Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Latvijas klimatiskajos apstākļos eksotisko augļu audzēšana ir visnotaļ sarežģīta, tāpēc šeit nevar izaudzēt nedz mandarīnus, apelsīnus, citronus, kur nu vēl kivi un citus augļus. "Tavs Dārzs" sniedz nelielu ieskatu kivi novākšanā Sočos, kur tie aug kokos gluži kā āboli.

"Sputnix" fotogrāfi Adleras apgabalā ir iemūžinājuši darbinieku čaklo darbu Vavilovas izmēģinājumu stacijā, kur norit aktīvs darbs pie kivi novākšanas. Kā redzams fotoattēlos, gardie kivi augļi tiek rūpīgi noņemti no zariem un ielikti spaiņos, bet pēc tam sabērti kastēs, kur tie tālāk tiek transportēti prom no kivi augļu koku dārziem. Kā ziņo portāls "Gardening Know How", kivi augļi tiek parasti novākti oktobra beigās līdz pat novembra sākumam.

Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Kā ziņo portāls "Rhs", kivi kokiem nepieciešama paliela vietiņa, proti, 3,5 līdz 4 metru atstarpe vienam no otra. Šāda atstarpe jāievēro, jo tie var izaugt pat sešu metru augsti, atzīmē "Gardening Know". Pie kārotajiem augļiem arī nav nemaz tik viegli tikt, jo tie ražu dod vien trīs vai četrus gadus pēc iestādīšanas. Jāstāda ir ne tikai vīrišķie, bet arī sievišķie augi, lai tiktu pie ražas, norāda "Rhs" speciālisti. Augšanas laikā ir ne tikai jārūpējas par kivi koka augsnes skābumu, atbilstošu mitrumu, bet tas ir arī jānomulčē.

Kivi, kas pēc izskata līdzinās olām, augšanas sākumā ir zaļi, stingri un bez pūkainā apvalka, bet laika gaitā parādās arī tas. Augļiem ir stingrs kātiņš, bet tos parasti cenšas plūkt bez kātiņa. "Tavs Dārzs" iepriekš jau ir salīdzinājis kivi augļu kokus ar vīnkokiem, jo augļiem var piekļūt no zaru apakšas, tāpēc tie tiek audzēti ar speciālām stalažām. Stalažas ir arī liels palīgs kivi ražas novākšanā, jo tās palīdz noturēt augļu smago nastu. To novākšana sākas pirms pirmajām salnām, norāda "Rhs" speciālisti.

Tā kā kivi koki lielākoties aug Ķīnā, Itālijā, Čīlē, Jaunzēlandē un citviet, kur ir silts un saulains klimats, tad Latvijā tos ir visai neiespējami izaudzēt. Tiesa, galvu tāpēc nevajag nokārt, jo šeit var izaudzēt kivi radinieku – ziemeļu kivi jeb aktinīdijas.

Foto ieskats kivi novākšanā Sočos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!