdenes ezera krastā.

Kā uzsver Bondarenko, tā ir viena no skaistākajām Latgalei raksturīgām viensētām Zvirgzdenes ciemata tuvumā. "Olūteņos" ap māju ir sastādīti krāšņi daudzgadīgie ziedi, dažādi skujkoku un dekoratīvo koku stādījumi. Tāpat sakopts ir arī ezera krasts un tā tuvumā esošās pirtiņas teritorija.

2009. gadā, kad nomira Vijas māmiņa, "Olūteņos" sāka dzīvot stārķi — sākumā ieradies viens, tad atvedis sev pāri, zināja stāstīt Bondarenko.

Galvenā balva jeb 1. vieta piešķirta divu māju saimniekiem — Vilmāram Jakupānam un Jeļenai Daļeckai, kuri ir Zvirgzdenes pagasta māju "Kalmes" saimnieki, kā arī Zinaīdai un Donātam Metlāniem, kuri ir viensētas "Lauriņi" saimnieki.

Viensēta "Kalmes" Lucmuižas tuvumā ir iekopta pēdējo 10 gadu laikā. Sākotnēji ir sākta sētas izbūve ar seno dīķu sakārtošanu, kā arī pie lielākā dīķa uzcelta lapene. Tālāk pakāpeniski būvēta jauna māja, saimniecības ēkas un pirts. Kā uzsver Ciblas novada pašvaldības pārstāve, saimnieki ir gaumīgi sakopuši apkārtni, izcērtot kokus un krūmus, bet atstājot vērtīgākos kokus un arī pa kādam iespaidīgam akmenim. Tāpat ir iekopts jauns augļu dārzs.

Savukārt skaistais īpašums "Lauriņi" ir pakāpeniski būvēts un labiekārtots no 90-to gadu sākuma. Tajā ir plaša dzeltenu ķieģeļu māja, kas atrodas tuvu šosejai, bet tomēr nomaļus – svešām acīm nemanāma un meža ielokā. Bondarenko norāda, ka sēta ir ziediem un dekoratīviem kokiem gaumīgi izdaiļota, tajā ir iekopti augļukoku un sakņu dārzi, dīķis un graudaugu lauks. Ideāli sakoptā viensēta "Lauriņi" ir paraugs saimniekošanai Latgales laukos, norāda pašvaldības pārstāve.

"Pašvaldība ir ļoti pateicīga visiem šo māju saimniekiem, kuri uzdrošinājās pastāstīt par sevi un pasaulei atklāt savu māju," piebilst Bondarenko. "Parādot to, kādas ir mūsu mājas, mēs vairojam lepnumu par dzimto novadu, apliecinām mīlestību savai dzīvesvietai un rosinām līdzcilvēkus veidot pašiem skaistu vidi, kurā dzīvojam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!